Magazine Magazine Barbera na de revolutie Barbera, dezelfde druif die jarenlang grote plassen Piëmontese, zure tafelwijn opleverde, vormt nu de basis van een rijk gestructureerde, grote wijn.
Magazine Magazine AUSTRALISCHE WIJN De jongste worden mooier oud Als ooit de wijngeschiedenis van Australië wordt geschreven, zal men het hebben over wijn van voor en van na 1990. Toen werd alles anders, en dat proefden we.
Magazine Magazine Australische excellenties De Pierro Winery, Margaret River (West-Australië), werkt in de stijl van Bordeaux: cabernet sauvignon met merlot en wat malbec en cabernet franc, gelagerd op nieuwe Franse vaten. Het klimaat in de Margaret River is te vergelijken met dat van Bordeaux in een droog jaar. West-Australië produceert niet veel meer dan 2 procent van de nationale …
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: bordeaux (3).
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: bordeaux (2).
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: bordeaux (1).
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: witte wijn.
Magazine Magazine Luxemburg in het glas Luxemburgse wijnen zijn vaak beter dan we denken, helaas voeren wij vooral de simpelste types in. "Marque Nationale", het Luxemburgse classificatiesysteem, zou nochtans kunnen helpen: het garandeert niet alleen de origine, maar in principe ook de kwaliteit.
Magazine Magazine Wein und Gourmet Festival De Moezel vormt de Duits-Luxemburgse grens en scheidt meteen twee wijngebieden. De relaties tussen de Luxemburgers en de collega's op de andere oever, in het wijngebied Mosel-Saar-Ruwer, zijn meer dan hartelijk: de taal is bijna dezelfde en de problemen zijn vergelijkbaar. Zo is de laatste tien jaar meer dan een kwart van de Saar- en …
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: roséwijn.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: een kritische kijk op het tegenetiket.
Magazine Magazine Proeven in Alba Zelfs als de weergoden hun best doen in de streek rond Alba, dan nog slagen sommige makers van Barbaresco, Barolo en Roero erin hun oogst te mishandelen. Nauwelijks een kwart van de gepresenteerde wijnen overleeft de proefsessie.
Magazine Magazine Nobele Nobile 1997 Montepulciano proeft de resultaten van 1997, het Toscaanse wonderjaar. Bovendien maakt een nieuwe regel de Nobile-markt nog selecter.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: zomerrood.
Magazine Magazine opgedolven druivigheid Zoals bij ons vragen rijzen over de excellentie en de prijs-kwaliteitverhouding van de Franse wijnen in het algemeen, en van de bordeaux en bourgogne in het bijzonder, zo groeit er bij de Italiaanse wijnhandel wat wrevel tegenover Piëmont en Toscane. Vooral hun goede wijnen dreigen (naar Frans voorbeeld) onmogelijk duur te worden.
Magazine Magazine de beste van chili De zonen Tim en Michael van de stamvader Robert Mondavi zijn niet tevreden met hun Belgische invoerder: "In 1999 plaatste Fourcroy maar 2500 kisten van onze wijnen op de Belgische markt. Nu we de marketing voor heel Europa vernieuwen, gaan we met een andere invoerder in zee. Het wordt zeker Chacali uit Antwerpen, maar er …
Magazine Magazine Het begon met de Engelsen In het jaar 1773 moest een Engelse koopman, John Woodhouse, met zijn schip Elizabeth in de haven van Marsala schuilen voor een verwoestende storm op zee. In die tijd waren versterkte wijnen als port, sherry en madera in Engeland al zeer goed ingeburgerd. In Marsala leerde hij de lokale wijn kennen, kocht er onmiddellijk 70 …
Magazine Magazine Onvervalst zoet Na jaren van miserie en misbruik kan Sicilië weer uitpakken met authentieke marsalawijn.
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Côtes du Rhône.
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: chardonnay van over de hele wereld.
Magazine Magazine Bordeaux 1999 Trop is te veel De bordeauxwijn 1999 is aan overdrijving ten onder gegaan: harde tannines die niet gedekt zijn door voldoende fruit. Sommige lijken van een andere planeet te komen. Gelukkig is er Stéphane Derenoncourt. Die gebruikt de heilzame eigenschappen van de gistrest nu ook voor rode wijn.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: rode loirewijn.
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: nieuwe-wereldwijnen.
Magazine Magazine Toscaanse toppers Ook in het Toscaanse wijnlandschap staat de vooruitgang niet stil. De Chianti '98 die nu op de markt komt, plaatst zich bij de betere jaren, Brunello '95 kreeg vijf sterren, Brolio en Coltibuono zijn namen om nauw in de gaten te houden.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: muscadet.
