Met lamsgehakt gevulde wijnbladeren

© Diane Hendrikx

Voor 6 personen:

450 g wijnbladeren (verkrijgbaar in Turkse, Griekse en Marokkaanse voedingswinkels),

400 g lamsgehakt, 1 tl kaneel, 1 tl gedroogde dille, 1 tl gedroogde munt, 1 rawitpeper, 1 rode ui, 200 g Arborio-rijst, sap van 2 citroenen, 5 el krenten, 4 el pijnboompitten, 4 el verse peterselie, 1 tl verse munt, oe tl Espelette-peper, oe tl gemalen kruidnagel, olijfolie, peper en zout

Voor de saus: 250 g Griekse yoghurt, sap van 1/2 citroen, 2 el gedroogde dille

1. Rooster de pijnboompitten in olijfolie. Haal van het vuur zodra ze een goudgele kleur hebben. Laat afkoelen op keukenpapier.

2. Scheid de wijnbladeren en spreid ze uit in een schaal. Bedek met kokend water. Zet opzij.

3. Bak het lamsgehakt in een braadpan met olijfolie, oe tl kaneel, 1 tl dille, 1 tl gedroogde munt.

4. Haal het lamsgehakt uit de pan zodra het gekleurd is, laat de jus in de pan. Bak hierin de fijngesnipperde ui tot hij zacht is. Voeg de rijst toe en meng goed. Laat 10 minuten garen, roer en voeg het citroensap toe, samen met de krenten, de pijnboompitten, de peterselie, de verse munt, de tweede halve theelepel kaneel, de Espelette-peper, de gemalen kruidnagel, peper en zout.

5. Leg de wijnbladeren op een theedoek met de nerven naar beneden. Verwijder de stelen. Droog ze onder een tweede doek.

6. Vorm de dolma’s door een beetje vulling (de rijst zwelt tijdens het koken) op elk blad te leggen. Dit vergt wel enige precisie. Op YouTube vind je instructievideo’s. Gebruik de mooiste bladeren en bewaar de minder mooie voor de volgende stap.

7. Bedek de bodem van de braadpan met de ongebruikte wijnbladeren tot een dikte van 5 à 6 millimeter. Leg de dolma’s er goed tegen elkaar op. Breng op smaak met zout, olijfolie en citroensap. Leg ze zo nodig in twee lagen. Druk aan met een bord en dek vervolgens toe met water.

8. Bereid de saus door de yoghurt, citroen en dille te mengen. Breng zo nodig op smaak.

9. Zet op het vuur. Verlaag de temperatuur zodra het water kookt en gaar +/- een uur op laag vuur. Haal van het vuur nadat de cuisson getest is.

10. Serveer met de saus. Deze dolma’s worden bij voorkeur lauwwarm gegeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content