Magazine Magazine Als de dood is weggeduwd Wat gebeurt er met mensen die kanker overwinnen? Kunnen ze de draad van hun leven weer opnemen?
Magazine Magazine Een pak van uw hart Met psychische problemen kan je terecht bij een psychotherapeut. Maar dat is sneller gezegd dan gedaan. Waar zitten de goeie? Wat kan je ervan verwachten? Een kijk op de meest gestelde vragen.
Magazine Magazine Gekneld tussen oud en nieuw Voorbij is de goede oude voorspelbare tijd. Hij ruimt plaats voor flexibilisering en mobiliteit. Niet iedereen is daar even gelukkig mee. "In problemen rond tijdsordening komen mensen snel tegenover mekaar te staan." Socioloog Mark Elchardus vertelt waarom.
Magazine Magazine Hormoonsubstitutie VRAGEN BIJ EEN VOORSCHRIFT Nooit waren vrouwen zo goed geïnformeerd over de menopauze en de mogelijke gevolgen. Maar over de behandeling van klachten met hormoonvervangende therapie blijven er vragen bestaan. Wie is gebaat met hormonen?
Magazine Magazine Gevangen in een nukkig lichaam Bevende handen, een trage stap, ongecontroleerde bewegingen, een behandeling die levenslang duurt. Ten minste 30.000 Belgen leven met de ziekte van Parkinson. Een probleem van bejaarden? Eén op zeven patiënten is jonger dan 40 jaar.
Magazine Magazine Geen wijn als medicijn Regelmatig berichten de media over studies die de gunstige effecten van alcohol op hart en bloedvaten aantonen. Helaas vertellen ze vaak alleen het goede nieuws. Kom maar weer met beide voeten op de grond.
Magazine Magazine Mentaliteitswijziging Een gebruinde huid is eigenlijk een verbrande huid. Toch blijft bruin voor de meeste mensen een teken van gezondheid. Dit dilemma is de cosmeticafabrikanten niet ontgaan. Een efficiënt arsenaal verdedigingsmiddelen is het resultaat.
Magazine Magazine Een gevaarlijke vriend De zon, we verlangen er zo naar. Maar wie te veel in haar gezelschap zit, zal boeten voor de blaren.
Magazine Magazine Schoonheid in stickers Na de medische kleefpleisters worden nu ook cosmeticapatches op de markt gebracht, die een doeltreffende aanpak van huidproblemen beloven. Twee nieuwkomers onder de loep.
Magazine Magazine Als je dag niet kleurt Bijna één op tien mannen heeft problemen met het zien van kleuren. Zo'n stoornis is niet dramatisch op zich, maar kan gevolgen hebben, onder meer in de beroepskeuze.
Magazine Magazine Neuze- neuze Appeltaart, de leren jekker van je eerste vriendje, een bos in de regen... Als dit bekende geuren zijn, werkt je vijfde zintuig naar behoren. Je bent in staat te ruiken. En dat heeft zo zijn nut.
Magazine Magazine BORSTKANKER Het voor en het tegen van screenen Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Nieuwe behandelingen bieden nieuwe perspectieven, maar de belangrijkste boodschap blijft vroegtijdige opsporing. In deze Europese week tegen kanker : een stand van zaken.
Magazine Magazine Reizen met kinderen In Blankenberge smaken de ijsjes zoals thuis. Dat is vakantie zonder risico's. Maar wat als mensen met kinderen liever avontuurlijk kamperen ? Of struinen in Parijs ? En hoe bereid je een kind voor op een reis naar een land waar alles en iedereen er anders uitziet ?
Magazine Magazine Successtory van een duvel-doet-al Aspirine is bijna honderd jaar oud, en nog altijd worden er nieuwe therapeutische eigenschappen van ontdekt. Sommige mensen slikken ze zelfs dagelijks om langer te leven.
Magazine Magazine Met blikken en blozen Een beetje timide is nog charmant. Maar schuw zijn als een ree is knap lastig. Ruim een op vier mensen gaat onder verlegenheid gebukt.
