Kamp burrata of team mozzarella: 30 recepten
Sinds burrata op de culinaire radar staat, hebben chefs, pers én FoodTok er de mond van vol. De kaas wordt geprezen of verguisd en blijft zo in het middelpunt van de belangstelling. Deze recepten met burrata (of, voor de haters: mozzarella) doen er nog een schep bovenop.
Burrata heeft zo z’n voor- en tegenstanders. Exact een jaar geleden brak er op sociale media bijna een burgeroorlog uit naar aanleiding van een artikel van Tammie Teclemariam, columniste van Underground Gourmet bij New York Magazine. Zij noemde de kaas ‘A Big Fat Blob of Boring’. Ze kaart in het stuk het fenomeen aan waarbij burrata centraal staat waardoor alle recepten met het ingrediënt hetzelfde lijken.
Aan de andere kant is er het kamp dat vindt dat burrata alles beter maakt. De Amerikaanse saladeketen Sweetgreen lanceerde in 2020 zelfs een T-shirt met het opschrift, geïnspireerd op het Balenciaga-logo. “Burrata heeft erg grote aanhang”, beaamde Nic Jammet, oprichter van de keten, toen volmondig aan lifestylemagazine The Cut. “Mensen die van burrata houden, houden écht van burrata. Er vormt zich een grappige, sekte-achtige aanhang rond dat ingrediënt.”
Waarom de kaas pas recent furore maakt? De room binnenin de bol mozzarella werd oorspronkelijk gemaakt met rauwe koeienmelk. Door de beperkte houdbaarheid was burrata minder geschikt voor export. Sinds er met gepasteuriseerde gewerkt mag worden, kennen we ook de supermarktversie. Die is misschien minder lekker dan een dagverse variant (of de burrata IGP uit Puglia, bij de bron), ze heeft er wel voor gezorgd dat burrata de voorbije jaren restaurantkeukens wist te veroveren.
Daarnaast doet burrata het goed op sociale media. TikTokkers en Instagrammers zijn dol op de textuur. Het moment waarop de kaas wordt opengescheurd en z’n vulling prijsgeeft is visueel goud. Dat geeft restaurants de kans om viraal te gaan met een gerecht. Of food-influencers gaan er zelf mee aan de slag: het is namelijk een eenvoudig en relatief goedkoop ingrediënt dat er goed uitziet en veel likes aantrekt. Probeer het vooral zelf uit: bereid een van deze recepten met burrata en kijk hoeveel hartjes het je oplevert.
30 recepten met burata of mozzarella
Kamp burrata
- Burrata met zoet-zoute paddenstoelen en roggetoast
- Farinata
- Flatbread met rozemarijn, oesterzwammen en burrata
- Gegrilde asperges met citroenkip en burrata
- Geroosterde perziken, burrata, basilicum & citroen met krullen van courgette
- Handgepelde garnalen met venkel, tomaat en burrata
- In zout geroosterde peren met burrata en gegrilde palmkool
- Kerstomaatjes met burrata en citrusafrikaan
- Margherita de luxe
- Ravioloni met burrata, coppa en champignons
- Tomatencarpaccio met burrata en vanille
- Tomatensalade met burrata
- Tussenribstuk van rund met conchiglioni, pompoen en burrata
- Zeespaghetti met burrata, geroosterde tomaatjes en basilicum
- Zuurdesempizza met burrata en venkelworst
Team mozzarella
- Bruschetta met mozzarella, basilicum en ovengedroogde tomaatjes
- Coeur de Boeuf gevuld met aubergine en mozzarella
- Gegrilde mozzarella in radicchio
- Gratin van grijze garnalen met mozzarella
- Koude pastasalade met scampi’s, pancetta en mozzarella
- Mango-mozzarella-salade
- Meloensalade met rode aalbessen en mozzarella
- Mozzarella met avocado
- Pasta met chorizo, paddenstoelen en mozzarella
- Ravioli van kreeft, mozzarella en tomaat
- Salade caprese
- Saltimbocca alla romana
- Slaatje van tomaten en komkommer met mozzarella en ansjovis
- Taco met hoevekip en mozzarella
- Zoete pizza met frambozen, aalbessen en mozzarella
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier