Culinair Culinair Celebritychef Mory Sacko mengt Franse, West-Afrikaanse en Japanse invloeden: ‘Mijn keuken is antifusion, ze is van nergens’ Op z’n 32ste laat de Franse chef Mory Sacko met Malinese roots zich inspireren door zijn eigen culinaire erfenis, de Franse keuken en zijn liefde voor Japan. Resultaat: een gulle keuken met een mix aan smaken.
Reizen Reizen In beeld: deze 7 musea zijn de mooiste ter wereld Goed nieuws voor wie cultuur en architectuur graag combineert: Prix de Versailles heeft een lijstje opgesteld van 7 recent geopende musea die fraai zijn vanbinnen én vanbuiten. Laat je inspireren voor je volgende reis.
Mode Mode Kunst op de catwalk, machtswissels en veel queer: 10 dingen om te onthouden vanop de mannenmodeweken in Parijs en Milaan Hoe ging het eraan toe op de mannenmodeweken? Onze verslaggever ontleedt de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije weken op en rond de catwalks van Firenze, Milaan en Parijs.
Mode Mode Wat na het vertrek van Dries Van Noten? ‘Hij was een soort beste vriend in de kleerkast’ Dries Van Noten neemt afscheid. Zijn allerlaatste catwalkshow, komende zaterdag in Parijs, belooft legendarisch te worden. Maar wat daarna? We laten een aantal stemmen in de mode aan het woord.
Architectuur Architectuur Pritzker Prize-winnaar en architect van Four World Trade Center Fumihiko Maki overleden De Japanse architect Fumihiko Maki, die het Oosten met het Westen versmolt, is op 95-jarige leeftijd overleden.
Recepten Recepten On a roll: 30 keer zelf sushi maken Om de kinderen bezig te houden, omdat je er heel veel zin in hebt of omdat het op 18 juni International Sushi Day is: 30 recepten om maki, temaki, tataki, sashimi of nigiri te maken.
Human Interest Human Interest Make-up en plastische chirurgie als superstimuli: bioloog Nicklas Brendborg verklaart de eindeloze schoonheidsrace Met ‘Gewoontedieren’ schreef de Deense moleculair bioloog Nicklas Brendborg een boek over waarom de mens steeds op zoek gaat naar meer en groter. In onderstaand hoofdstuk duidt hij de populariteit van make-up en cosmetische ingrepen om de vrouwelijke schoonheid te boosten.
Eropuit Eropuit Kunstgalerij Ibasho breidt uit: eigenaars Martijn van Pieterson en Annemarie Zethof over hun liefde voor het Antwerpse Zuid Nederlanders Martijn van Pieterson en Annemarie Zethof voelen zich na tien jaar helemaal thuis op het Antwerpse Zuid. Na IBASHO openen ze er met IN-DEPENDANCE weldra een nieuwe galerie.
Architectuur Architectuur Hart voor hout: 11 moderne architectuurprojecten met focus op hout Het Deense architectenbureau Henning Larsen wint de designwedstrijd voor de nieuwe campus van CERN. De nieuwe wetenschapshub wordt een rond gebouw, opgetrokken uit hout. Het architectenbureau is lang niet het enige dat hoog inzet op hout als bouwmateriaal voor indrukwekkende architectuurprojecten.
Mode Mode Analyse: wat maak je van Dries Van Noten zonder Dries Van Noten? Na 38 jaar stopt Dries Van Noten ermee. ‘Het merk bloeit nu. Net als in een tuin bepaal je wat je plant, en op een gegeven moment blijft het bloeien.’
Culinair Culinair Rijstverhaal: verslag van een bezoek aan een traditionele sakebrouwerij in de buurt van Tokio Is natuurwijn zijn gloed der nieuwheid verloren? Schenk jezelf dan een glas van de Japanse tegenhanger in. Onze journalist ging op zoek naar de oorsprong van pure sake of junmai.
Reizen Reizen Op zoek naar de charme van Charleroi: 11 tips voor liefhebbers van architectuur, cultuur en natuur Grijs, verlaten en lichtjes deprimerend: lange tijd had Charleroi geen al te best imago. Gelukkig zijn de tijden gekeerd en telt de Waalse stad meer dan genoeg hotspots voor liefhebbers van architectuur, natuur en lekker eten.
Mode Mode ‘Een van de laatste genieën van de haute couture’: wie was de vergeten ontwerper Jules François Crahay? Lang voor de Belgische mode internationaal potten brak, was er Jules François Crahay. Een kwarteeuw lang was hij het creatieve brein van de haute couture van Nina Ricci en Lanvin. Het Mode & Kant Museum haalt hem uit de vergetelheid.
