Cabernet franc: de zonnekloppende druif is aan een opmars bezig

© Getty Images/iStockphoto

Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week neemt hij cabernet franc onder de loep.

Toen ik begin dit jaar in Zuid-Afrika was, viel me iets op. Ik proefde er tientallen rode wijnen gemaakt van Franse druiven uit Bordeaux. De meest interessante blends hadden bijna altijd cabernet franc in de fles. Fraîcheur en kracht in één besje.

Dankzij kardinaal de Richelieu linken we cabernet franc eerder aan de Loire dan aan haar geboorteplaats Libourne in Bordeaux. De kerkvorst was wild van de druif en nam enkele stokken mee naar het noorden. Vierhonderd jaar later is cabernet franc nog steeds de onbetwiste koning in de Loire rond Chinon, Bourgueil en Saumur. De druif geeft er fruitige maar complexe rode wijnen met typische groenepaprikatoetsen.

Heter en droger


In Bordeaux is cabernet franc traditioneel de derde blauwe druif na merlot en cabernet sauvignon. Al is ze aan een opmars bezig. De zomers in de Gironde worden heter en droger. Merlot ligt al snel verhit in de lappenmand, terwijl cabernet franc nog verder wil zonnekloppen. Technischer uitgedrukt zie je dat merlot te snel suikers ontwikkelt en dus geoogst moet worden nog voor de complexe aroma’s aanwezig zijn. Cabernet franc kan tijdens een hittegolf een weekje langer aan de stok rijpen en behoudt wel zijn smaakprofiel én de broodnodige zuren. De laatste jaren verhogen Bordelese wijnbouwers niet toevallig het aandeel frisse cabernet franc in hun blend ten nadele van platgestoofde merlot.

Muntige pepertoetsen én een zuurtje


Die tendens is al langer bezig in wijnregio’s die nog meer kampen met verzengende zomers. In Zuid-Afrika, langs de Toscaanse kust of in Napa Valley is cabernet franc vaak de sleutel tot finesse. In een bordeauxblend of als hoofdrolspeler in de fles. In warmere streken ontgroeit de druif haar onrijpe, groene karakter uit de Loire. Warme cabernet franc heeft muntige pepertoetsen, aardse olijven, rijp donker of rood fruit en bovenal een zuurtje. Dé reden waarom je na elk glas hunkert naar het volgende.

Leuk weetje: de druif is de genetische vader van cabernet sauvignon na een slippertje met sauvignon blanc.

GEPROEFD 
EN GEKEURD

1. Cabernet franc, Ridgeback, Paarl, Zuid-Afrika, 19,30 euro, kaapwijnbrugge.be

Intens fruit, kruidigheid en leuke zuren: deze wijn heeft het allemaal. De noten van zwarte tapenade, tabak, blauwe bessen en munt passen perfect bij rood vlees.

2. Cabernet franc, Ampleia, Toscane, Italië, 19,95 euro, uniquato.be

Biodynamische elegantie boven kracht. Wijngaard op 500 meter hoogte en rijping in cementen kuipen. Rustiek parfum, rode besjes, vlier en peperfinale. Waar is de salami?

3. Cabernet franc, Hubert de Boüard, Bordeaux, Frankrijk, 17 euro, vinyo.be

Gemaakt door de mede-eigenaar van Château Angelus. Atypische bordeaux van enkel cabernet franc. Kersen­snoepjes, taxus en soepele dronk. ­Hemels bij lam.

4. Cabernet franc, La Madrugada, Mendoza, Argentinië, 39,90, santewines.be

Wijngaard op 1000 meter hoogte in de Andes. Belgisch­-Nederlands vriendenproject. Romige chocolade, rijp donker fruit en fraîcheur. Bij kruidig Aziatisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content