Zo houd je een ontwerper zoet: de favoriete mont blanctaartjes van Alexander Girard

Alexandre Girard © Tartelettes Mont Blanc

De Deense Stine Liv Buur mag zich als Design Manager Classics in de rijke designarchieven van Vitra verdiepen. Knack Weekend vroeg haar om uitzonderlijk eens in de kookboeken van de meest iconische ontwerpers te duiken. Wat blijkt? Ze delen een zwak voor zoet.

Je kent ongetwijfeld zijn houten popjes: de Italiaanse New Yorker Alexander Girard (1907-93) was in de eerste plaats een begenadigd textielontwerper, bekend om de vrolijke kleuren en abstracte patronen die hij in frisse, geometrische vormen goot. Hij was hoofd van de textielafdeling bij Herman Miller. Zijn passie voor folk art – hij verzamelde zo’n 100.000 artefacten tijdens zijn reizen naar Zuid-Amerika, Azië en Europa – inspireerde hem evengoed in het maken van andere objecten, van keramiek tot boekensteunen en muurornamenten.

Het dessert dat het vaakst werd klaargemaakt ten huize Girard moeten deze Mont Blanc-taartjes zijn. Zijn vrouw Susan markeerde het recept in het boek Italian Food van Elizabeth David, het is nog steeds in het bezit van de familie.

Voor 6 stuks
Voor de kastanjecrème:
250 g kastanjepuree
25 g roomboter
75 g griessuiker
1 kl vanille-extract
Voor de meringue:
2 eiwitten
100 g griessuiker
1 vel (kant-en-klaar) kruimeldeeg
100 ml slagroom
1 el poedersuiker
Cacaopoeder

1. Warm de oven voor op 100°C.

2. Klop de eiwitten met suiker stijf. Teken rondjes van 10 cm diameter op bakpapier en spuit ‘bergjes’ in de cirkels. Bak de meringues 2 uur in de oven en laat ze afkoelen in een gesloten oven.

3. Smelt de boter samen met de suiker totdat de suiker is opgelost. Doe de kastanjepuree in een mengkom samen met het vanille-extract. Giet de gesmolten boter met suiker bij de kastanjepuree en meng goed onder elkaar. Doe de kastanjecrème in een spuitzak en laat afkoelen in de koelkast.

4. Warm de oven voor op 185°C.

5. Snijd 6 cirkels uit het kruimeldeeg en leg ze in de taartvormpjes met bakpapier. Prik enkele gaatjes in het deeg met een vork en bak het deeg 20 minuten in de oven.

6. Klop ondertussen de slagroom met poedersuiker stijf.

7. Haal het deeg uit de vormpjes en leg op elke bodem kruimeldeeg 1 eetlepel room. Spuit er de kastanjecrème op. Zet er de meringuebergjes op en strooi er cacaopoeder over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content