Voortdurend nieuwe smaakexplosies bij Le Vieux Château in Vloesberg

Tanguy De Turck © Diane Hendrikx

Le Vieux Château in het Henegouwse Flobecq – Vloesberg in het Nederlands – is de plek waar Tanguy De Turck even persoonlijke als originele gerechten bereidt. Een chef met talent én een goed stel smaakpapillen.

Aan het einde van een lange, door een weelde van groen omzoomde laan zien we Le Vieux Château opdoemen. Op het eerste gezicht lijkt het wel een kasteel bewoond door geesten. Eén geest is hier alvast aanwezig: de geest van de gastronomie. Meer nog: Tanguys culinaire aanpak onderscheidt zich duidelijk van wat vaak doorgaat voor gastronomie.

Deze autodidactische dertiger schrikt er niet voor terug om nieuwe wegen te verkennen. Zo presenteert hij voortdurend nieuwe smaakexplosies dankzij unieke menu’s die op algemene instemming kunnen rekenen. De minzame Nederlandstalige chef is op zijn best tussen de kunstwerken, de fluweelzachte grijze stoelen en de prachtige houten tafels. Dat wordt mooi gedemonstreerd wanneer hij een van zijn creaties aan tafel komt toelichten, inclusief zijn onweerstaanbaar sprankelende blik.

We vermelden alleen maar de makreel met steranijsvinaigrette, het uitstekende zelfgebakken quinoabrood, de krab geaccentueerd door een dripping van paprika, pasta met inktvisinkt, en het verleidelijk rozige lam met oosterse accenten. En dan vergeten we nog het flamboyante dessert, als een onvergetelijke wandeling door het verfrissende struikgewas met een compositie die is samengesteld uit rood fruit, basilicumsorbet, limoen, dragon en chocolade.

Dat laatste ingrediënt is zeer belangrijk, want De Turck, die kan vertrouwen op verfijnde smaakpapillen, doet hiervoor een beroep op Cédric De Taeye, een van dé artisanale bean to bar-chocolatiers van dit ogenblik.

Die samenwerking hoeft ons niet te verbazen, want het gaat Tanguy niet zozeer om personen dan wel om de rijkdom van het onderschatte Pays des Collines.

Le Vieux Château, rue Docteur Degavre 23, 7880 Flobecq. 0496 75 36 79. levieuxchateau.be

Partner Content