Verleidelijke verrassingen bij Italiaans restaurant Miranda in Brussel

Alessandro en Maria Miranda © Diane Hendrikx

Alessandro en Maria Miranda verlaten de gebaande paden van de Italiaanse keuken. Ze kiezen resoluut voor een creatieve aanpak, ver van de toeristische clichés.

We moeten even in onze ogen wrijven wanneer we melanzane e cioccolato op het menu van Miranda zien staan. Aubergine met chocolade, hebben we dat goed gelezen? Ja. Er zijn zeer weinig Italiaanse restaurants in Brussel waar zo’n originele antipasto op het menu staat.

De mooi gevormde, donkerkleurige compositie combineert druppels van fondantchocolade met de paarse vrucht van de nachtschadefamilie, afgewerkt met een paar muntblaadjes, eetbare bloemen en enkele crumblekruimels voor de krokante toets. Het resultaat is een gedurfde smakencombinatie die smelt in de mond.

Deze creatie van Alessandro (37), die wordt geassisteerd door zijn zus Maria (40), is het resultaat van een wonderlijke carrièreswitch. ‘Ik werkte al enkele jaren als lobbyiste in Brussel,’ vertelt Maria, ‘en mijn broer zat in de communicatiesector. Maar op een bepaald moment wilden we allebei iets heel anders doen. Alessandro heeft toen een koksopleiding gevolgd en ik besloot samen met hem een restaurant te beginnen om de mensen te laten kennismaken met onze geboortestreek.’

Die streek is Basilicata, een Zuid-Italiaanse regio waar geen gebrek is aan culinaire specialiteiten en karaktervolle wijnen. Zo opende het duo in 2016 Miranda, dat zowel traditie als innovatie hoog in het vaandel draagt, met verleidelijke verrassingen als de verse huisgemaakte strascinati, geserveerd met voortreffelijke peperoni cruschi, gedroogde pepers en cacioricotta-kaas. Maria en Alessandro geven hier hun recept prijs. De wijnliefhebbers mogen gerust zijn: de bestudeerde wijnkaart staat op hetzelfde niveau als de gerechten.

Miranda

Edelknaapstraat 38, 1050 Brussel, 02 544 00 08, mirandacucinaitaliana.be

Partner Content