Big in japan

1 © Diane Hendrikx

Dashi is een onmisbaar element in talloze Japanse gerechten, zoals miso- en ramensoep of okonomiyaki. Het is een subtiel maar diep smakende bouillon van gedroogde vis en zeewier, twee ingrediënten die zorgen voor de befaamde hartige umamismaak.

Big in japan
© Diane Hendrikx

Dashi

Voor 2 liter

30 g gedroogde kombu (kombu is een gedroogd zeewier dat je koopt in lange smalle repen)

30 g gedroogde bonitovlokken (misschien vind je de Japanse benaming katsuobushi op de verpakking)

2 liter koud water

Dashi is eenvoudig te maken en een perfecte basis voor een simpele noedelsoep. Je kunt dashi ook zo drinken, als een kopje bouillon, om je te verwarmen tijdens kille dagen. De ingrediënten vind je in de Aziatische supermarkt of kun je online bestellen.

1. Leg de kombu in 2 liter koud water en laat 15 minuten weken. Je hoeft het zeewier niet op voorhand te spoelen: de witte vlekjes zorgen voor extra smaak die we niet kwijt willen.

2. Zet het vuur aan en laat het water met de kombu tot net onder het kookpunt komen. Vermijd dat je dashi begint te borrelen: door het zeewier te koken krijg je een bittere smaak die je wilt vermijden.

3. Vis de kombu uit de bouillon en voeg de bonitovlokken toe. Zet het vuur nog even aan tot het geheel aan de kook is, draai uit en laat de vlokken trekken in het warme water tot je de smaak lekker vindt. Na 15 minuten krijg je al een krachtige smaak. Wil je een nog straffere bouillon, laat de vlokken dan nog wat langer trekken.

4. Zeef de vlokken uit de dashi. Die is nu klaar voor gebruik. Bewaar hem in de koelkast als je hem niet meteen opwerkt. Zo blijft ie zeker een week goed.

5. Vorm je dashi vliegensvlug om tot een lunch door er wat smaakmakers (zoals gember, chili, lente-ui), groenten (denk aan paksoi of paddenstoelen) en gekookte noedels aan toe te voegen.

Tip

wil je een vegetarische variant maken? Gebruik dan hetzelfde gewicht aan gedroogde shiitake in plaats van bonitovlokken. Je kunt de shiitakes na het meekoken nog versnijden in fijne schijfjes en verwerken in je soep.

2
2© Diane Hendrikx
3
3© Diane Hendrikx
4
4© Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content