Chef Richard Schaffer biedt een meerwaarde die de meeste foodies niet onverschillig laat

Richard Schaffer © Diane Hendrikx

Richard Schaffer, de chef van Le 203, stond al in alle uithoeken van de wereld achter het fornuis. Uiteindelijk streek hij neer in Brussel, waar zijn fusiongerechten erg in de smaak vallen.

In Le 203 – een knipoog naar het huisnummer – zul je zelden een onbezet tafeltje zien. En dat terwijl het interieur van dit eethuis met de baseline ‘food and friends’ er toch niet bijzonder aantrekkelijk uitziet. De inrichting oogt basic, met kale bakstenen, simpele stoelen en een open keuken waar zes gasten kunnen watertanden.

Hier werd duidelijk gekozen voor soberheid, maar dan wel een elegante soberheid, zoals blijkt uit de prachtige keramiek van Marie Brisart op de schappen. Geen oogverblinding noch drukdoenerij hier, alle aandacht gaat naar de gerechten zelf. En die komen uit de koker van Richard Schaffer, een chef die al de hele wereld heeft afgereisd.

Schaffer is Zuid-Afrikaan van geboorte, woonde en werkte in Afrika, Australië – het land van zijn moeder – en Saigon. Wat meteen zijn even eclectische als rijke culinaire bagage verklaart, inclusief invloeden uit het gebied van de Stille Zuidzee, Azië en het Verre Oosten.

Die invloeden vinden we ook terug op de beperkte maar geconcentreerde kaart, die bijna elke week wordt vernieuwd. Zo is er bijvoorbeeld: falafel, hummus en zoete aardappel; tajine van rundvlees met abrikozen, griesmeel en geroosterde amandelen; zwarte bloedworst met kweeperensaus en gemarineerde rodekool; gegrilde baars met yoghurtsaus en curry van kikkererwten en tomaten.

De chef heeft duidelijk een aangeboren talent voor originele akkoorden, een meerwaarde die de meeste foodies niet onverschillig laat. Geen wonder dat de Gault & Millau in zijn laatste editie Le 203 vermeldt in de categorie ‘beste prijs-plezierverhouding’ in Brussel.

En dan wordt er ook nog een beroep gedaan op de beste leveranciers, met koffie van Belga & Co, brood van Hopla Geiss en natuurlijke wijnen uit de kelders van Jane en Rubis.

Recept: Ovenschotel boulangère met lamsvlees

Le 203, Waterloosesteenweg 203, 1060 Brussel, 02 539 26 43, le203.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content