Het geheim zit in de saus: luchtige aardappelsalade met mierikswortel
-
Difficulty
Very easy
Een aardappelsalade niet feestelijk genoeg om een ereplaats te krijgen aan je feestdis? Dit recept bewijst het tegendeel.
Er wordt soms gezegd dat het geheim in de saus zit; wat deze aardappelsalade betreft kunnen we dit alleen maar beamen. De klassieker krijgt een feestelijk elan door de mayonaise te vervangen door luchtig geklopte zure room, op smaak gebracht met gekonfijte citroen en mierikswortel.
Voor 8 personen
1,5 kg krielaardappelen, schoon geschrobd
400 ml zure room
200 ml room van min. 35% vet (om op te kloppen)
1 ingemaakte citroen (schil + vruchtvlees), fijngehakt
1 duimgroot stuk mierikswortel, geraspt (mierikswortelpuree kan ook, start dan met 1 tl en proef of je het nog pikanter wil)
50 g amandelschilfers
1 bosje bieslook, gesnipperd
Zout en zwarte peper
1. Halveer de krielaardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en laat afkoelen.
2. Doe de gekonfijte citroen en mierikswortel samen met een lepel zure room in een elektrische hakmolen en pureer zo fijn mogelijk (al zal de room door de mierikswortel altijd een beetje korrelig blijven). Wie geen hakmolen heeft, kan een staafmixer gebruiken. Doe de rest van de zure room in een kom en klop hem 1 à 2 minuten tot hij iets luchtiger wordt. Klop vervolgens in een aparte kom de slagroom tot zachte pieken. Spatel de opgeklopte slagroom samen met de citroen-mierikswortelroom onder de geklopte zure room. Zet het mengsel in de koelkast tot gebruik.
3. Rooster de amandelschilfers enkele minuten in een droge pan op laag vuur tot ze lichtjes beginnen te kleuren.
4. Besmeer een grote schaal met een royale laag room. Schik hierop de aardappelen en bestrooi ze met de amandelschilfers en gesnipperde bieslook. Werk af met nog wat extra grof zout en een draai van de pepermolen. Heb je room over? Serveer hem dan in een apart kommetje op tafel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier