Opnieuw twee Belgische namen bij beste groenterestaurants ter wereld

Michaël Vrijmoed
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Voor het tweede jaar op rij voert het Nederlandse restaurant De Nieuwe Winkel van chef Emile van der Staak de Top 10 van de We’re Smart Awards aan. Het Gentse restaurant Vrijmoed van chef Michaël Vrijmoed prijkt ook dit jaar op de vierde plaats van de beste groenterestaurants in de wereld.

De prijzen worden uitgereikt door de culinaire gids We’re Smart Green Guide, opgericht door groentechef Frank Fol. In plaats van sterren worden er radijzen uitgereikt, want restaurants die groenten in de hoofdrol plaatsen worden beloond. Qua Belgische groenterestaurants staan er twee in de top tien en zestien in de top honderd. Vrijmoed kaapt de vierde plaats weg en HumusxHortense stijgt van plek tien naar negen.

De Discovery Award gaat in ons land naar Neon uit Lier, het restaurant van de jonge chef Nils Proost, dat ook plek 56 in de top 100 wist te veroveren. De hoogste Belgische nieuwkomer is het Brusselse restaurant Menssa van Christophe Hardiquest, dat de 37ste plaats kon bemachtigen.

De top 10 beste groenterestaurants ter wereld

1 DE NIEUWE WINKEL (Nederland)

2 EL INVERNADERO (Spanje)

3 PIAZZA DUOMO (Italië)

4 VRIJMOED (België)

5 L’OUSTAU DE BAUMANIERE (Frankrijk)

6 FLORE (Nederland)

7 RICARD CAMARENA (Spanje)

8 GERANIUM (Denemarken)

9 HUMUSxHORTENSE (België)

10 VILLA AIDA (Japan)

De overige Belgische winnaars zijn: L’air du temps (17), De vijf seizoenen (24), Amaranth (25), Arabelle Meirlaen (28), L’air des sens (38), Zilte (43), ’t Aards paradijs (50), Vertige (65), Hofke van Bazel (66), De Poorterij (77), Le Vieux Château (81), Patrick Devos (95).

BEST LADY VEGETABLE CHEF

Dit jaar was er extra aandacht voor vrouwelijke groentechefs. Keiko Kuwakino, chef-kok van restaurant ‘Sanaburi’ in de Japanse stad Niigata, is de ‘Best Lady Vegetable Chef’ van de wereld. In de inrnationale top 10 wisten ook twee Belgische restaurants een plekje te scoren. Chef Laurence Haegeman van ‘De Vijf Seizoenen’ in Brakel en Arabelle Meirlan van ‘Arabelle’ in Marcin prijken respectievelijk op de vierde en vijfde plaats in de lijst.

WE’RE SMART FUTURE AWARDS

De organisatie reikt ook Future Awards uit aan bedrijven die mensen helpen meer groenten en fruit te eten, duurzame verpakkingen creëren, groente- en fruit-innovaties ontwikkelen of ons stimuleren gezonder te leven.

  • Project van het Jaar: Winning Foods – ‘Lego For Food’
  • Innovatie van het Jaar: Scelta Inside – ‘Paddenstoelenzout’
  • Campagne van het Jaar: Week Zonder Vlees
  • Media van het Jaar: Saisonnier Magazine
  • Product van het Jaar: Arqan Argan oil
  • Speciale Future Award van het Jaar: Chef Jean-André Charial van L’Oustau de Baumanière
  • Persoon van het Jaar: Paul Newnham van Chef’s Manifesto

Surf voor alle winnaars en meer info over de awards naar weresmartworld.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content