Een Romeinse kok in Brussel: Filippo La Vecchia onthult zijn geheim recept

© Diane Hendrikx

De Osteria Romana van Filippo La Vecchia heeft een plaatsje veroverd in de harten van veel Brusselaars. Dé specialiteit van het huis is de carbonara, waarvan de chef hier het geheim onthult.

Zijn rechterarm brengt hulde aan Dalí en Jean-Michel Basquiat. Op zijn rechterhand zien we een weergave van de Pietà van Michelangelo. Een traan bij zijn linkeroog herinnert aan een tragische gebeurtenis. Op zijn vingers lezen we de voornaam van zijn zoon. Verder zien we een portret van Oscar Wilde, op zijn enkels staan tekeningen van ketens, zoals die van galeislaven, en op zijn knieën windrozen.

Er zijn zelfs korte teksten, zoals Wish you were here van Pink Floyd en Chuck Palahniuks Art never comes from happiness. Het lichaam van Filippo La Vecchia (41) is een open boek dat zijn leven vertelt. Het verhaal van een zoon van goede afkomst die op twintigjarige leeftijd de oceaan oversteekt om zijn droom waar te maken: een restaurant beginnen in de Verenigde Staten. Na twee jaar zwoegen als plongeur achter de schermen opent Filippo twee restaurants, een eerste nabij Boston, een tweede in Florida. Helaas lukt het hem niet een permanente greencard te bemachtigen en moet hij terugkeren naar Rome. Terug naar af.

Uiteindelijk belandt hij in Brussel. De stad bevalt hem en biedt het voordeel dat er veel Italiaanse producten beschikbaar zijn. Zo begon zes jaar geleden zijn Brussels avontuur. Een succesvol avontuur, want Filippo weet als geen ander concepten te bedenken. Het bewijs? Le Cave, een oude kebabtent, toverde hij om tot een restaurant waarvan het decor niet zou misstaan in Woody Allens Midnight in Paris. Koken is voor deze Romein een echte passie, met de nadruk op eenvoudige gerechten, nauwgezette cuissons en hoogwaardige producten. We nemen de proef op de som met de carbonara alla romana, volgens sommigen de beste in de hoofdstad.

Recept: carbonarra alla romana

Osteria Romana en Le Cave

Legrandlaan 11-13, 1000 Brussel, 02 648 13 95, osteriaromana.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content