Magazine Magazine PORT met toekomst Negen op tien portflessen die bij ons worden gedronken, zijn van banale kwaliteit. Vintage biedt de garantie van een goed oogstjaar. Maar het is de tijd die uitwijst of de wijn zijn beloften waarmaakt.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : chianti.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Entre-Deux-Mers.
Magazine Magazine wijn Mourvèdre is een stugge druivensoort uit het zuiden van Frankrijk die men met moeite commercieel kan noemen. Ze wringt altijd wat tegen. De historische origine ervan ligt in het Spaanse stadje Murviedo nabij Valencia. Maar buiten Frankrijk duizenden hectaren in Californië en Australië zijn ermee beplant is de soort gekend onder de naam Mataro, naar …
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : wijn van pinot noir-druiven.
Magazine Magazine wijn Bij Selezione Vini Italiani in Hasselt is de legendarische Chardonnay 1994 Gaia e Rey van Gaja gearriveerd (1490 fr. per fles !). Angelo Gaja noemde de wijn naar de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven : grootmoeder Clotilde Rey en dochter Gaia. Grootmoeder was degene die de jonge Gaja de zin voor ?hogere? waarden bijbracht …
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : niet-Franse cabernet sauvignon.
Magazine Magazine Wijnen uit Piëmont BARBARESCO WINT VELD Op tien jaar tijd is het wijnlandschap rond het Noord-Italiaanse Alba grondig verjongd. Niet alleen de barolo doet het uitstekend. Ook het kleine broertje barbaresco kreeg een nieuw elan.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Coteaux du Layon.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : chardonnay uit Australië.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : cabernet sauvignon.
Magazine Magazine wijn De majestueuze Loire telt op zijn oevers meer dan 1000 km lang, van Bourgogne tot Saint-Nazaire, waar hij in de Atlantische Oceaan uitmondt meer dan 50.000 hectaren wijngaard waarvan gemiddeld 3 miljoen hectoliter wijn komen. Deze wijnen smaken ?noordelijk? : fris, puntig en delicaat. De belangrijkste wijngebieden liggen rond Nantes, Angers en Tours. Maar verder …
Magazine Magazine Het geval Las-Cases Château Léoville-Las Cases, algemeen erkend als een van de beste bordeauxs, ging bij een confrontatie met Franse en Amerikaanse soortgenoten uit 1990 falikant de mist in. Wat kan mislopen in een groot wijnjaar ?
Magazine Magazine Parels voor de kenners Goede champagne is een gastronomisch kunstwerk en verdient een waardige behandeling. Inschenken en genieten ervan is een kunde op zich.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : moderne Côtes du Rhône.
Magazine Magazine Topwijnen voor de feesttafel We vroegen zeven Vlaamse wijnhandelaars naar zes wijnen die het volgens hen prima zouden doen op een feesttafel. En daaruit maakte ons proefpanel een selectie. Zestien toppers voor het eindejaar.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : een rosé uit Rioja en twee uit Touraine.
Magazine Magazine De nieuwe wereld Frank Matthys is een wijnhandelaar van het nieuwe type zoals we die vooral aan Vlaamse zijde aantreffen : open voor goede wijn, waar hij ook vandaan komt. Hij biedt Nieuwe wereldwijnen aan uit Californië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Australië, Chili...
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : een Italiaan en een Australiër in verbeterde versie.
Magazine Magazine De proef op de som De eindejaarspromotiecampagne voor GB-wijnen lokt altijd veel belangstelling. Er zitten dikwijls interessante koopjes tussen, maar er zijn ook prijs-kwaliteitsverhoudingen die een beetje scheef zitten. Alvorens grote aankopen te doen, kan er best eerst geproefd worden.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : een droge riesling uit de Rheingau.
Magazine Magazine Wijnen uit Piëmont BAROLO STEEDS BETER Een nieuwe generatie Italiaanse wijnboeren maakt komaf met verouderde methodes. De kwaliteit van de wijnen is duidelijk verbeterd. Vooral de barolo doet het goed.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : twee soorten corbières.
Magazine Magazine AMERIKANEN met stijl Californië biedt vandaag zowel in de topklasse als in de tafelwijn een rijk assortiment. Van excellent tot gewoon smakelijk, maar steeds vakkundig gemaakt.
Magazine Magazine wijn Bolgheri is een kleine DOC (Denominazione di Origine Controllata), ten zuiden van het gelijknamige stadje in de provincie Livorno. Het ligt bijna 70 km oostwaarts van de as Firenze-Siena, vlakbij de kust, zodat het meegeniet van het zachte zeeklimaat. Ook hier werd, zoals op zovele plaatsen in Italië, de traditionele dominantie van sangiovese en trebbiano …
Magazine Magazine wijn Zoals verwacht, is de prijszetting van de 1995 bordeaux-primeur-aanbiedingen wat uit de hand gelopen. De opwaartse druk is enorm : de meeste grote châteaus zijn tot driemaal overvraagd, terwijl het primeurcircuit nu betalen en over twee jaar geleverd worden toch niet zonder risico is. Op alle commerciële tussenschakels kan iets gebeuren, waardoor de consument zijn …
Magazine Magazine BORDEAUX TEGEN CALIFORNIE En de winnaar is... Er staan zes grote bordeauxwijnen op tafel en zes grote Californische. Het panel van Weekend Knack proeft blind. De winnaar is niet alleen een Amerikaan, alle proevers omschrijven zijn stijl ook nog eens als ?Frans". Mouton Rothschild is de laatste van de klas.
Magazine Magazine THE AMERICAN WAY Het gaat uitstekend met de Californische wijnen. Van onmiddellijke charme zijn ze geëvolueerd naar meer diepgang en karakter. Sommige steken zelfs de Franse naar de kroon. Een verkenning op het terrein.
Magazine Magazine wijn Wijn is een zeer speciaal landbouwproduct. De bijbel bijvoorbeeld krioelt ervan niet van bier alhoewel dit veel ouder is , maar ook ons eigen maatschappelijk leven is in ruime mate door extra-gastronomisch gebruik van wijn getekend. Grote banken voeren er promotie mee : ?Wie voldoende spaargeld aanbrengt, krijgt een fles...", snelle formule I-jongens schudden met …
Magazine Magazine CôTES DE PROVENCE Heeft men het over Provencewijnen, dan is rosé al wat de klok slaat. De minder gekende witte is nochtans een excellente tafelgenoot, zeker bij een zuiderse viskeuken.
Magazine Magazine DE CHARME VAN EEN GROTE LARMANDE Sinds het begin van de jaren '90 gaat de kwaliteit van de bordeauxwijnen in stijgende lijn en bij verticale proeverijen komt de excellente 1995 er door het magere-jareneffect van zijn voorgangers nog beter uit. Dat geldt ook voor het Château Larmande uit Saint-Emilion. In 1991 werd het kasteel een groot woord voor niets anders dan …
Magazine Magazine OOSTENRIJKSE KLASSE Achteraf bekeken, heeft het di-ethyleenglycol-schandaal van 1985 in Oostenrijk uiteindelijk gunstige effecten gehad. Er kwam een begrijpelijke binnenlandse aversie voor zoete wijnen en daaraan gekoppeld, een grotere vraag naar droge wijn. De ernstige wijnboeren die het geknoei met suiker en glycol altijd al hadden afgewezen, kregen nu hun kans. De meeste groothandelshuizen die rechtstreeks met …
Magazine Magazine MERRYVALE VEROVERT EUROPA In 1982 werd door vier bevriende wijnamateurs ( Harlau, Montgommery, Lail en Stocker) gestart met het project Merryvale. Hun bedoeling was om met de beste druiven van Californië ook de beste wijn te maken, en dit in de beste Europese tradities. Van in het begin was er dus geen territoriale basis voor Merryvale staat geen …
Magazine Magazine BORDEAUX '95 Het bordeauxjaar 1995 kan ongetwijfeld als goed bestempeld worden. De wijn heeft echter niet de absolute eenheid van de echt grote jaren.
Magazine Magazine Wachten op porto Finesse is geen natuurgegeven, maar een kwaliteit die zich mettertijd ontwikkelt op de fles. Ook al gaat vandaag alles veel sneller, wil men fijne port, dan zal men altijd wat moeten wachten.
Magazine Magazine De smaak van goede sherry Sherry is bij ons een goed ingeburgerd, doordeweeks aperitief. Meer niet. Weinig Belgen kennen de kwaliteitswereld die achter goede sherry schuilgaat.
Magazine Magazine Een excellente Luxemburger De Luxemburgse wijnbouwers zijn vrij recent met het kwaliteitswerk begonnen. Maar het resultaat mag er wezen : ze presenteren een excellente riesling.
Magazine Magazine ARGENTINIE Hoewel Argentinië een nieuwkomer is op de Belgische wijnmarkt, brengt het hoofdzakelijk niet-nieuwe produkten zoals chardonnaywijn en andere imitaties van Franse wijnen. Daar is natuurlijk niets op tegen : alleen wat in het glas terechtkomt, telt.
Magazine Magazine Een mirakeljaar Algemeen gesproken gaat het de bourgognewijnen de laatste jaren niet echtvoor de wind. Maar het jaar dat nu in de rekken ligt, 1993, is voor roodeen in alle opzichten uitzonderlijk jaar.
Magazine Magazine Is de duurste ook de beste ? Ontluistering van de top van een 150 jaar oud klassement : de premier grand cru classé is niet altijd excellent.
Magazine Magazine Italiaanse wijn Sinds Charly Licata en Tony Etneo in het Hasseltse met kwaliteitswijnen begonnen, gaat het stilaan wat beter met de Italiaanse wijn in België. De invoer steeg van 210.000 hektoliter in '92, over 236.000 in '93, tot 250.000 in 1994. De gemiddelde prijs van een liter Italiaanse wijn die nu in 1994 bij ons binnenkomt, is …
Magazine Magazine MANSENOBLE Het was te verwachten : de Corbières van Château Mansenoble is op korte tijd niet alleen veruit de beste Corbières geworden, hij is, ook in absolute termen, een grote wijn. De '93-wijnen van voornoemd château werden in Parijs met bronzen en zilveren medailles overladen. Guido Jansegers, een selfmade-wijnman van bij ons (die ondertussen via avondonderwijs …
Magazine Magazine De origines van cognac Wat achter de origine- en ouderdomsaanduidingen op cognacflessen
Magazine Magazine AUSTRALIE. Tegenvoeters in het glas In België wordt steeds meer Australische wijn verkocht. De konsument krijgt kleur en gekoncentreerd fruit tegen een redelijke prijs.
Magazine Magazine Biodynamische wijn is echter In Frankrijk breekt Nicolas Joly een lans voor biodynamische wijnbouw.