Herwig Van Hove

Frank Matthys is een wijnhandelaar van het nieuwe type zoals we die vooral aan Vlaamse zijde aantreffen : open voor goede wijn, waar hij ook vandaan komt. Hij biedt Nieuwe wereldwijnen aan uit Californië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Australië, Chili…

Uit Californië importeert hij een mooi kwartet : cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay en zinfandel, allen uit Sonoma County het wijngebied tussen Napa en de oceaan. De wijnen van de DeLoach-familie werden op de Amerikaanse markt met goud overladen en de vraagdruk op de prijs is dus erg groot. Hun Pinot Noir 1994 uit de Russian River Valley (450 fr.) is wat zwak van kleurconcentratie, maar neus en smaak zijn present met een delicate houtdoortimmering, de smaakfinale is wat verrassend friszuur. Hier is iets te veel naar elegantie gewerkt uit schrik voor massieve concentratie. Dit is niet het geval met hun Zinfandel 1994 (550 fr.) : mooi geconcentreerde kleur met een diepe nuance van rijpheid, een neus met toetsen van getoast hout maar ook met fruitige finesse, een rijke volumineuze smaakaanzet met (weer) op het einde een nu beter ingebouwde en omringde zuurcomponent. Hier realiseert de familie tenvolle haar objectief : ?To produce wines thatpeople like to drink.?

De twee andere van het kwartet komen van Geyser Peak Winery ook in Sonoma County. De Cabernet Sauvignon 1993 uit de Alexander Valley (415 fr.) heeft de wat harde smaaktoets van groene peper die in Amerika nog dikwijls voor typisch doorgaat. De Chardonnay 1994 van Sonoma County (375 fr.) is bleek strogeel van kleur met een goede balans tussen fruit en karakter en een mooie houtcomponent : smakelijke en sappige, frisse witte wijn.

Uit Nieuw-Zeeland komen twee wijnen van Coopers Creek Winery bij Auckland. Een Riesling 1995 van de Hawkes Bay (330 fr.), iets flauw zuurzoet van smaak, en een frisse, pittige, wat grassige Sauvignon Blanc 1995 (330 fr.).

Uit Zuid-Afrika ten slotte komt een wat stugge, houterige Merlot 1993 (395 fr.) van Uiterwijk bij Stellenbosch maar ook een Reserve Cabernet Sauvignon 1987 (425 fr.) van Blauwklippen ook bij Stellenbosch : een neus vol puntige finesse van oude wijn maar zonder spoor van sleet, en met grote glijdende smakelijkheid en indrukwekkende lengte. Een reus, die juist voor het uitschenken gedecanteerd moet worden omwille van een (snel verdwijnende) kleine reductietoets. (Invoer Matthys Wijnimport, Brugge)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content