Mode Mode Tabi continued: de opmerkelijke comeback van de Margiela-schoen Hoefgetrappel tijdens de modeweken: 35 jaar nadat Martin Margiela ze introduceerde, maken de Tabi’s een opmerkelijke comeback. De obscure designerschoen uit het pre-internettijdperk gaat plotseling viraal.
Mode Mode Bertony Da Silva opent Arte-winkel in Parijs: 'Ik denk dat ik alles kan, als ik het maar graag doe' Het Antwerpse streetwearlabel Arte zit in de lift. Dit voorjaar opent founder Bertony Da Silva een eerste winkel in Parijs. Wie is de man achter Arte? ‘Ik wil echt wel global impact hebben.’
Mode Mode Team Tabi: 5 Margiela-fans over hun liefde voor de iconische schoen Een prachtig modestatement volgens de één, onsexy paardenhoeven volgens de ander. De Tabi kent al 35 jaar vocale voor- en tegenstanders. Wij verzamelden 5 getuigen die gek zijn op hun Margiela-laars. ‘Ze zitten fantastisch.’
Culinair Culinair Berkensap, zuurdesemworkshops en de allerbeste choco: dit zijn de laatste trends uit het culiversum Culinair journaliste Barbara Serulus sprokkelt het lekkerste foodnieuws bij elkaar.
Culinair Culinair Elke dag Thais of Mexicaans: deze Vlamingen zijn verslaafd aan de uitheemse keuken Italiaans, sushi, Thais – de kans is groot dat er ook op jouw tafel regelmatig iets anders staat dan typisch Vlaamse kost. Maar Leila en Stijn gaan verder: zij kookt negen op de tien keer Aziatisch, hij eet bijna dagelijks Mexicaans.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants De beste cafés om je even op te warmen tijdens het Gents Lichtfestival Tot 4 februari is Gent weer in de winterse ban van het driejaarlijkse Lichtfestival. Wij tippen je onze favoriete adressen voor een warme koffie, een opkikkerende cocktail of uitgebreide hap, op en rond het parcours. Amaro De gloednieuwe aperitiefbar van Jolijn Van den Bossche, de vrouw achter het populaire Italiaanse restaurant Joan. Gloednieuw mag je …
Human Interest Human Interest Architectuurfotograaf Iwan Baan: ‘Zelfs in de vreselijkste omstandigheden zijn mensen geweldig vindingrijk’ Iwan Baan (48) groeide op nabij Amsterdam en werkt als architectuurfotograaf voor grote namen als Herzog & de Meuron en Toyo Ito, naast media als The New York Times en Architectural Digest. Zijn eerste retrospectieve loopt momenteel in het Vitra Design Museum in Weil am Rhein.
Human Interest Human Interest 'Mannen worstelen vaak alleen en in stilte met hun seksuele problemen': twee seksuologen over taboes in bed en de impact van Tinder op ons seksleven ‘Seksworkshops zijn booming business’, schreef Het Laatste Nieuws enkele maanden geleden en begin december suggereerde De Volkskrant dat de Satisfyer Pro ingezet kan worden om de orgasmekloof te dichten. In het kader van ons dossier ‘seksueel welzijn’ vroeg collega Jorik Leemans zich vorig jaar ook al af of er een nieuwe seksuele revolutie op til is. Klopt het dat het steeds heter wordt in onze slaapkamers? Seksuologen Ina Van Ransbeeck en Wim Slabbinck meten de temperatuur op en blikken vooruit op de toekomst van onze seksuele beleving.
Human Interest Human Interest Meer pasta eten en beter geheimen bewaren: voornemens die je levenskwaliteit echt bevorderen De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen. Of zijn het goede voornemens? Vaak blijven ze theorie, maar wat als we ze beter uitkiezen en ze ons écht gelukkiger maken?
Eropuit Eropuit Gent verwent met vintage: 3 originele adressen Je interieur trakteren op iets nieuws of goeie deco-inspiratie opdoen? Daarvoor moet je dezer dagen in Gent zijn.
Mode Mode Mode door de ogen van trendwatcher Nelly Rodi: ‘De gescheurde jeans is een sterk symbool’ Al sinds de jaren 60 is de Franse Nelly Rodi een belangrijke speler in de mode-industrie. Zij volgt tendensen in de maatschappij op de voet en puurt daaruit trends. Een gesprek over schoudervullingen, scheuren in jeansbroeken en mode als lijm voor je ‘stam’.
Reizen Reizen 24 fijne steden in Europa voor een citytrip in het najaar Minder toeristen, goedkoper, fijnere temperaturen en prachtige kleuren: veel goede redenen om in de herfst een citytrip te maken.
Culinair Culinair Opnieuw twee Belgische namen bij beste groenterestaurants ter wereld Voor het tweede jaar op rij voert het Nederlandse restaurant De Nieuwe Winkel van chef Emile van der Staak de Top 10 van de We’re Smart Awards aan. Het Gentse restaurant Vrijmoed van chef Michaël Vrijmoed prijkt ook dit jaar op de vierde plaats van de beste groenterestaurants in de wereld.
Culinair Culinair Van de beste paella tot de smakelijkste koffiekoek: op bezoek bij culinaire kampioenen Barbecueën, wijn degusteren, cocktails shaken – in heel wat culinaire disciplines kun je je met de rest van de wereld meten. Wij zochten culinaire Belgische en wereldkampioenen op.
Mode Mode Waarom de modesector voor K-pop kiest: ‘Zuid-Koreanen geven meer geld uit aan luxegoederen dan om het even wie’ Dior doet het met Jisoo, maar ook met Jimin. Chanel houdt van Jennie, Louis Vuitton van J-Hope én van Hyein. En de lijst wordt elke week langer. Waarom de mode in de ban is van K-pop en Hollywoodsterren plaats moeten ruimen voor Koreaanse tieneridolen.
Weekend tipt: eropuit Weekend tipt: eropuit Van de beste croissant tot een vintageparadijs: Parijs door de ogen van ontwerper Stephanie D’heygere Parijs loopt over van de Belgische inwijkelingen met een hart voor mode. Met de modeweken in aantocht, vroegen wij enkele ingeburgerde insiders naar hun favoriete adressen. Van een oertraditioneel sushirestaurant tot een verborgen tweedehandskunstboekenwinkel - dit zijn de gouden tips van Stephanie D'heygere.
Column | Ellen De Wolf Column | Ellen De Wolf ‘Grijs staat niet langer voor saai, maar voor goede smaak’
Reizen Reizen De favoriete adressen van Stephan Vanfleteren: van Le Corbusier tot Japanse meskunst Deze zomer vragen we bekenden welke memorabele winkels, musea en horecazaken zij op hun reizen tegenkwamen. Deze week: Stephan Vanfleteren, 's lands bekendste portretfotograaf. Blick, Rotterdam “Ik heb een niet aflatende liefde voor mijn vak – dan is het fijn wanneer anderen een gelijkaardige passie hebben. Dat kan een schrijver, een regisseur of een profvoetballer …
Reizen Reizen De favoriete adressen van Kristina De Coninck: van totale rust in Zweden tot douchen met zicht op New York Deze zomer vragen we bekenden welke memorabele winkels, musea en horecazaken zij op hun reizen tegenkwamen. Deze week: model en beeldend kunstenaar Kristina De Coninck.
Mode Mode Van catwalk tot festival: de kimono is overal (en dat is oké) Homewear, strandkleding, als losse top of lichte jas: geen afdeling of winkel waar je tegenwoordig geen kimono ziet hangen. Daarom een zoektocht naar wat het eeuwenoude kledingstuk zo populair maakt, én naar de leukste exemplaren.
Human Interest Human Interest Nicolas Overmeire van de podcast 'Onbespreekbaar': 'Uit alle shit haal ik iéts' Sommige wijze woorden vergeet je nooit. Deze week: Nicolas Overmeire (44) was jarenlang portier in het Gentse nachtleven, maar is ook opgeleid als bloemist en werkt nu met dak- en thuislozen. Hij host mee de podcast Onbespreekbaar over mentale gezondheid en het bijbehorende platform, dat al zeven miljoen bezoeken kreeg.
Human Interest Human Interest MAS-directeur Lies Buyse: ‘Je moet er constant over waken dat mensen in de cultuursector niet opbranden’ Lies Buyse (38) studeerde geschiedenis en cultuurmanagement en werd op haar 23ste directeur van het Kortrijkse Vlasmuseum, dat onder haar vleugels vervelde tot Texture. Nadat ze in Antwerpen eerder al de stedelijke musea coördineerde, leidt ze sinds dit voorjaar het Museum aan de Stroom.
Mode Mode Barones Schwennicke, voormalig directeur van Belgisch handtassenmerk Delvaux, is overleden Barones Solange Schwennicke-Hanssens, die in de jaren zeventig en tachtig Delvaux leidde, is overleden op 85-jarige leeftijd. Ze gaf het handtassenmerk een verjongingskuur en transformeerde het tot een internationaal bekend luxemerk.
