WIJN
EEN BIEZONDERE PORT
Het wijnhuis Lelièvre is sinds 1819 in het Antwerpse bekend. Tot voor enkele jaren was dat vooral om zijn haast onuitputtelijke voorraad halve Yquem-flesjes en oude champagnes, nu om zijn koosjere wijnen voor de Antwerpse joodse gemeenschap, met daarnaast een praktisch volledig gamma van grote en kleine Franse wijnen van bijna alle appellations. In zijn aanbod ook een biezondere Port Martinez Vintage van 1963 tot 1991, waarvan vooral de editie 1987 (895 fr.) ons opviel. Martinez behoort tot de Cockburn-groep. De stijl van deze portwijn is heel apart, herkenbaar aan een zekere direkte landelijkheid. De kleur is goed gekoncentreerd met een nuance van zachte rijpheid, de neus is mooi open en vooral breed uitgebouwd met elementen die onmiskenbaar naar terroir verwijzen, en met een tegelijk diepgevulde en brede, charmerende smaak. Een excellente “instap-port” met toch nog veel toekomst.
EEN NIET-PORT
Château Haut-Brion met zijn peperdure wijnen heeft kunnen standhouden tegen de oprukkende periferie van Bordeaux-stad, maar heeft niet kunnen verhinderen dat de gehele wijngaard nu midden in het stadsgebied ligt. Met Lissabon is het minder goed afgelopen : de wijngaarden van de DOC (Denominçao de Origem Controlada) Carcavelos zijn immers onder de huizen verdwenen. Behalve een heel klein stukje : de drie hektaren van de Quinta dos Pesos, waar de gepensioneerde oliehandelaar Manoel Boullosa alles in het werk stelt om Carcavelos te laten bestaan en zelfs in zijn vroegere luister te herstellen.
Het is de Marques de Pombal, dezelfde die de Douro afbakende, die in de vroege 18de eeuw, toen er nog een twintigtal quinta’s waren, van de Carcavelos-wijnen versterkte wijnen maakte, à la porto. Gedurende de looptijd van de gisting wordt alkohol toegevoegd, waardoor het proces stopt en natuurlijke zoetheid in de drank overblijft. Nu nog wordt de wijn voor meer dan 50 procent gemaakt van witte druiven die apart als witte wijn worden gevinifieerd en pas op het einde, voor ze de vier jaar vatlagering ingaan, met de rode worden samengevoegd. In 1990 werden op de Quinta dos Pesos 14.640 flessen gemaakt, maar het oogstjaar wordt niet op het etiket vermeld.
Hoewel de kleur lichtroze is, is het kontakt met de glaswand bijna olieachtig, door de grote koncentratie aan glycerol. De neus doet denken aan gedroogde vruchten met een zuurpunt na walsen, uiterst gevarieerd en puntgaaf. De smaak is vol in de mond en complex met goed bitter en een zuurfrisse finale ; het tegendeel van plakkerig. Een interessant historisch produkt.
“Een exportmarkt is essentieel voor het voortbestaan van deze uitzonderlijke wijn”, zegt invoerder én wijnkenner Stefan Dolhain van Cinoco. “Wij hopen dan ook dat Manoel Boullosa’s dochter en haar man, de Parijzenaar Guillaume de Cugnac, het projekt met evenveel passie zullen voortzetten. “
(Invoer : Cinoco, Brussel)
EEN FIJNE REUS
Op wijngebied blijft Limburg goed scoren. Prädikat Wijnimport in Alken, een wijnhuis dat exclusief Duitse produkten invoert, pakt uit met twee droge rieslingwijnen uit het goed geslaagde wijnjaar 1994.
De wijn van de familie Hasselbach op het domein Gunderloch, een QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) Riesling Trocken van 1994, is wereldwijd bejubeld, zelfs in Frankrijk (Gault-Millau). Lokaal, voor de streek van Rheinhessen, fungeert hij als een leiding- en richtinggevende optie. De neus annonceert al een droge wijn met fris tintelend zuur en deze frisheid uit zich ook in de smaak, met daarbij impressies van ronde rijpheid. Meesterlijke wijn voor bij fijne gerechten (295 fr.).
De tweede trouvaille van de Alkense familie Nulens-Punie is het internationaal niet minder bekende prijsbeest van Hermann Weiss : de QbA Riesling Trocken 1994 van het domein St-Urbanshof, uit Leiwen aan de midden-Moezel. Deze wijn werd in 1995, na blind proeven van meer dan 300 stalen, door een jury van specialisten uitgeroepen tot de beste Riesling (der Erste). In het glas komt een edele fijne wijn, puntiger en dieper aan de neus dan de vorige, met een levendige variatie en een klassieke rieslingsmaak met rijpheid en grote lengte. Een fijne reus (275 fr.).
VERZAMELAARS
Wie oude wijnflessen en oude wijnboeken verzamelt, kan voortaan terecht bij Henri Coomans, achterin de grote antiekgalerij aan de Grote Zavel 37 in Brussel. Geïnteresseerden kunnen ook lid worden van de verzamelaarsklub “De Oude Flesch” (sekretariaat : mevr. Pinkster, Kalkvliet 3, 4844 Terheijden, Nederland). Het patrimonium van deze klub bevat unieke stukken, waaronder een enig mooie 17de-eeuwse magnum-wijnfles met het typische ajuinmodel.
HERWIG VAN HOVE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier