Recepten Recepten Sluitstuk: 10 feestdesserts die zichzelf al bewezen hebben Feestdesserts komen in spectaculaire vormen. Maar wil je echt bij iedereen in een goed blaadje staan, dan rond je het diner af met een van deze nagerechten. Van crème brûlée en chocolademousse tot profiteroles en tiramisu: tien succesnummers.
Recepten Recepten Straffe binnenkomer: 10 voorgerechten waar je altijd mee scoort Sint-jakobsschelpen, een halve kreeft, fazantkroket of rillettes, een good old garnalencocktail of carpaccio classico: met deze tien bistrowaardige voorgerechten zit je altijd goed.
Tegen de stroom in: gekonfijte zalm met citrusschijfjes als pronkstuk op je feesttafel Ook een koud gerecht kan luxueus en feestelijk zijn: dat bewijst deze in olijfolie gekonfijte zalm. Bovendien kan je dit gerecht met gemak enkele uren op voorhand klaarmaken. Zo kan je je gasten stressvrij ontvangen.
Fris, fruitig én feestelijk: venkel-sinaasappelsalade met pistache Kleur, eenvoud en smaak: dat zijn drie doorslaggevende redenen om deze salade met venkel, sinaasappel, parmezaan en pistache op je feestmenu te zetten. Serveer je dit jaar vis, dan heb je er nog een vierde argument bij.
Het geheim zit in de saus: luchtige aardappelsalade met mierikswortel Een aardappelsalade niet feestelijk genoeg om een ereplaats te krijgen aan je feestdis? Dit recept bewijst het tegendeel.
Dessert als een sneeuwlandschap: kokostrifle met gepocheerde peertjes Schuif de gewoonlijke kerststronk een jaartje aan de kant en verras je gasten met deze kokostrifle. Geen zorgen dit nagerecht oogt complexer dan het in werkelijkheid is, en je kunt het bovendien grotendeels op voorhand klaarmaken.
Recepten Recepten Een koud kunstje: kies dit jaar voor deze super-de-luxe koude schotel als eindejaarsmenu Vermijd paniek in de keuken: ons coole feestmenu maak je op voorhand klaar.
Recepten Recepten Feest bij oma: 14 klassiekers voor kerst Rond een gemiddeld miserabel 2024 af met een feestdiner uit betere tijden. Vispannetje of orloffgebraad, gratin of kroketten: kies voor kerst uit tien klassiekers zoals oma ze maakte (en vier aardappelbereidingen voor erbij).
Klassieker met een knipoog: zo maak je kalkoen met sinaasappel-salieboter en peertjes Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week serveren we een kerstklassieker met een hedendaagse twist: kalkoen met sinaasappel-salieboter en peertjes.
Recepten Recepten Feestelijke soep: 10 voor sfeer en gezelligheid Makkelijk op te schalen, vooraf te maken en minder veeleisend qua ingrediënten dan het doorsnee feestgerecht: met deze recepten maak je van een simpele soep een feestelijke hap.
Recepten Recepten Creatief met cognac: 3 verrassende cocktailrecepten met eau de vie Cognac is meer dan een stoffig digestief. De drank leent zich perfect tot het maken van moderne én klassieke cocktails. Drie recepten van mixoloog Valentin Norberg.
Recepten Recepten Koekjes van eigen deeg: 10 recepten Wat je zelf bakt, smaakt beter. Van ‘gezond’ met havermout over simpele zandkoekjes tot de succesnummers van bekende chefs en kookboekenauteurs: tien recepten voor onweerstaanbare homemade koekjes.
Frisse kleuren op het bord: zo maak je zalm met roodlofsalade Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week serveren we zalm met roodlofsalade.
Recepten Recepten Zeker van je stuk: 30 recepten voor cake Huisgemaakt gebak biedt troost en gezelligheid, zeker als het weer flink tegenzit. Of je nu gaat voor de simpele quatre-quarts van oma, recepten met limoncello, marsepein of luxueus glazuur: maak eens een cake, deze week.
Sergio Hermans laatste avondmaal: pasta met kreeft en armoricainesaus Het laatste avondmaal van topchef Sergio Herman? Zonder twijfel deze pasta met kreeft. Dit uitgebreide recept komt uit zijn nieuwste kookboek Colorful Cooking. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst: je inspanningen worden achteraf ruimschoots beloond.
Sergio Hermans bordje geluk: croque met taleggio en venkelworst Een bordje geluk op een druilerige woensdag: dat is deze croque voor gerenommeerd chef-kok Sergio Herman. Dit gerecht verscheen in zijn recente kookboek Colorful Cooking en combineert klassieke smaken met een knipoog naar zijn buitenlandse avonturen.
Comfortfood uit de laars: zo maak je ossobuco met saffraanrisotto Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week een echte Italiaanse klassieker: ossobuco met saffraanrisotto.
Recepten Recepten Sudder en smul: 30 recepten voor stoofvlees Zo traditioneel het gerecht, zo uiteenlopend de manieren om het klaar te maken. Van oer-Vlaams tot stoverij met een Italiaanse twist, met varkenswangen, rund, konijn of toch maar een wildstoofpotje: 30 recepten voor stoofvlees.
Een echte krak: zo maak je de perfecte crème brûlée Journalist en nieuwsgierige hobbykok Jorik Leemans ging op zoek naar het perfecte recept voor crème brûlée. Het resultaat van zijn onderzoek deelt hij hier met plezier.
Culinair Culinair Weinig afwas gegarandeerd: 30 eenpansgerechten Herfststoofpotje, pittige curry, rijstschotel of makkelijke wok, deze eenpansgerechten delen een groot voordeel: er wordt maar een kookvuur en pan vuilgemaakt.
Vier het weekend met een klassieker: rog met meunièresaus Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week maken we rog met meunièresaus.
Recepten Recepten World Vegan Day: 30 plantaardige gerechten Op 1 november is het World Vegan Day, de jaarlijkse aftrap van de vegan challenge. Of je nu een volledig plantaardige maand, week, dag of af en toe een diervrije maaltijd wil inlassen: met deze 30 gerechten is het geen straf.
Middeleeuwse maaltijd: zo maak je eeuwige boekweitpap Met dit recept voor boekweitpap van foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh proef je van het verleden. Honger gekregen? In het boek Wat schaft de put? vind je nog andere historische recepten.
Weekendrecept: vegetarische bladerdeegtaart met boschampignons Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week toveren we een herfstige boswandeling op het bord, met deze knisperende, vegetarische bladerdeegtaart met boschampignons en knolselderpuree.
Recepten Recepten Pasta al forno: 20 recepten voor pasta uit de oven Nog net iets beter dan pasta is de al dente heerlijkheid uit de oven. Wereldpastadag is de gelegenheid bij uitstek om je beste recepten nog eens boven te halen. Twintig varianten op pasta al forno.
Recepten Recepten Veel gezwam: 30 gerechten met paddenstoelen Nu de verkiezingsdebatten achter de rug zijn, is het tijd voor ander gezwam: herfstige gerechten met wilde en minder wilde paddenstoelen. Dertig opties.
Gezellige knorpot: everzwijnstoofpot met parmezaanknoedels Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week laten we een everzwijnstoofpotje op het vuur sudderen.
Recepten Recepten Vogelvrij: 30 gerechten met kip Elke tweede donderdag van oktober is het World Chicken Day. Geen betere reden om culinair creatief uit de hoek te komen met een lekker stukje gevogelte. Maak de gevierde kip daarom eens op een andere manier klaar, met deze dertig recepten.
De herfst in een taartvorm: zo maak je pompoen-kardemomcake met kwark en pecannoten Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week berusten we in de herfst dankzij deze geurige pompoen-kardemomcake met kwark en pecannoten.
Recepten Recepten Doen met pompoen: 30 gerechten Vaste kost in de herfst, maar gelukkig zit er meer in dan het klassieke soepje. Gegrild, gepureerd, in curry, tajine of pasta, pittig of net zoet: 30 gerechten met pompoen, genoeg voor het hele seizoen.
