Vanop je eiland: 30 recepten uit de Griekse keuken
De Griekse keuken werkt zich de laatste tijd opnieuw in de kijker, en terecht: wie er ooit op een eiland vertoefde weet dat ze de erkenning verdient. Van de Cycladen, Dodekanesos en Sporaden tot Kreta: 30 recepten vanop je favoriete Griekse eiland.
Vanaf de jaren tachtig doken er bij ons her en der Griekse tavernes op die zich vooral specialiseerden in grillschotels. Die Griek op de hoek had weinig te maken met wat er in Griekenland doorgaans gegeten wordt. Gyros, souvlaki en moussaka zijn natuurlijk lekker, maar op de eilanden wordt er nog meer geserveerd. Fetaflapjes en andere hapjes, gegrilde visjes, kruidig vlees, smakelijke orzo en zomergroenten: kies uit 30 recepten voor een Griekse zomer aan je keukeneiland.
30 Griekse recepten
- Arni giouvetsi – lam uit de oven
- Auberginebeignets met verse tzatziki
- Auberginesalade met granaatappelpitten
- Baklava-cheesecake
- Chef Eric Ivanidis’ lievelingsmoussaka
- Courgetterolletjes met feta
- Filorolletjes met feta
- Fricassee van lamsschenkel met ingelegde citroen
- Fris slaatje met kalkoen en feta
- Gegrilde aubergines met fetayoghurt
- Gegrilde inktvisringen met limoen
- Gelakte aubergines met gele courgette en Griekse yoghurt
- Griekse salade
- Griekse saté met tzatziki
- Griekse wortel-pompoenpastei
- Grote groene salade met fetacrème en gepekelde venkel
- Horiatiki – Griekse boerensalade
- Keftedes van kikkererwten en kruiden
- Kip met gekonfijte citroenen
- Lamsburgers met pistachenoten, feta en rodebietentzatziki
- Met lamsgehakt gevulde wijnbladeren
- Miniburgers op z’n Grieks met citroenraita
- Moussaka
- Pasta saganaki
- Pittige gegrilde garnalen met feta en ouzo
- Salade van gegrilde perzik, basilicum, halloumi en zwarte olijven
- Sardines in wijnbladeren
- Spanakopita
- Tzatziki met scampispies
- Velouté van kip en citroen op Griekse wijze
- Zuurdesemtoast met huisgemaakte tarama en mosterdblad
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier