Uit de natuur, in de cocktail: op stap met Paul MorelCulinair

Uit de natuur, in de cocktail: op stap met Paul Morel

Niet alleen bij chefs is het de voorbije jaren bon ton om de wijde natuur in te trekken om daar onbewerkte en lokale ingrediënten te plukken, ook bartenders doen het tegenwoordig. Paul Morel troonde ons mee naar een bioboer in het Antwerpse Nijlen.

Franse wijnoogst tien procent lager

Franse wijnoogst tien procent lager

De Franse wijnproductie zal dit jaar tien procent lager uitvallen, als gevolg van slechte weersomstandigheden.

  • Culinair


Inheemse boeren vrezen multinationals na vrijhandelsverdrag

Inheemse boeren vrezen multinationals na vrijhandelsverdrag

Inheemse Chilenen, Mexicanen en Peruanen vrezen nog armer te worden door het Trans-Pacifisch Partnerschap (TPP). Door het vrijhandelsverdrag met de VS zullen multinationals meer vrijheid krijgen op hun grondgebied, zeggen ze.

  • Culinair

Astronautenvoedsel moet eiwittekort in Congo verhelpen

Astronautenvoedsel moet eiwittekort in Congo verhelpen

Een van de kleinste, oudste en meest robuuste levensvormen op aarde moet het eiwittekort in de voeding van de Congolese bevolking gaan verhelpen. Spirulina is al langer het object van onderzoek, maar dan was dat eerder in het kader van voedsel voor astronauten op missie naar Mars.

  • Culinair
'100% West-Vlaams' verwelkomt honderdste hoeveproducent

'100% West-Vlaams' verwelkomt honderdste hoeveproducent

De vzw West-Vlaamse Hoeveproducten telt voortaan 100 leden die naar buiten komen onder de merknaam "100% West-Vlaams". De vzw wil met die campagne West-Vlaamse hoeveproducten bij een breed publiek bekendmaken. Hoeveslagerij De Heerlijkheid in Vladslo is het honderdste lid geworden.

  • Culinair

Dit is de nieuwe Vis van het Jaar: tongschar

Dit is de nieuwe Vis van het Jaar: tongschar

De tongschar is verkozen tot Vis van het Jaar. Met die campagne belicht het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) ieder jaar een noordzeevis. Het is na 1997 en 2008 al de derde keer dat de tongschar uitgeroepen werd tot Vis van het Jaar. Hoog tijd dat je hem nu wel leert kennen dus.

  • Culinair
Proefde jij de vis van het jaar al?

Proefde jij de vis van het jaar al?

De tongschar is uitgeroepen tot Vis van het Jaar. Voor vissers is tongschar eigenlijk bijvangst, maar het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing wil die vis meer promoten. Want mensen eten hem bijna niet, terwijl tongschar veel goedkoper is dan de klassieke zeetong. Volgens velen is hij ook smeuïger en dus lekkerder.

  • Culinair

Grootschalig plan moet Ivoriaanse cacaoteelt verduurzamen

Grootschalig plan moet Ivoriaanse cacaoteelt verduurzamen

Enkele grote spelers in de chocoladesector en duurzame economie hebben de handen in elkaar geslagen om 103.000 kleine cacaoboeren in Ivoorkust te financieren tegen 2020. Zo hoopt initiatiefnemer Barry Callebaut de teelt te kunnen verduurzamen.

  • Culinair

Video: Japanse bestrijdt seksisme met sushi

Video: Japanse bestrijdt seksisme met sushi

Sushi is anno 2016 nog steeds een mannenzaak in het traditionele Japan, waarbij de rol van vrouwen gereduceerd wordt tot mooi zijn. Daar wilt de vurige chef Yuki Chizui iets aan veranderen. Wij kennen minder smakelijke manieren om op te komen voor gelijke rechten.

  • Culinair


Waarom zijn onze garnalen opeens zo duur?

Waarom zijn onze garnalen opeens zo duur?

Hoe komt dat onze garnalen plots duurder zijn geworden? Het is de schuld van de Nederlanders.

  • Culinair
  • 1 reacties

Deze app bezorgt je goedkope maaltijden en gaat voedselverspilling tegen

Deze app bezorgt je goedkope maaltijden en gaat voedselverspilling tegen

Restaurants en bakkers zitten vaak met overschotten aan het einde van de dag. Die overschotten gaan dan helaas de vuilnisbak in. De app 'Too Good To Go' steekt daar een stokje voor. Via de computer of je smartphone kan je zoeken naar overschotjes aan democratische prijzen.

  • Culinair


Waarom er geen roomijs met druivensmaak bestaat

Waarom er geen roomijs met druivensmaak bestaat

Het was je allicht nog nooit opgevallen maar zelfs in grote ijssalons in Italië - waar ze zowat àlle smaken hebben - verkopen ze geen roomijs met druivensmaak. Er doen heel wat geruchten de ronde over waarom ijsfabrikanten zich hier niet aan wagen, maar Thrillist heeft de échte reden gevonden.

  • Culinair
  • 1 reacties

De revival van alcoholvij: originele drankjes voor bij elke gang

De revival van alcoholvij: originele drankjes voor bij elke gang

Steeds meer mensen kiezen ervoor (een periode) geen alcohol te drinken. Ondanks deze trend is het voor hen vaak nog zoeken naar een lekker drankje bij het aperitief of tijdens het eten. Wij geven alvast met veel plezier al enkele alternatieven voor tijdens elke gang van de maaltijd.

  • Culinair

Rode wijn koud drinken: doen of niet?

Rode wijn koud drinken: doen of niet?

Witte wijn drink je koud, rode op kamertemperatuur, dat is de regel. Maar komt die ...

  • Culinair

Video: 100 jaar bruidsgebak

Video: 100 jaar bruidsgebak

De 100 jaar-reeks van Mode.com dook in de zoete geschiedenis van het bruidsgebak. ...

  • Culinair



Video: waarom laten we 'lelijke' groenten en fruit links liggen?

Video: waarom laten we 'lelijke' groenten en fruit links liggen?

Een dubbele wortel, een aardappel met bulten, een appelsien die niet perfect rond is, een 80% groene peper: allemaal perfect voedzaam en lekker, en toch worden ze amper verkocht. Jammer voor het milieu, wereldhonger en onze portemonnee.

  • Culinair