Review | Culinair

Nami in Brussel is niet zomaar een sushizaak: ‘De handrolls blinken uit in versheid en smaak’

Restaurant - Nami

Waar - Jourdanstraat 1b 1060 Brussel

Type keuken - Japanse handrolls

Sfeer & geluid - Toegewijd, professioneel en gastvrij.

Rekening - De prijzen van de handrolls variëren tussen de 5 en 12 euro.

Website - nami-roll.com

Het is een (triest) feit: sushi is het slachtoffer geworden van zijn eigen populariteit. Wat ooit synoniem stond voor de verfijnde Japanse keuken, is verworden tot banaal fastfood, met industriële sauzen, vis van ondermaatse kwaliteit en rijst die soms nog half bevroren wordt geserveerd.

Nami, de eerste handroll bar van Brussel, wil het ambacht in ere herstellen. Lara en Elia Dratwa, Sammy Tielemans en Sacha Jaeger, het viertal achter Nami, hebben eerder hun sporen verdiend met de succesvolle keten Poke House. Nu wagen ze zich aan een concept dat populair is in de Verenigde Staten, maar in Europa nog relatief onbekend is: de handroll of temaki. Dit is een kegelvormig norivel gevuld met lauwwarme sushirijst en kraakverse rauwe vis, die het best direct na bereiding gegeten wordt, wanneer het zeewier nog lekker krokant is.

Bij binnenkomst zijn we meteen gecharmeerd door het elegante, minimalistische interieur. Blikvangers zijn de muur van gerookte Portugese kurk en de toonbank van steen en roestvrij staal.

De zorg die besteed wordt aan de bijgerechten valt op: van de knapperigheid van de nori tot de romigheid van de blauwvintonijn en de superieure kwaliteit van de rijst, wasabi, gemarineerde gember en de huisgemaakte sojasaus. De intense dashi van de misosoep verdient een vermelding.

Na een aperitiefhapje – udonnoedels in een pittige bouillon – genieten we van handrolls die uitblinken in zowel versheid, smaak als originaliteit. De variant met wagyuvlees doet denken aan een heerlijk verwarmend stoofpotje, terwijl de versies met gerookte paling en avocado bekoren door hun uitgebalanceerde smaken.

Het wijnaanbod is bescheiden, wat uitnodigt om de sake te proberen, zoals de Miwatari Hyokono Shizuku (8 euro per glas), een Junmai gemaakt van uitsluitend gefermenteerde rijst, koji en water. De cocktails zijn een aanrader, zoals de Sakura (13 euro), een verfijnde mix van wodka, oolong-thee, kersenbloesem, vermout en rode bessen. Bijzonder als de dranken een restaurant evenzeer de moeite maken als het eten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees ook: Intiem visrestaurant of hippe hotspot? Architecte Oana Bogdan raadt haar favoriete eetadressen in Brussel aan

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content