Magazine Magazine apulië in opmars Zuid-Italië met Apulië (110.000 ha wijngaarden), Campania (4000 ha), Calabria (24.000 ha) en Basilicata (11.000 ha) heeft tot nu toe de rol vervuld van de Midi vroeger in Frankrijk: een reserve van zuidelijk wijngeweld die vooral moest dienen om de meer noordelijke wijnen zoals chianti, barolo en zelfs bordeaux wat op te peppen. En er …
Magazine Magazine zeldzame jeneverklasse Toen de westerse alcoholwereld na de val van de Berlijnse muur massaal goedkope industriële alcohol, verpakt als wodka, aan de sovjetrepublieken begon te slijten, werd een dieptepunt bereikt inzake schandalige praktijken. Amateurs van fijne, gelagerde, graangestookte jenever bleven in de kou staan. Ook de Belgische jenevermarkt verschraalde naar banale kick-alcohol (die al dan niet vermengd …
Magazine Magazine na het millennium Wars van alle millenniumhysterie hebben Krug, Bollinger en Charles Heidsieck hun champagnes voorgesteld. De millenniummiserie heeft wel meegebracht dat de Bollinger-clientèle (ook de Belgische invoerder Cinoco) wereldwijd werd 'gerantsoeneerd': de Belgen zullen het met 10.000 flessen minder moeten stellen dan vorig jaar. Guy Bizot kwam in Brussel voor Bollinger tekst en uitleg geven: "Om toch …
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: ongewone witte.
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: ongewone witte.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Madiran.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: cabernet sauvignon.
Magazine Magazine De redder van Chiantiland Nooit is zoveel goede en zelfs excellente Chianti op de Belgische markt geweest. Die renaissance is grotendeels te danken aan Piero Antinori. Het uitzonderlijke jaar 1997 was de kroon op het werk. Een bijzonder verhaal is dat van Castello di Brolio, die door de laatste telg van het bijna duizendjarig geslacht van de banaliteit werd gered.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: chardonnay.
Magazine Magazine Bubbelgekte Speciale, peperdure millenniumcuvées worden door sommige champagnehuizen met een ongekende marketinglyriek aangeprezen. Niet al wat bubbelt is zijn prijs waard.
Magazine Magazine Regels van het champagnespel - Toast niet voortdurend aan tafel om de glazen te doen klinken. Dat gebruik wordt meestal ervaren als een nachtkroeggewoonte om onschuldige klanten te doen drinken. Jean-Baptiste de la Salle, stichter van de Broeders van de Christelijke Scholen in 1782: "C'est une pratique qui sent le cabaret."
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Gewürztraminer.
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: riesling.
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: beaujolais.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Merlot.
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Languedoc.
Magazine Magazine De grote ommekeer Banfi is groot geworden. Zes miljoen flessen per jaar in het duurste wijngebied van Italië is niet niets. Het succesverhaal begon in 1978, toen de broers John en Harry Mariani besloten om het fortuin dat ze met de import van licht parelende rode Lambrusco in de VS hadden verdiend - 22 miljoen kisten van 12 …
Magazine Magazine Grote rode uit Toscane Uit Toscane brengt het nieuwe jaar niets dan goed. Begin 2000 komt de Montepulciano-oogst van het wonderjaar 1997 op de Belgische markt. Voor de even veelbelovende Brunello 1997 is het nog wachten tot 2002.
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Minervois en Roussillon 1998.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Corbières.
Magazine Magazine 1995 Een testjaar voor Barolo Na vier kwade jaren betekent 1995 voor de Italiaanse Barolo een keerpunt. Zij die dan goede wijn maakten, staan voor schitterende tijden.
Magazine Magazine indrukwekkende vintage port Quinta do Noval betekent 'wijndomein van de vallei', waarbij Noval verwijst naar een klein valleitje dat dwars door het domein loopt. Christian Seely, directeur van de quinta: "We maken ongeveer 1 miljoen flessen per jaar, wat overeenkomt met 1 procent van de totale portproductie van Portugal. Met 66 hectaren wijngaard op een totaal van 120 …
Magazine Magazine goede-kleine-bordeaux-voor-aan-tafel Grote bordeaux is, volkomen onterecht met het wat mindere millesime 1997, nog maar eens in prijs gestegen, en 1998 zal maar heel matig in prijs dalen. De situatie is zo erg dat men ook in Bordeaux zelf nattigheid begint te voelen. "We kunnen het ons niet veroorloven om overal ter wereld voor dieven te worden …