Human Interest Margaux Balemans is Beste Sommelier van België: ‘Ik voel me soms een klein meisje in een snoepwinkel’
Culinair Liever erwt, haver of pistache? Kenner Michel Verlinden vergelijkt verschillende soorten plantaardige melk
Review | Culinair Review | Culinair Kobe Desramaults scoort met omakase-formule in Eliane: ‘Het prijskaartje volledig waard’ Net voor de jaarwisseling opende in Brussel het nieuwe restaurant van Kobe Desramaults, die eerder al sterren behaalde met In de Wulf (Dranouter) en Chambre Séparée (Gent). Sinds zijn terugkeer uit Sicilië gonsde het van de geruchten. Toen midden oktober de opening van restaurant Eliane werd bekendgemaakt, zat het meteen vol voor de komende drie …
Culinair Culinair Een feest voor de zintuigen: waarom winterbieren aan populariteit winnen Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week deelt hij zijn oordeel over winterbieren.
Review | Culinair Review | Culinair Nami in Brussel is niet zomaar een sushizaak: ‘De handrolls blinken uit in versheid en smaak’ Het is een (triest) feit: sushi is het slachtoffer geworden van zijn eigen populariteit. Wat ooit synoniem stond voor de verfijnde Japanse keuken, is verworden tot banaal fastfood, met industriële sauzen, vis van ondermaatse kwaliteit en rijst die soms nog half bevroren wordt geserveerd. Nami, de eerste handroll bar van Brussel, wil het ambacht in …
Culinair Culinair Van onvervalst Italiaans tot Waalse makelij: expert Michel Verlinden kiest de beste amaretto’s Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankenexpert Michel Verlinden proeft van de nieuwe trends. Deze week duikt hij in het zoete verleden van de amaretto.
Culinair Culinair Peren met appelen vergelijken: expert Michel Verlinden keurt perenciders Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankenexpert Michel Verlinden proeft van de nieuwe trends. Deze week deelt hij zijn oordeel over perenciders.
Review | Culinair Review | Culinair Pizzeria Biga in Schaarbeek: hedendaagse interpretatie van Napolitaanse tradities Soms ontdekt een recensent een culinaire parel waar hij of zij die niet meteen verwacht. In een kleine pizzeria in de schaduw van het gemeentehuis van Schaarbeek bijvoorbeeld. Waarom Miriam Califano en Nicola Falanga besloten hun geboortestad Napels in te ruilen voor Brussel, is ons niet bekend. Mogelijk werd het koppel ervaren pizzaiolo’s overtuigd door …
Culinair Culinair Geborrel in de bierwereld: waarom craftbierbrouwerijen Berliner Weisse terug op de kaart zetten Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankenexpert Michel Verlinden proeft en deelt zijn ongezouten oordeel. Deze week: Berliner Weisse.
Culinair Culinair Ontnuchterend: onze expert proeft en keurt alcoholvrije ‘gins’ Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankenexpert Michel Verlinden proeft en deelt zijn ongezouten oordeel. Deze week: alcoholvrije varianten op gin.
Culinair Culinair Ongezouten oordeel: onze kenner vergelijkt verschillende flessen tequila Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert Michel Verlinden proeft en deelt zijn ongezouten oordeel. Deze week: tequila.
Culinair Culinair Geproefd en gekeurd: raakt crèmelikeur van zijn stoffige imago af? Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft en deelt zijn ongezouten oordeel. Deze week houdt hij een pleidooi voor crèmelikeuren.
Culinair Culinair ‘Een mooie balans tussen fris en zoet’: onze expert vergelijkt vlierbloesemlimonades Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft en deelt zijn ongezouten oordeel. Deze week test hij vlierbloesemlimonades.
Culinair Culinair ‘Vloeibare zonneschijn’: onze kenner vergelijkt verschillende limoncello’s Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft en deelt zijn ongezouten oordeel. Deze week: limoncello.
Culinair Culinair Klinken met kruiden: onze expert vergelijkt verschillende flessen vermout Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: vermout.
Culinair Culinair Sprankelende Belgische fermenten: onze expert proeft en vergelijkt lokale waterkefir Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: waterkefir.
Culinair Culinair Belgische superfood op fles: onze expert verkent drankjes op basis van duindoornbes Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: het nieuwe wrang van duindoornbessen.
Culinair Culinair ‘Een interessant alternatief voor een glas champagne’: onze wijnkenner vergelijkt sparkling sakes Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: sparkling sake.
Culinair Culinair Koffielikeur kent comeback met dank aan boeiende evolutie in koffiecultuur Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: de comeback van koffielikeur.
Culinair Culinair Het bittere Italiaanse broertje van cola: onze expert proeft en keurt chinotto Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: chinotto.
Culinair Culinair De drank van het diepe zuiden: onze favoriete bourbons Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankenexpert proeft van de nieuwste trends. Deze week: bourbon, de whisky van Uncle Sam.
Culinair Culinair Bier zonder buikpijn: glutenvrije bieren geproefd en gekeurd Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de laatste trends. Deze week: glutenvrij bier, een uitdaging waarin de ene brouwerij al beter slaagt dan de andere.
Culinair Culinair Op eiken houtje: onze expert proeft en vergelijkt cognac Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: cognac.
Culinair Culinair Waar dineert de driesterrenchef? De favoriete adressen van Viki Geunes in Antwerpen en Knokke-Heist Viki Geunes is een van de drie driesterrenchefs die België rijk is. Op de bovenste verdieping van het MAS in Antwerpen serveert hij een verfijnde en luxueuze keuken in zijn restaurant Zilte. Op zijn vrije dagen trekt hij naar de kust om te genieten van vertrouwde Belgische klassiekers.
Culinair Culinair Van Mexicaanse invloeden tot Oostendse grandeur: de West-Vlaamse eetadressen van chef Stijn Deschacht Oostendenaar Stijn Deschacht is chef bij Bar Bulot in Brugge. Al is hij vooral bekend als gastheer van de populaire podcast Over Eten, waarin hij chefs, food artisans en andere foodies interviewt over hun culinaire avonturen.
Culinair Culinair 'De beste frituur van België' of liever een Michelinzaak? Topadressen van tweesterrenchef Filip Claeys Filip Claeys is de chef van tweesterrenzaak De Jonkman in Brugge. Als oprichter van de North Sea Chefs zet hij onbekende noordzeevis op de kaart. In de signatuurgerechten van De Jonkman ontdek je hoe elegant er gekookt kan worden met bijvangst.
Culinair Culinair Pure producten en een nonchalante sfeer: in deze zaken tafelt slager Hendrik Dierendonck het liefst Hendrik Dierendonck kreeg de passie voor het slagersvak mee in het slagersatelier van zijn vader. Naast zijn slagerijen stampte hij ook zijn eigen restaurant uit de grond. In Carcasse, bekroond met een Michelinster, brengt chef Timon Michiels het beste uit de slagerij op het bord.
Culinair Culinair Restauranttips van bekroonde gastvrouw Joke Michiel: 'Een goed uitgevoerde klassieke keuken, daarvoor ga ik overstag' Joke Michiel is manager van het sterrenrestaurant Souvenir in Gent. In de keuken kookt haar man Vilhjalmur Sigurdarson. Vorig jaar won ze de Parabere Care Award. Deze internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die grote inspanningen levert om de work-lifebalance in de horeca te verbeteren.
Culinair Culinair 'Niets doet vermoeden dat je hier fantastische pasta kan eten': de verscholen eetadressen van foodie Julie D'heygere Julie D’heygere is de bezielster van Think Tomato, het merk van ambachtelijke tomatensaus gemaakt van Belgische kerstomaten. In het dagelijkse leven kookt ze graag gezond, maar als ze buitenshuis eet, geniet ze van Belgische bistroklassiekers zonder kapsones.
Culinair Culinair De neus van sommelier Diederik Herbots achterna: restauranttips voor wijnliefhebbers Diederik Herbots is mede-eigenaar en sommelier van sterrenrestaurant Ogst in Hasselt. Voor elk gerecht uit de keuken van chef Sébastien Wygaerts zoekt hij een expressieve wijn. In Ogst Deli, hun recent geopende traiteurzaak naast het restaurant, kun je de selectie wijnen mee naar huis nemen.
Culinair Culinair Dineren in stijl: de favoriete restaurants van actrice en foodie Bab Buelens Bab Buelens is actrice en digital creative. Ze verdeelt haar tijd tussen Antwerpen en Split, de thuisstad van haar echtgenoot en chef-kok Vincent Banić. Bab houdt al haar hele leven hartstochtelijk van eten.
Culinair Culinair Perfect plantaardig: chef I-wen Liu deelt haar favoriete vegan eetadressen I-wen Liu staat samen met haar zus Hsuan Lin achter het fornuis van hun vegan restaurant Liu Lin in de Brusselse Marollen. Hun Taiwanese roots inspireren de kaart. Vorig jaar opende I-wen een nieuwe plantaardige zaak in Leuven: in Bodhi eet je gezonde Aziatische bordjes.
Culinair Culinair De beste Brusselse eetadressen volgens topchef Christophe Hardiquest Christophe Hardiquest was jarenlang bekend als de chef van sterrenzaak Bon Bon. Dit jaar ging hij de uitdaging aan om zichzelf heruit te vinden met Menssa, een gastrobar op dezelfde locatie waar hij onbeminde ingrediënten wil laten schitteren op het bord.
Culinair Culinair Sommelier Caroline Baerten tipt: in deze Brusselse zaken worden vegetariërs niet vergeten Caroline Baerten is sommelier en mixoloog bij Humus x Hortense, het plantaardige restaurant dat ze samen met chef Nicolas De Cloedt runt. Voor haar drankjes volgt ze het ritme van het veld van hun groenteboer: ze fermenteert, pekelt en verwerkt overschotten tot interessante cocktails met spannende smaken.
Culinair Culinair Proeven van de Brusselse gastronomie: de hotspots van topchocolatier Pierre Marcolini Pierre Marcolini is zonder twijfel een van onze topchocolatiers. In zijn atelier in Brussel maakt hij delicate creaties, waarvoor hij samenwerkt met boeren van Madagascar over Venezuela tot India. Zijn pralines verhullen nooit de pure smaak van de topchocolade, maar zetten die net extra in de verf.
Culinair Culinair Onvergetelijke carbonara of de beste frietjes van Brussel: de onmisbare eetadressen van chef Anh-tu Pham Anh-tu Pham is de chef-kok van Nénu, een energieke kantine waar gerechten worden geserveerd geïnspireerd door zijn Vietnamese roots. Samen met collega Vladimir Litvine, chef van Le Variétés, opende hij dit jaar de Aziatische traiteur Anam, waar je niet alleen gerechten kunt meenemen, maar ook ter plaatse kunt proeven.
Culinair Culinair Uit eten met chef Aurelie Kluyskens: 4 uitzonderlijke foodconcepten in Brussel Aurelie Kluyskens is de chef van restaurant Uma in Brussel. Ze deed ervaring op bij een aantal indrukwekkende restaurants in binnen- en buitenland, zoals Zilte, Le Chalet de la Forêt en Alain Ducasse. Haar gerechten zijn geïnspireerd op de smaken van nikkei, een populaire fusion tussen de Peruaanse en Japanse keuken.
Culinair Culinair Van Amerikaanse sandwichbar tot Chinees familierestaurant: authentieke foodtips van sommelier Jocasta Allwood Jocasta Allwood is de bezielster van Nightshop, een ongedwongen eet- en drinkplek in Brussel waar een simpele keuken, lekkere wijnen en een duurzaam werkritme centraal staan. Achter in de industriële ruimte vind je de koffiebranderij van haar partner Jens Crabbé, die er de koffie brandt voor zijn bar MOK.
Culinair Culinair Tafelen als slager Bjorn Boonen: deze restaurants zijn spek naar zijn bek Bjorn Boonen is intussen een referentie op het vlak van duurzaam gekweekt vlees. In zijn slagerij Spek & Boonen vind je vlees van lokale boeren, van traag groeiende buitenkippen tot grasgevoederde Black Angus-runderen. Ook zijn huisgemaakte charcuterie en biologisch lamsvlees zijn befaamd.
Culinair Culinair Gastronomie in de Belgische Ardennen: de favoriete restaurants van tweesterrenchef Maxime Collard Maxime Collard trekt van heinde en verre enthousiaste eters naar het kleine Ardeense dorpje Our. Zijn gastronomisch restaurant, La Table de Maxime, scoorde twee sterren door de perfecte uitvoering van de Franse keuken. Maxime deed jarenlang ervaring op als souschef van Geert Van Hecke (De Karmeliet).
Culinair Culinair Aan tafel in de Ardennen: niet te missen adressen volgens sterrenchef Manon Schenk Manon Schenck, een jonge dertiger uit de Elzas, verhuisde acht jaar geleden naar Durbuy. Haar restaurant La Table de Manon kreeg een eerste ster in 2023. Ze heeft dankzij haar tijd in de restaurantkeukens van Bretagne een voorliefde voor Bretoense kreeft. In haar restaurant kun je die dan ook kraakvers krijgen.
Culinair Culinair De culinaire hoogtepunten van Sang Hoon Degeimbre: deze restaurants bezoekt de topchef Sang Hoon Degeimbre is de onstuitbare ster van de Waalse gastronomie. Hij is bekend dankzij zijn gastronomisch restaurant L’air du temps, maar maakt nu ook naam in Brussel. Hij opende er dit jaar Anju, een Koreaans eethuis waar traditie centraal staat: je proeft er Koreaanse klassiekers als bibimbap.
Culinair Culinair Fris of wrang? Onze expert keurt drankjes op basis van hibiscus Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de laatste trends. Deze week: hibiscus als smaakmaker.
Culinair Culinair Hoe fris is commerciële ijsthee? Onze expert vergelijkt verschillende merken Onze drank-expert schenkt klare wijn en proeft van de nieuwe trends. Deze week: ijsthee.
Culinair Culinair Oppepper of afknapper? Onze expert keurt alternatieve energiedranken Onze drankexpert schenkt klare wijn en nipt van de nieuwe trends. Deze week: energiedrankjes.
Culinair Culinair De Provence in een glas: verschillende soorten pastis geproefd en gekeurd Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week: pastis, de aperitiefdrank die doet wegdromen naar zomerse Provençaalse terrassen.
Culinair Culinair Keizer van de citrusvruchten: wat is yuzu en hoe gebruik je het thuis? Onze drankenexpert proeft van de nieuwste trends. Deze week: yuzu, een friszuur accent in je drankje.