Magazine Magazine Zucht naar mager Pubers en adolescenten bekommeren zich soms meer om hun uiterlijk dan goed is. Jongeren tussen 12 en 18-19 jaar die zichzelf lelijk vinden, lopen de grootste kans te kampen met een eetstoornis.
Magazine Magazine Je kan meer dan je denkt De ene slaagt er beter in z'n talenten te benutten dan de andere. Vooral psychologen zoeken uit waarom. Biedt neurolinguïstisch programmeren het antwoord ?
Magazine Magazine Over spanning Zijn overspannen mensen zwakkelingen ? Niet opgewassen tegen de druk in deze snelle tijden ? Het overkomt nochtans de sterksten en de besten. Misschien bent u het zelf ook wel een beetje.
Magazine Magazine Zagen vrouwen meer dan mannen ? Wenkbrauwen schieten de hoogte in. Vrouwenwenkbrauwen. Zagen wij ? Evenveel monden trekken een voorzichtige glimlach. Mannenmonden. Wie zal ontkennen dat vrouwen meer dan mannen geneigd zijn om ongevraagd advies te geven ?
Magazine Magazine VASECTOMIE Een knoop erin Ook mannen kunnen hun steentje bijdragen om een ongewenste zwangerschap te voorkomen : door zich te laten steriliseren. Hoe definitief is een vasectomie, en zijn mannen met doorgeknipte zaadleiders nog wel mannen ?
Magazine Magazine Neen kan je leren Assertiviteitstrainer Theo De Gelaen schreef een praktisch boek voor ouders die hun kinderen weerbaar willen maken.
Magazine Magazine Is mijn kind te dik ? Ouders bekritiseren zelden hun kinderen, ook al zouden ze daar soms baat bij hebben. Als ze aan de struise kant zijn bijvoorbeeld. Want wie tijdig ingrijpt, vermijdt dat een mollig kind een dikke volwassene wordt.
Magazine Magazine HYPNOTHERAPIE voor de wakkere patiënt Pijn gaat over, wratten verschrompelen, faalangst neemt af, slapeloosheid verdwijnt. Hypnotherapie zoekt een plaats in het rijtje alternatieve medische behandelingen die de huisarts je kan aanbieden.
Magazine Magazine Uitgerookt Een derde van alle Belgen heeft een onweerstaanbare behoefte aan een dagelijkse dosis nicotine. Twee van de vier rokers zullen nooit stoppen. Eén op vier wil minder roken, één op vier heeft op een dag genoeg van de sigaret. Stoppen is in elk geval zinvol.
Magazine Magazine Ontploffingsgevaar Agressie is van alle tijden, al valt het nu misschien meer op. Waar zitten de wortels van het kwaad ? Gedragsonderzoekers wijzen onder meer naar wat een veilige plek zou moeten zijn : het gezin. Jong geleerd, oud gedaan ?
Magazine Magazine In de beste families Erfelijke ziekten volgen het spoor van meer dan één familie. Een stamboom brengt vaak gelijkaardige aandoeningen aan het licht. Wat moet u doen als u vermoedt dat er wat schort met uw genen ?
Magazine Magazine STOTTEREN de mond gesnoerd Een veelzijdige therapie helpt stotterende kinderen een eind en vaak zelfs helemaal voorbij hun spraakprobleem. Afgebroken woorden mogen niet langer gebroken mensen maken.
Magazine Magazine Je lichaam maakt je niks meer wijs Het is moeilijk om op bevel te ontspannen. Hoe weet je trouwens of het echt lukt ? Biofeedback geeft een antwoord.
Magazine Magazine Wie is bang van cortisone ? Tal van nevenwerkingen geven cortisone een slechte reputatie. Je zou er een waterhoofd en spillebenen van krijgen, en suikerziekte en maagzweren. Kortom, je wordt er nog zieker van. Mythe of waarheid ? En hoe zit het met cortisone in de sport ?
Magazine Magazine Mag ik een hondje ? Schrik niet : in België lopen er 1,76 miljoen honden en 1,6 miljoen katten. Eén Belgisch gezin op twee heeft een huisdier, vooral als de kinderen tussen zes en twaalf jaar oud zijn. Plezierig of ongezond ?
