Dessert van designers: recept voor de favoriete rijstpudding van Verner Panton

© Bram Debaenst

De Deense Stine Liv Buur mag zich als Design Manager Classics in de rijke designarchieven van Vitra verdiepen. Knack Weekend vroeg haar om uitzonderlijk eens in de kookboeken van de meest iconische ontwerpers te duiken. Wat blijkt? Ze delen een zwak voor zoet.

Verner Panton (1926-98) leerde zijn volk en bij uitbreiding de hele wereld de toekomst om­armen in al haar kleuren en materialen. Of het nu ging om lampen, stoelen, zetels, zijn Living Tower of de psychedelische interieurs die hij creëerde, alles draaide om vernieuwing. Maar wat desserts betreft greep Panton graag terug naar een oerdegelijke klassieker: een rijstpapbereiding met boter en kaneelsuiker, in het Deens risengrød genoemd.

Carin Panton von Halem, zijn enige dochter, vertelde ooit in dit magazine dat iedere ruimte in haar ouderlijk huis een kleurthema had. ‘Onze eetkamer was rood, van de muren tot de meubelen, de vloer, het tafellinnen en het servies. Als hij kon, had hij vast ook onze voeding gekleurd.’ Rode rijstpudding. Misschien een idee voor Halloween?

Voor 4 à 6 personen
190 g kleefrijst
360 ml water
1 el roomboter
Snuf zout
1 l volle melk
1 kl kaneelpoeder
2 el griessuiker
Boter naar keuze

1. Spoel de rijst onder koud stromend water.

2. Breng het water met de boter en het zout aan de kook. Voeg er de rijst aan toe en roer tot het geheel weer kookt. Laat de rijst 10 minuten op een laag vuurtje sudderen.

3. Giet de melk bij de rijst en roer tot het geheel kookt. Zet het vuur laag en laat 45 minuten onder deksel sudderen zonder roeren.

4. Roer de kaneel onder de suiker.

5. Serveer de rijstpudding warm, schep er een hoeveelheid kaneel­suiker naar keuze bovenop en laat er een klontje boter op smelten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content