Reizen Reizen Tempels en TikTok: een rondreis in Zuid-Korea met mode-influencer Ruth Van Soom In de ban van K-drama, K-pop en K-food trok onze reporter voor het eerst naar Zuid-Korea, van Seoel tot Busan en Gyeongju. Gelukkig kende ze er al een local, en wist TikTok waarnaartoe.
Recepten Recepten Reuze garnaal: 50 recepten met scampi Met look, gefrituurd, op Oosterse wijze, in salades of met een pikant sausje… Belgen zijn fan van de reuzengarnaal en gaan er dan ook creatief mee aan de slag. Zin om te variëren? Dan zijn hier 50 recepten met scampi ter inspiratie.
Salade van soba, peultjes en dragon met wortel-misodressing Hoewel dragon eigenlijk niet gebruikt wordt in de Japanse keuken, bewijst Tim Anderson met dit gerecht dat daar best verandering in zou mogen komen.
Rijst met surimikrab, mais en lente-ui Surimi kan best lekker zijn, als je maar weet hoe je het moet gebruiken. Dat toont Tim Anderson met dit recept voor rijst met surimikrab, mais en lente-ui. Het is klaar in een handomdraai en je hoeft er bovendien maar één pot voor vuil te maken.
Mabo-aubergine uit de magnetron Deze mabo-aubergine is makkelijk en snel te maken en bovendien ontzettend smaakvol. Perfect voor op een luie weekavond!
Culinair Culinair Hoe maak je de perfecte ramen? 'Zie het als de steak natuur van Japan' Elk seizoen duikt journalist en nieuwsgierige hobbykok Jorik Leemans zijn keuken in op zoek naar het beste recept voor een klassiek gerecht. Deze keer: ramen.
Design Design De keizer te rijk: binnenkijken in een nieuwbouwwoning in Japanse wabi-sabistijl Na jaren in Japan en Zweden gewoond te hebben, bouwde een artsenkoppel uit het Antwerpse hun droomhuis, een nieuwbouw in Japanse wabi-sabistijl. “Veel woningen worden lelijker met de jaren, deze wordt mooier.”
Human Interest Human Interest Martinique uitgeroepen tot ‘blauwe zone’: op dit tropische eiland is het leven zo goed dat mensen er langer leven Op het eiland Martinique leven opvallend veel honderdjarigen. Een mix van weinig stress, sterke genen en een goede sociale zekerheid en gezondheidszorg zorgt voor een lang en goed leven op deze tropische plek. De kans dat je er honderd wordt is meer dan het dubbele dan in België.
Culinair Culinair Whiskypedia: 10 weetjes over de klassieke spirit Whisky is weer helemaal terug en zet zichzelf ook stevig op de kaart van menige trendy cocktailbar. Maar wat betekent single malt nu eigenlijk, en hoe onderscheidt je een goede van een middelmatige? Alle weetjes op een rij.
Human Interest Human Interest Onderneemster Raïssa Verhaeghe werd geconfronteerd met schildklierkanker: 'The show must go on, had ik mezelf ingepeperd' Deze week: Deze week: Raïssa Verhaeghe (49), oprichter van en drijvende kracht achter RAVER, een bedrijf dat mode- merken al meer dan tien jaar helpt om zich internationaal op de kaart te zetten. Daarvoor werkte de Brusselse onder meer voor Veronique Branquinho, Ann Demeulemeester en Raf Simons.
Magazine Magazine Kimchi stew met tofoe Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen.
Culinair Culinair Van borrelplank tot avocado-olie: dit zijn de foodtrends voor 2023 De borrelplank blijft een ster, avocado-olie wordt een must-have, robots nemen onze bestelling op en natuurwijn die niet lekker is, mag je voortaan gewoon laten staan. Ziedaar het nieuwe jaar, op ons bord en ernaast!
Nieuws & Trends Nieuws & Trends Twee Belgische ontwerpers in Parijs: 'Mode moet een beetje feest zijn' Glenn Martens staat aan het hoofd van Y/Project, Stephanie D'heygere lanceerde twee jaar geleden haar eigen accessoiremerk, D'heygere. Twee Belgen in Parijs over mode, vriendschap en joie de vivre.
Recepten Recepten Gammadoki Het Japanse Gammadoki betekent letterlijk 'valse gehaktballen'. Het zijn gefrituurde tofoeballetjes met groenten. Je kunt zelf variëren welke groenten je aan het mengsel toevoegt. Ook schorseneren worden vaak gebruikt.