Herwig Van Hove

Bolgheri is een kleine DOC (Denominazione di Origine Controllata), ten zuiden van het gelijknamige stadje in de provincie Livorno. Het ligt bijna 70 km oostwaarts van de as Firenze-Siena, vlakbij de kust, zodat het meegeniet van het zachte zeeklimaat. Ook hier werd, zoals op zovele plaatsen in Italië, de traditionele dominantie van sangiovese en trebbiano doorbroken met cabernetwijnen. Die kregen echter automatisch de denigrerende status van Vino da Tavola, hoewel we het hier hebben over wereldberoemde namen als : Ornellaia van Lodovico Antinori, Grattamarco van Mario Meletti Cavallari, en bovenal de Sassicaia van Marchese Niccolo Incisa della Ronchetta.

In 1944 plantte Niccolo’s vader zijn eerste wijngaard. Hij was een bewonderaar van Lafite-Rothschild en gebruikte plantgoed van dat beroemde kasteel : cabernet sauvignon. Puur uit nieuwsgierigheid, om ?te zien wat het zou geven?. De wijnen waren hoekig en boers, maar ontwikkelden met de jaren interessante familietrekken. Mee aan de wieg stond de charismatische Pierro Antinori, een neef van de familie Incisa, die zijn beroemde oenoloog, Giacomo Tachis, voor Sassicaia liet werken. Die liet de wijn op nieuwe eiken barriques lageren om de bitterheid een zekere vanilleuse elegantie mee te geven.

In 1968 werden de eerste 3000 flessen op de markt gebracht onder de nu beroemde naam Sassicaia, die verwijst naar de stenen ( sassi) in de Castiglioncello-wijngaard (1,6 ha) waar alles begon. Van dan af begint Sassicaia een indrukwekkende internationale carrière. Op grote blinde proeverijen wordt de wijn steevast aan de top geklasseerd als een grote bordeaux of minstens als een grote Californiër. Na Mario Incisa’s dood in 1983, neemt zoon Niccolo de zaak in handen. De wijngaard wordt uitgebreid tot 23 ha, variërend in hoogte van 70 tot 250 m. ?Het hoogtespectrum is vooral interessant voor de latere complexiteit?, verklaarde Niccolo Incisa, onlangs te gast in Brussel. ?We werken nu met 85 procent cabernet sauvignon en 15 procent cabernet franc en overwegen om ook merlot te gebruiken. Na het gistingsproces en een 14-tal dagen maceratie assembleren we de definitieve wijn en lageren voor 18 tot 22 maanden op barriques. Nu komt de 1993 op de markt. Sinds 1994 hebben we ons eigen DOC : Bogheri Sassicaia, en kunnen we de naam Vino da Tavola laten vallen.?

Oenoloog Tachis : ?Dat hoogteverschil is zeer belangrijk. We halen er zuurteverschillen mee van wel 1 g per liter. ?Ook het klimaat van Bolgheri is trouwens zeer speciaal : warm en vochtig maar met zeer frisse nachten. De zo geprezen ?zachte? tannines komen vooral van de luminositeit die de schillen doet rijpen, terwijl de gemiddelde temperatuur eerder het vruchtvlees rijpt en dus alcohol geeft. De wijnmakerstechniek voor Sassicaia is van het zachte type : kleine cuves gekoeld door oversijpelend water, normale remontages om de extractie te bevorderen, na de gisting nog 14 dagen maceratie, en verder zo snel mogelijk op barriques. Tegen nieuwjaar hebben we de wijn al tweemaal overgestoken.?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content