Herwig Van Hove

Grote bordeaux is, volkomen onterecht met het wat mindere millesime 1997, nog maar eens in prijs gestegen, en 1998 zal maar heel matig in prijs dalen. De situatie is zo erg dat men ook in Bordeaux zelf nattigheid begint te voelen. “We kunnen het ons niet veroorloven om overal ter wereld voor dieven te worden genomen”, verklaarde Jacques Merlaut, baas van de groep Taillan, een van de grootste handelsmaatschapijen van Bordeaux.

Om een idee te geven: Château Margaux 1997 is voor 500 FF per fles uit het château vertrokken, de 1992 kostte ‘slechts’ 130 FF.

Maar ook de mindere goden volgen de trend: Château Ducru-Beaucaillou, een meer dan verdienstelijke Second, steeg van 80 FF in 1994 naar 320 FF per fles ex château in 1997. Men moet daarbij weten dat de productiekost van flessen die voor 500 FF de deur uitgaan, hoogstens 60 FF is.

De Belgische wijnhandel reageert met een zekere gelatenheid op het Cru Classé-geweld dat naar het Verre Oosten verdwijnt. Traditioneel is onze wijnhandel gespecialiseerd in kleine-bordeaux-die-het-goed-doet-aan-tafel, en deze is vooralsnog niet in gevaar. Een mooi prototype ervan is Château Greysac, een Grand Cru Bourgeois uit Bégadan in Médoc. Met 65 dichtbeplante hectaren wijngaard (10.000 stokken per hectare, 60 procent cabernet en 49 procent merlot), 12 maanden vatlagering en voldoende lange contacttijd om kleur en tannine in de wijn te brengen, moet men zich aan een zekere ‘beet’ verwachten. Het château is eigendom van de Fiat-familie Agnelli, en de wijn wordt gemaakt door de traditionele oenoloog Jacques Boissenot.

Château Greysac 1993

Goede kleurconcentratie met spanning en een rijpe nuance, en een ontwikkelde frisse puntige neus met verse eik. De smaak is wat streng met iets ongedekt bitter in fine. Klassieke bordeaux. (439 fr.)

Château Greysac 1994

Iets bredere meniscus tegen de glaswand en zonder het rijpe accent van de vorige, maar dan wel met een ruime zachte neus zonder puntigheid. Iets meer charme in de mond dan de 1993, een mooie gestrekte, wat egaal gladde mondvullende smaak. (456 fr.)

Château Greysac 1995

Dezelfde kleurconcentratie als de 1993 maar dan zonder evolutie. Een gesloten neus met veel zachte diepte van rijpheid na opschudden, grote eenheid in de mond met structuurgestrengheid van cabernet. Echt bordeaux zoals het moet. (496 fr.)

Château Greysac 1996

Weer meer dan goede concentratie en geen spoor van evolutie. Volkomen gesloten en gespannen diepte aan de neus, goed geknoopt na opschudden. De smaak getuigt van grote eenheid en van goede structuur door gedegen vers hout. De beste van de reeks. Veel toekomst. (535 fr.)

Invoer: Mampaey in Groot-Bijgaarden.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content