Magazine Magazine Verraderlijk verleidelijk In het hart van de lieflijkste bloempjes en in de pit van de smakelijkste vruchten schuilt het lelijkste venijn. Giftige planten groeien vlijtig in tuinen, bossen en parken. Hoe gevaarlijk zijn ze ?
Magazine Magazine MOEDERS EN DOCHTERS Soms vechten ze als kemphanen, maar vaak kennen ze elkaars geheimen. Dochters die zelfstandig leven, blijven innig met hun moeder omgaan. Dochters die hun moeder verliezen, zoeken een nieuwe vorm van verbondenheid. Vier dochters vertellen.
Magazine Magazine Sorry, zo was het niet bedoeld Huwelijken, werkrelaties en veelbelovende vriendschappen stranden erop. Ze drijven een wig tussen ouders en kinderen. Niemand blijft ervan gespaard.... misverstanden.
Magazine Magazine SOFROLOGIE Iedereen kan sofrologie gebruiken bij lichamelijke klachten, maar ook als een alternatieve invalshoek voor bewustwording of persoonlijke groei. Voor sommigen is het een filosofie, een levenskunst, voor anderen een therapie.
Magazine Magazine FUNCTIONELE VOEDING Alle dagen brood met water is middeleeuwse kost. En alle dagen spek met eieren is zelfmoord. De voedingsindustrie biedt producten die beter beschermen tegen ouderdomsziekten, en vult de natuur aan.
Magazine Magazine Alles onder controle Ze wekken bewondering. Want alles lijkt hen te lukken. Ze kiezen hun doel, mikken en treffen. Voornemens worden waargemaakt, deadlines gehaald, emoties beheerst. Wat bezielt mensen die alles tot in de details willen regelen ?
Magazine Magazine Liefde zet ons in vuur en vlam Verliefd zijn, is spannend. Getroffen door een donderslag bij heldere hemel jubelt ons hart en kriebelt onze buik. Zijn we in die tijdelijke toestand van zinsverbijstering nog meester over ons lichaam ?
Magazine Magazine Zwanger aan 't werk Veel zwangere vrouwen werken tot vlak voor hun bevalling. Met z'n tweeën aan de slag, gaat dat ? Is het wel gezond ? En hoe reageert de omgeving ?
Magazine Magazine Gevaarlijk buikje Recent onderzoek toont aan dat vooral de plaats van overmatig lichaamsvet bepaalt wie eerder ziek wordt en wie niet.
Magazine Magazine Adem met een luchtje Als kollega's en vrienden hun stoel achteruit schuiven zodra jij je mond opendoet, heb je waarschijnlijk last van slechte adem. Tanden poetsen vergeten ?
Magazine Magazine GEZONDHEID. Het kan met minder Zoet en zout zijn elkaars tegengestelden, althans wat de smaak betreft. Maar één ding hebben ze gemeen : overdaad schaadt.
Magazine Magazine KEN UW BORSTEN Zeven op honderd Belgische vrouwen krijgen borstkanker. Het is niet mogelijk deze ziekte te voorkomen. Genezen kan wel, mits tijdig vaststellen. Juist op dat vlak speelt zelfonderzoek een niet te onderschatten rol. Weekend Knack ondersteunt daadwerkelijk de aktie van Estée Lauder Companies om vrouwen hiervan bewust te maken.
Magazine Magazine DIEETBOEKEN. Liever geen experimenten Samen met het besef dat overgewicht de gezondheid in gevaar brengt, groeit het aanbod van dieetboeken. Maar ook de kritiek op onbezonnen dieetmetoden neemt toe.
Magazine Magazine Pijn is een alarmbel Pijn is de verzamelnaam voor onaangename lichamelijke gewaarwordingen met uiteenlopende oorzaken. Neem de oorzaak weg en de pijn gaat over. Of niet ?
Magazine Magazine Met een pilletje uit de put Rond de behandeling van depressie met medicijnen is er de laatste tijd wat commotie. Nochtans kunnen antidepressiva nuttig zijn. Misverstanden opgeklaard.