Traditioneel kwaliteitsbrood bij Boulengier: een ode aan de traag rijzende natuurdesem

© Diane Hendrikx

Marc Paeps, Christopher Moloughney en Mathieu Gesell vormen het trio achter Boulengier, een zaak die de traditie van écht brood in ere herstelt.

In juni 2018 ging in de gemeente Sint-Gillis een nieuwe bakkerij open met de verrassende naam ‘Boulengier’. Achternaam of spelfout? Geen van beide. Boulengier is gewoon een oude, indertijd vooral in Noord-Frankrijk gangbare variant van boulanger (bakker). Zo wordt meteen verwezen naar het belang van zowel de familie als de traditie, verduidelijkt een van de partners.

Aan de basis van de bakkerij ligt een concept dat werd uitgebroed door een ongewoon duo dat nieuw is in de wereld van het brood, Marc Paeps en Christopher Moloughney, beiden 38 jaar en al jaren boezemvrienden. Marc is reclamefotograaf, Christopher werkt in een reclamebureau. Ondanks hun succesvolle carrières voelden ze de nood om iets tastbaarders te doen, iets waarin ze zich helemaal konden uitleven.

Traditioneel kwaliteitsbrood bij Boulengier: een ode aan de traag rijzende natuurdesem
© Diane Hendrikx

Zo kwamen ze zo’n drie jaar geleden, toen je de goede bakkers nog op de vingers van één hand kon tellen, op het idee om kwaliteitsbrood te gaan maken. Hun ontmoeting met Mathieu Gesell, een Normandiër die al 15 jaar achter de bakkerstrog staat en zelfs de titel ‘Compagnon du Devoir’ draagt, gaf de doorslag. Ze twijfelden geen moment en huurden de onmisbare vakman in om brood te bakken met respect voor de regels van de traditionele broodbereiding: lange rijstijden (tot 24 uur), natuurdesem en bakken op steen.

Maar Boulengier is nog veel meer: zo vertrouwt het trio op korte ketens, seizoensgebonden producten (geen aardbeientaart in de winter) en eenvoudige en pure patisserie (soesjes en ander heerlijk bladerdeeggebak voor de familiezondagen), dat alles aangevuld met een scala aan originele sandwiches die werden bedacht in samenwerking met chef-kok Damien Bouchery.

Boulengier

Jean Volderslaan 11, 1060 Brussel. Tel. 02 647 13 34.

Partner Content