Macarons van de meester: gevulde macaron met vanillecrème en frambozen van patissier Joost Arijs Deze uit de kluiten gewassen macaron is een showstopper. Nochtans is hij simpel te maken met de tips van Joost Arijs. Je maakt deze macaron zo groot of zo klein als je zelf wilt.
Sneeuwwitje als dessert: patissier Joost Arijs’ recept voor tropische kokosmeringue Deze sneeuwwitte taartjes zitten bomvol tropische smaken. Onderaan zit een krokante schelp van meringue, binnenin een fruitig laagje en bovenop een witte, romige kokosganache. Dit recept is voor de gemotiveerde thuisbakker die op zoek is naar een uitdaging, al kan het niet mislukken als je de stappen van Joost goed volgt. Begin wel een dag op voorhand, want de ganache moet een nachtje afkoelen in de koelkast.
Piece of cake: zo maak je amandeltaart met vijgen volgens het recept van patissier Anna Le Saux Deze taart schittert in eenvoud. Het krokante taartdeeg is gevuld met een rijke amandelcrème: een stevige basis die wordt opgefrist met fruitige frambozenconfituur en afgewerkt met een verleidelijk patroon van dunne schijfjes vijg. De simpele nappage zorgt voor extra schittering. Eens je deze basistechnieken onder de knie hebt, kun je experimenteren met confituren en fruit naargelang het seizoen. Denk in de winter bijvoorbeeld aan een citrusmarmelade, afgewerkt met schijfjes bloedsinaasappel.
Stiekem supersimpel: patissier Anna Le Saux’s recept voor espressotaart met krokante boekweitbodem Deze taart is er eentje voor wie van koffie en chocolade houdt. De bodem bestaat uit een krokante crumble van boekweit en hazelnoot, waardoor de taart zonder moeite glutenvrij wordt. Erbovenop komt een ganache van koffie en afwerken doe je met een spectaculaire – maar stiekem heel makkelijke – chocoladespiraal, waarvoor je de kunst van het tempereren niet in de vingers moet hebben. De truc is een metalen bord (denk bijvoorbeeld aan de bodem van je springvorm) uit de diepvries: de koudeschok zorgt voor krokante chocolade in een mooi figuurtje.
Culinair Culinair Week Zonder Voedselverspilling: 3 smakelijke recepten om thuis voedsel te redden Op zondag 29 september vieren we wereldwijd de dag tegen voedselverlies- en verspilling. De app Too Good To Go daagt daarom alle Belgen uit om deze week zoveel mogelijk voedsel te redden. Wij mogen drie recepten delen die daarbij kunnen helpen.
Recepten Recepten World Veggie Day: 30 wereldse gerechten die ook vegetarisch zijn Of je je nu inschrijft voor de Veggie Challenge of niet: oktober is de maand om te experimenteren met de vegetarische keuken. Deze keer geen vegan vol-au-vent, wel romige tandoori, pittige rendang en umami rijstbowls. 30 veggie gerechten uit alle uithoeken van de wereld.
Bella chowder: recept voor soep van amandelschelpen en chorizo Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week staat er een smakelijke chowder op het menu.
Recepten Recepten De herfst in een taart: 30 recepten voor appelgebak Nog beter dan de eerste oogstappelen is ze verwerken in comfortfood voor druilerige herfstnamiddagen. Wordt het cake, crumble, tarte tatin of galette? Omdat smaken op dat vlak weleens kunnen verschillen: 30 recepten voor appelgebak.
Opgepast instortingsgevaar: zo maak je thuis kaassoufflés Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week zetten we een klassieker op het menu: kaassoufflé.
Recepten Recepten Bloem op je bord: 30 gerechten met artisjok Om blaadje per blaadje te savoureren, pizza en pasta te pimpen of als sidekick van oesters of een inktvis…. De artisjok voelt zich in zoveel gerechten thuis dat zelfs de haters zullen moeten toegeven. Dertig overtuigende recepten.
