Kraakverse lentetaart: galette met aardappel, bloemkool en dille

© Toos Vergote

Met @toosplantbasedfood toont Toos Vergote op Instagram dat plantaardig koken niet moeilijk hoeft te zijn. Voor Knack Weekend kiest Toos haar favoriete seizoensgroenten om smakelijke, plantaardige lenterecepten op tafel te zetten. Dit is haar galette met aardappel, bloemkool en dille.

Een krokante bladerdeeg­bodem, romige bloemkoolpuree, aardappel en een verfrissende witloofsalade, gekruid met een delicate dille-pistou. Elegant in zijn eenvoud én hartverwarmend comfortfood.

Voor 4 personen
Voor de galette:
400 g bloemkoolroosjes
2 tenen look
2 el olijfolie
1/2 tl gedroogde dille
Nootmuskaat
Peper en zout
200 g vastkokende aardappel
1 vel bladerdeeg
Voor de salade:
4 kleine stronken witloof
50 g tuinkers
2 el olijfolie
2 el wittewijnazijn
Peper en zout
Voor de pistou:
10 g verse dille
100 ml olijfolie
1 el wittewijnazijn

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Breng water met wat zout aan de kook en kook de bloemkoolroosjes tot ze zacht zijn.

3. Mix de gekookte bloemkool met dille, nootmuskaat en zout naar smaak, een snuif peper en look. Zet aan de kant en laat wat afkoelen.

4. Snijd de aardappelen in fijne plakjes met een mandoline op de smalste stand of met een mes. Je hoeft de aardappelen niet te schillen.

5. Rol het vel bladerdeeg open, leg het op bakpapier op een bakplaat en besmeer met de bloemkoolpuree, laat aan de randen 1 cm vrij.

6. Leg een laagje aardappelschijfjes, borstel ze in met olijfolie, bestrooi met wat zout en herhaal dit tot alle schijfjes op zijn.

7. Vouw de randen om en zet de galette in de oven voor 20 à 30 minuten.

8. Mix alle ingrediënten voor de pistou.

9. Snijd de stronken witloof in 4, leg ze in een schaal en bestrooi ze met de tuinkers.

10. Meng olijfolie, azijn, peper en zout en meng door de witloofsalade.

11. Zodra de galette klaar is, serveer je hem met een rijkelijke hoeveelheid pistou en het witloofslaatje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content