Herwig Van Hove

De zonen Tim en Michael van de stamvader Robert Mondavi zijn niet tevreden met hun Belgische invoerder: “In 1999 plaatste Fourcroy maar 2500 kisten van onze wijnen op de Belgische markt. Nu we de marketing voor heel Europa vernieuwen, gaan we met een andere invoerder in zee. Het wordt zeker Chacali uit Antwerpen, maar er komen er nog bij”, aldus Adolph Huesgen, de nieuwe Mondavi-verkoper in Europa.

De vernieuwing werd passend gevierd met een blinde proeverij van zowat het beste wat de Chileense wijngaarden vandaag te bieden hebben. Natuurlijk was de eigen Mondavi-wijn present. In de proeverij was ook een Franse blindganger binnengesmokkeld.

Twee excellenties steken boven alle andere uit:

Seña 1997, van R. Mondavi en E. Chadwick, Valle del Aconcagua. Het betreft een superselectie van de Errazuriz-wijngaarden, een Chileense groep waarmee Mondavi een partnership heeft gesloten. Er werd vooral gebruik gemaakt van cabernet sauvignon, met wat merlot en carmenere (een lokale cabernet-achtige soort). De Seña wil men positioneren op het niveau van Opus One. De Aconcagua-vallei ligt 40 km benoorden Santiago, bij de kust, waardoor de frisse zeewinden voor koele nachten zorgen.

De wijn is een monument. Hij heeft de kleurconcentratie van een grote, met duidelijke vatspanning van lagering, een diepe neus met ondergedolven rijpheid en een volkomen evenwichtige smaak met ingebouwde bitterheid, en is volmaakt geknoopt.

Invoerder: nog niet bekend.

De topper is Clos Apalta 1997, van Casa Lapostolle, Valle del Rapel. Die bevat vooral merlot, met wat cabernet en carmenere. De wijn is van het Seña-type, maar iets vriendelijker, hij heeft de ronde smaak van merlot en rijpe tannines. Een wijnreus van Franse stijl. Clos Apalta is 240 hectare groot, de wijn onder die naam is een superselectie.

Invoerder: MCS, 1030 Brussel.

Dan komen nog een viertal grote wijnen:

1997 Casa Real, van Santa Rita, Valle del Maipo. De topselectie cabernet sauvignon van het 2000 ha grote Viña Santa Rita-domein. Dat kwam in 1990 in handen van Ricardo Claro, die alles grondig moderniseerde. De wijn heeft (door het gebruik van verse Franse eik) een brutale houttoets, maar de vatspanning in de sombere kleur is enorm. De neus is getekend door rijp cabernetfruit en de tannines zijn structureel: verdeeld over het hele smaakgebied.

1996 Cabo de Hornos, van Viña Santa Pedro, Valle de Curico. Een van de grootste en modernste wijnmakers van Zuid-Amerika. De Cabo de Hornos is de top: een klassieke grote wijn in de Franse stijl, voor 100 procent van cabernet met diep fruit en structurele, maar wat overdadige tannines.

Invoerder: Schenk, 1410 Waterloo.

1997 Almaviva, van Rothschild en Concha y Toro, Valle del Maipo. De wijngaard van 41 hectare is een joint venture met de Rothschilds. De wijn bevat voor driekwart cabernet sauvignon. Alle moeite wordt gedaan om hem zacht te maken: rijpheid, houtlagering, kleine rendementen en lange weektijden. De kleur is open met een vrij brede meniscus tegen de glaswand, de neus is discreet. De smaak is vers en fruitig, maar wat “glijdend”.

Invoerder: Caves de France, 9200 Dendermonde.

1997 Montes Alpha M, van Montes, Valle de Curico. Een superselectie, voor 80 procent cabernet sauvignon van het Apalta-domein, volkomen in Franse stijl: lage rendementen en nieuwe Franse vaten, waardoor het hout nu wat dominant is. De kleur is vrij open en de neus getekend door jong, wat ongetemd cabernetfruit. Zeer lekker en mondvullend.

Invoerder: Palais du Vin, 1000 Brussel.

In die rij superstars komt blindganger Pichon Baron 1997 wat simpel over. Enkele Chileense wijnen met een grote reputatie vertonen uitschietend naakt bitter op het einde: 1996 Don Melchior Privat Reserve van Concha y Toro, 1997 Cuvée Alexandre van Casa Lapostolle en Don Maximiano van Viña Errazuriz.

Herwig Van Hove

Partner Content