Als zilte broodjes: zo maak je krabburgers Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week serveren we hartige krabburgers op extra fluffy broodjes.
Recepten Recepten Kickstart je dag: 30 powerontbijtjes, van homemade granola tot overnight oats De tijd van café-croissant zit erop. September vraagt namelijk om energiebommetjes om de dag snel op gang te trekken. Homemade muesli en granola, haverrepen, açaibowls en overnight oats: 30 recepten voor een gezonde start.
Een dip in de Marokkaanse keuken: taktouka van paprika en tomaat Hakim Chatar: ‘Taktouka is een Marokkaans gerecht dat gemaakt wordt van geroosterde paprika's en tomaten, die vervolgens gepureerd worden tot een smakelijke saus. Het wordt meestal geserveerd als bijgerecht of als dip met brood. Het is een populair gerecht in de Marokkaanse keuken omdat het makkelijk klaar te maken is én heerlijk smaakt. Je kunt …
Marokkaans met een twist: recept voor tajine met garnalen, passievrucht en citroen ‘Dit gerecht combineert de heerlijke smaken van een traditionele tajine met een soort shakshuka-saus. Voor een extra smaakvolle en tegelijk lichte tajine.’ – Hakim Chatar 1. Verhit de olijfolie in een tajine of diepe pan op middelhoog vuur. 2. Stoof de ui en sjalot aan, voeg de rode en oranje paprika toe en bak die …
Donuts op zo’n Marokkaans: zo maak je sfenj Hakim Chatar: ‘The best of both worlds is dit: smoutebollen die op een donut lijken. Sfenj is een traditioneel Marokkaans gefrituurd deeggerecht met een ronde vorm en een gat in het midden. Het wordt vaak gegeten als ontbijt of als tussendoortje en is heel populair in Marokko. Ik heb veel geleerd van mijn moeder, maar …
Recepten Recepten Beter dan sla: 30 salades waar meer in zit Een meeneemlunch als straks de vakantie er weer op zit, een snelle maaltijdsalade die de septemberdrukte tacklet of een licht slaatje na een copieus verlof: 30 salades voorbij het treurige hoopje sla.
Recepten Recepten Pluk de vruchten van de zomer: 30 recepten met kerstomaat Zoet, sappig en het liefst allemaal tegelijk rijp: het typeert de kerstomaat, net zoals haar veelzijdigheid. Bruschette, salsa, soep, salade of pasta: er zit zoveel meer in het minivruchtje dan een hapklare snack. Dertig gerechten die het bewijzen.
Recepten Recepten Fancy a cuppa? 30 recepten voor Afternoon Tea Week Opgerold in je zetel, in de zon op je terras of als chique picknick: een kop thee met hapjes is altijd een goed idee, weer of geen weer. En al zeker tijdens Afternoon Tea Week (nog tot 18 augustus), een goede aanleiding om in de sandwiches, scones, cakes en pies te vliegen.
Recepten Recepten Zomer zonder zwembad: 30 recepten voor gazpacho en andere koude soepen Hoge temperaturen vragen om dorstlessende drankjes, frisse gerechten (zonder kookvuur) en zomerse smaken die de hitte toch iets zuiders geven. Met deze recepten heb je een 3-in-1 te pakken: van gazpacho in alle kleuren tot koude soepen van elke zomergroente (en fruit).
Recepten Recepten Meer dan Belgisch: geef je frietjes een internationale twist voor Nationale Frietdag Niet 21 juli maar 1 augustus is de echte nationale feestdag. Misschien wel het belangrijkste exportproduct van ons land wordt dan gevierd: de Belgische friet. Maak er een internationaal eetfestijn van met deze frietjes van over de hele wereld.
Recepten Recepten Kamp burrata of team mozzarella: 30 recepten Sinds burrata op de culinaire radar staat, hebben chefs, pers én FoodTok er de mond van vol. De kaas wordt geprezen of verguisd en blijft zo in het middelpunt van de belangstelling. Deze recepten met burrata (of, voor de haters: mozzarella) doen er nog een schep bovenop.