Nasu dengaku

Nasu dengaku is een Japans gerecht met een intense, hartige smaak. ‘Van dit gerecht vragen klanten het vaakst het recept’, zegt Hanna van het Japanse restaurant Izumi in Antwerpen. Je kunt nasu dengaku als voorgerecht eten of er een maaltijd van maken door het te serveren met rijst en misosoep.

Voor 2 personen
Saus
  • 20 ml kooksake
  • 30 ml mirin
  • 30 g suiker
  • 40 ml water
  • 1 el dashi no moto
  • 100 g witte rijstmiso
  • 2 eierdooiers
Groente
  • 1 aubergine
  • 5 el maïszetmeel
  • plantaardige olie om te frituren
Garnituur
  • fijngesnipperde lente-ui
  • geroosterd sesamzaad
Bereiding
  1. Doe voor de misosaus de sake in een kookpot en laat even kort opkoken zodat de alcohol eruit kookt. Voeg de mirin en suiker toe, laat even pruttelen terwijl je roert tot de suiker is opgelost. Voeg het water en de dashi toe. Roer de miso onder dit mengsel tot deze is opgelost en laat het vanaf dit moment niet meer koken, anders wordt het te zout en gaan de gezonde bestanddelen van de miso verloren. Voeg nu de eierdooiers toe en roer met een garde op een matig vuur tot de saus indikt.
  2. Snijd de aubergine in tweeën. Snijd het vruchtvlees met een scherp mesje uit de schil, maar probeer die heel te houden om straks in te serveren. Verwarm de frituurolie tot 175°C, wentel de blokjes aubergine in de maizena en frituur ze gedurende twee minuten tot ze goudbruin zien. Laat ze uitdruipen op keukenpapier. Verwarm de grill voor.
  3. Schik de blokjes in de twee leeggehaalde aubergineschillen en schep de misosaus rijkelijk over de aubergine. Zet het geheel drie à vijf minuten onder de grill. Strooi ter afwerking wat fijngesneden lente-ui en geroosterd sesamzaad over de aubergine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content