Culinair Culinair Pastéis, geen gewoon Portugees gebakje: 'Wij gebruiken nog altijd een deegrol. Dat is essentieel' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Soda from Brussels, gemaakt van natuurlijke ingrediënten: 'Het simpelste procedé is het beste' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Drie chefs geven een eigenzinnige twist aan een Belgische klassieker Wij vroegen drie getalenteerde chefs om Belgische klassiekers naar hun hand te zetten. Het resultaat: een luxemenu met eigenzinnige signatuur.
Culinair Culinair Chips recht van het veld: 'We weigeren smaakversterkers of kleurstoffen te gebruiken' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Chocolatier Eugénie Gillot bedacht een valentijnsmenu om bij weg te smelten Met haar merk Eugène Chocolatier geeft Eugénie Gillot een totaal nieuwe invulling aan het begrip smeerpasta. Ze gebruikt hem in haar hartverwarmende valentijnsmenu.
Culinair Culinair Arthus de Bousies maakt mosterd van Belgische zaden: 'Lokaal geteeld alleen volstaat niet' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Nooit te veel kaas: de comeback van raclette en kaasfondue De culinaire rage van winter 2021 lijkt nu al bekend: raclette en kaasfondue. In tijden van halve lockdowns en de kop opstekende sombere gedachten, blijkt een pruttelend pannetje kaas een warme troost. Maar hoe ga je te werk?
Culinair Culinair Chef-kok Yves Mattagne: 'Wat is dat, de Belgische keuken?' Yves Mattagne was dertig jaar chef-kok van restaurant Sea Grill en staat binnenkort achter het fornuis in La Villa Lorraine. Dat belooft in Brussel dé gastronomische gebeurtenis van 2021 te worden, waar hij ook zelf reikhalzend naar uitkijkt. In afwachting maakt hij de balans op.
Culinair Culinair Geuze in Wallonië, mag dat wel? De koppige Pierre Tilquin maakte zijn droom waar Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Château à moi: zo investeer je in je eigen wijngaard Is wijn je passie? Een zogenaamde groupement foncier viticole (GFV) verlaagt de drempel om een wijngaard te kopen, als kleine investeerder kun je een aandeel bemachtigen: crowdfunding voor de wijnliefhebber.
Culinair Culinair Gepassioneerde imker maakt hoogwaardige kwaliteitshoning: 'Het moest meer zijn dan een hobby' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Restaurantreviews Restaurantreviews Fastgood: 13 plekjes voor een snelle, gezonde hap Vergeet die vette hamburger of pizzapunt: het nieuwe fastfood is gezond, divers en duurzaam.
Restaurantreviews Restaurantreviews 13 adresjes voor heerlijke wijnen en ambachtelijke producten Artisanale gerechten en uitstekende wijnen: een gouden combinatie.
Culinair Culinair Professor Christine Ott over onze eetgewoontes: 'Een man die goed kookt is een beetje macho' Geen koolhydraten, geen overzeese vruchten, niet meer eten na acht uur 's avonds... Onze relatie met voeding lijkt steeds ingewikkelder te worden. Literatuurprofessor Christine Ott verklaart onze eetgewoonten door diep in de literatuur- en filmgeschiedenis te duiken. 'Eten en koken staan bol van betekenis, traditie en impliciete veronderstellingen.'
Culinair Culinair Boeren in de stad: zijn microscheuten het voedsel van morgen? Welke culinaire schatten heeft België te bieden? Van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen gaat Knack Weekend op zoek naar lekker lokaal.
Culinair Culinair Fermenteren kan je leren: 'Elke bereiding heeft haar eigen muziekje' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? Van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen gaat Knack Weekend op zoek naar lekker lokaal. Deze week is het de beurt aan Emilie Jaworski en Pierre De Almeida van Itinéraire Bis Gourmand.
Culinair Culinair De verloren tomaat: waar vind je nog exemplaren die niet naar water smaken? De tomaat is de meest geconsumeerde vrucht ter wereld, maar kun je de zielloze exemplaren in de handel nog wel tomaten noemen? Gelukkig wordt er al enkele jaren weerwerk geboden en zetten chefs, tuinders én tomatenliefhebbers zich in om de smaakvolle tomaat in ere te herstellen.
Culinair Culinair Een boon voor chocolade: 'Weinig mensen kennen de ware geur van chocolade' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? Van de Vlaamse velden tot de Ardeense bossen gaat Knack Weekend op zoek naar lekker lokaal.
Culinair Culinair Urban wineries: de opkomst van wijnen zonder wijngaard De urban wineries veroveren onze steden. Na New York en Sydney is het de beurt aan de stedelijke wijnbouwers van Brussel om het publiek te verleiden met innovatieve wijnen.
Culinair Culinair Gratin dauphinois Dit is het moment voor gerechten die tijd vragen. Zoals gratin dauphinois, ongetwijfeld de koning onder de gratins. Het geheim zit in de details.
Culinair Culinair Lekker lokaal: straffe koffie van bij ons Welke culinaire schatten heeft België te bieden? Van de Vlaamse velden tot de Ardeense bossen gaat Knack Weekend op zoek naar lekker lokaal. Deze week: de ambachtelijke koffie van Cafés J.J. Looze.
Culinair Culinair Van pastrami tot coppa: enkel perfectionisme bij slagerij Carné Traditionele versnijdingen, korte keten, oude rassen: slagerij Carné gaat enkel voor een pure, compromisloze aanpak.
Culinair Culinair Zuurdesembrood: het kruim van het kruim Welke culinaire schatten heeft België te bieden? Van de Vlaamse velden tot de Ardeense bossen gaat Knack Weekend op zoek naar lekker lokaal. Deze week: de magie van zuurdesem.
Culinair Culinair Anarchy in Zaventem: eigenzinnige keuken met culinaire hoogstandjes De drukte van de hoofdstad meer dan beu? Met Anarchy bewijzen Céline Woltèche en Sébastien Van der Beeten dat ook de rustigere rand veel lekkers te bieden heeft.
Culinair Culinair Verleidelijke verrassingen bij Italiaans restaurant Miranda in Brussel Alessandro en Maria Miranda verlaten de gebaande paden van de Italiaanse keuken. Ze kiezen resoluut voor een creatieve aanpak, ver van de toeristische clichés.
Culinair Culinair 'Zonderbakker' Saint-Aulaye: lekkernijen zonder gluten, toegevoegde suikers of lactose Om het vak te leren reisde banketbakker Fabien Grégoire van bakker naar bakker, heel Frankrijk rond. Vandaag is hij een van de drijvende krachten achter Saint-Aulaye, de artisanale bakkerij die, helemaal mee met de tijdgeest, wil bakken 'zonder'.
Architectuur Architectuur Fondation Louis Vuitton zet design- en architectuurpionier Charlotte Perriand in de kijker Met een tentoonstelling gewijd aan Charlotte Perriand eert de Fondation Louis Vuitton een vrouw die niet weg te denken is uit de kunstwereld van de twintigste eeuw. Ze was een ware pionier op het gebied van architectuur en design.
Culinair Culinair Patatak, de ideale frituur: 'Nergens kon je nog echte, ouderwetse frieten eten' Waar eet je nog de echte, ouderwetse friet, vroegen vrienden aan Adrien Derwez. Hij moest bekennen dat hij geen idee had en besloot prompt om dan maar zelf artisanale en eerlijke frietjes op de markt te brengen. Met homemade sauzen en snacks erbij, natuurlijk.
Culinair Culinair Traditioneel kwaliteitsbrood bij Boulengier: een ode aan de traag rijzende natuurdesem Marc Paeps, Christopher Moloughney en Mathieu Gesell vormen het trio achter Boulengier, een zaak die de traditie van écht brood in ere herstelt.
Recepten Recepten Varkenswangetjes met eendenleversaus Een recept van Pierre Val en Pierre Schreuders van restaurant Tandem in Brussel.
Culinair Culinair Karaktervol interieur en gastronomisch meesterschap bij Tandem in Brussel Twee goede vrienden met een passie voor heerlijke gerechten en tongstrelende wijnen. Ontdek Tandem, het fonkelende restaurant van Pierre Val en Pierre Schreuders.
Culinair Culinair Chef Richard Schaffer biedt een meerwaarde die de meeste foodies niet onverschillig laat Richard Schaffer, de chef van Le 203, stond al in alle uithoeken van de wereld achter het fornuis. Uiteindelijk streek hij neer in Brussel, waar zijn fusiongerechten erg in de smaak vallen.
Culinair Culinair Een Romeinse kok in Brussel: Filippo La Vecchia onthult zijn geheim recept De Osteria Romana van Filippo La Vecchia heeft een plaatsje veroverd in de harten van veel Brusselaars. Dé specialiteit van het huis is de carbonara, waarvan de chef hier het geheim onthult.
Culinair Culinair Old Boy in Brussel: onberispelijke Aziatische gerechten met een Belgische toets Old Boy: een Brusselse bistro met een eigenzinnige kijk op de Aziatische keuken.
