Happy 4721! Frisse Aziatische gerechten voor Chinees nieuwjaar

©Bram Debaenst
Katrien Huysentruyt Journalist

Op 10 februari barst in heel wat Aziatische landen het lentefestival los, de start van het jaar 4721. Geen betere manier om een nieuw begin te vieren dan met up-to-date gerechten uit de Aziatische keuken, fris en helemaal nu.

Chinees Nieuwjaar – of het lentefestival – duurt liefst 15 dagen. ‘Chinees’ is wat ongelukkig gekozen daar het ook gevierd wordt in onder meer Taiwan, Hongkong, Korea, Vietnam, Mongolië en Tibet. In Aziatische wijken van vele wereldsteden halen ze eveneens de draken- en leeuwenmaskers van zolder. Er wordt in die periode komaf gemaakt met het oude jaar door stevig te poetsen, het huis te luchten, ruzies bij te leggen en een nieuwe outfit aan te trekken. En natuurlijk door feestelijke Aziatische gerechten klaar te maken.

Maar elke reden is goed om chopsticks, grill en wok boven te halen. Vier bijvoorbeeld mee met Yan Yat of ‘ieders verjaardag’ op 16 februari, de zevende dag van het festival. Vergeet afhaalchinees en probeer de familierecepten van designer Rejina Pyo, de dakjjim van resto Table d’Ho of misosoep van sterrenchef Yannick Alléno. Aziatische gerechten die we uit de mooiste kookboeken plukten of uit de mouw van culinaire journalisten schudden. Zo wordt het jaar van de draak – in de keuken althans – geen draak van een jaar.

35 recepten voor Aziatische gerechten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content