Karakterkok Erwan Kenzo Nakata combineert zijn Japanse en Bretonse roots

Erwan Kenzo Nakata is van gemengde afkomst. Om zowel zijn Japanse als zijn Bretonse roots te eren koos hij voor het ruime sop. Met de zee als inspiratiebron meerde hij aan in de Vlaanderenstraat in Brussel.

Wie zei ook alweer dat het de Brusselse restaurantwereld ontbreekt aan sterke persoonlijkheden, aan chefs met karakter? Eén ding is zeker: de buurt van de Vlaanderenstraat heeft z’n voortrekker gevonden in de persoon van Kenzo Nakata. Met zijn lange haar en zijn priemende blik valt hij alvast op.

Opvallen doet hij sowieso, niet alleen door zijn Japans-Bretonse afkomst, maar ook door de auteurskeuken waarmee hij uitpakt. Hij heeft een aanpak die even inventief als visionair is, en laat zich inspireren door het ritme, de getijden en de rijkdom van de zee. Eb en vloed zorgen voor een tsunami van heerlijkheden op de borden van Gramm. Om nog maar te zwijgen van de inspirerende harmonieën.

Zijn vijfgangenmenu verbaast steeds meer, gang na gang: bouillon van schaaldieren opgefrist met munt, sint-jakobsnoten in dialoog met mierikswortel en passievrucht, kabeljauw geserveerd met citrusvruchten en paksoi. En laten we ook zijn Mechelse koekoek niet vergeten, een streling voor het gehemelte, vergezeld van kool en kastanjes.

Naast het verrukkelijke menu zal ook het interieur met veel hedendaagse kunst – van o.a. Claude Lévêque – vast in de smaak vallen bij gasten die graag proeven van eigentijdse artistieke creaties. De kroon op het werk is een wijnkaart die getuigt van vrijheid en durf. We vermelden de witte bourgogne Fanny Sabre, de witte Cairanne Domaine Richaud, de cuvée Maupassant de Sébastien Chatillon. Wijn is hier meer dan ooit synoniem met feest.

Gramm

Vlaanderenstraat 86, 1000 Brussel. 02 324 99 66, grammrestaurant.be

Partner Content