Culinair Culinair The Wine Club in Brussel: een frisse wijnbar met ludieke rock-'n-rollkaart Kyrkos Zisis van The Wine Club verzoent op ludieke wijze harmonieuze smaakakkoorden met uitgelezen wijnen.
Culinair Culinair Pistolet Original viert vijfde verjaardag met exclusieve heilbotpistolet Vijf jaar geleden besloot ze om een grote klassieker van de Brusselse volksgastronomie nieuw leven in te blazen. En dat met de steun van enkele grote chefs en gerenommeerde leveranciers. Maak kennis met de pistolet van Valérie Lepla.
Culinair Culinair Traditie troef: eerlijke klassiekers uit het Pajottenland bij Les Eleveurs in Halle Michel Borsy, de chef van Les Eleveurs, staat bekend om zijn eerlijke klassieke keuken, geïnspireerd op de producten van het Pajottenland. Zijn witloofgratin is het ideale gerecht om zonloze dagen op te fleuren.
Culinair Culinair Surf-and-turf bij Crab Club in Brussel: het perfecte huwelijk van land en zee In zijn restaurant aan de Hallepoort in Brussel presenteert Yoth Ondara voortreffelijke combinaties van gerechten met vis én vlees. De Aziatische toets laat alles nog beter tot haar recht komen.
Culinair Culinair Voortdurend nieuwe smaakexplosies bij Le Vieux Château in Vloesberg Le Vieux Château in het Henegouwse Flobecq - Vloesberg in het Nederlands - is de plek waar Tanguy De Turck even persoonlijke als originele gerechten bereidt. Een chef met talent én een goed stel smaakpapillen.
Culinair Culinair Eigenzinnige, zonovergoten bistrokeuken bij Bistro Madame in Brussel Er zit een doordacht concept achter Bistro Madame, met dank aan Marion Chateau en François Fatogoma.
Culinair Culinair Karakterkok Erwan Kenzo Nakata combineert zijn Japanse en Bretonse roots Erwan Kenzo Nakata is van gemengde afkomst. Om zowel zijn Japanse als zijn Bretonse roots te eren koos hij voor het ruime sop. Met de zee als inspiratiebron meerde hij aan in de Vlaanderenstraat in Brussel.
Culinair Culinair Nostalgische spaghetti bolognese bij restaurant Tontons in Brussel In haar restaurant in Ukkel geeft Valérie Delange een ereplaats aan pasta. Vandaag verklapt ze haar familierecept van de spaghetti bolognese.
Culinair Culinair Restaurant Le Lieu in Genappe: het nieuwe culinaire avontuur van Thomas Henaut Hij is amper 29, maar Thomas Henaut heeft nu al zijn plaatsje veroverd onder de culinaire sterrenhemel. Die plek heet dan ook Le Lieu.
Culinair Culinair Heuse verjongingskuur bij brasserie Le Mess in Brussel Hoe wek je de goede brasseriekeuken weer tot leven? Je begint met een jonge, getalenteerde chef die een nieuwe wind door de keuken laat waaien. Antoine Speeckaert is 26 en weet van wanten.
Culinair Culinair Garage à Manger: van ongewone streetfoodtruck naar vaste stek in Brussel Joël Geismar was 42 toen hij El Camion lanceerde. Zijn mythische foodtruck toert vandaag nog altijd door de Brusselse straten, al schakelt de chef in zijn Garage à Manger nu wel een versnelling hoger.
Culinair Culinair Le Transvaal in Brussel: het buurtrestaurant voor fijnproevers Een culinair hoogstaand buurtrestaurant? Le Transvaal van Raphaël de Sadeleer in Brussel bewijst dat het kan. 'De reis waard', zou de Michelin zeggen.
Culinair Culinair Klein maar frivool: vier verleidelijke valentijnsreceptjes Kleine porties en een explosie van smaken. Dat is het devies voor valentijn, volgens Laure Genonceaux. De Chaudfontaine Lady Chef of the Year trakteert ons op vier onweerstaanbare minigerechtjes.
Culinair Culinair Chef-kok Ludovic Vanackere (27) over smaken en kleuren in de keuken Op talent staat geen leeftijd. En dat geldt des te meer voor de talentrijke, 27 jaar jonge Ludovic Vanackere, die onlangs door Gault & Millau werd uitgeroepen tot de jonge Waalse chef van het jaar.
Culinair Culinair Racines: originele en duurzame stempel op de Italiaanse keuken Francesco Cury en Ugo Federico zijn de drijvende krachten achter het pretentieloze Racines. Met hun knolselder-parmigiana tillen ze een klassieker uit de Italiaanse keuken naar een hoger niveau.