Herwig Van Hove

Wars van alle millenniumhysterie hebben Krug, Bollinger en Charles Heidsieck hun champagnes voorgesteld. De millenniummiserie heeft wel meegebracht dat de Bollinger-clientĆØle (ook de Belgische invoerder Cinoco) wereldwijd werd ‘gerantsoeneerd’: de Belgen zullen het met 10.000 flessen minder moeten stellen dan vorig jaar. Guy Bizot kwam in Brussel voor Bollinger tekst en uitleg geven: “Om toch tegemoet te komen aan onze trouwe klanten hebben we een vrij grote lading van het strenge jaar 1988 als R.D. ( RĆ©cemment DĆ©gorgĆ©, pas van de gistrest afgenomen) op de markt gebracht.” Het is inderdaad een strenge wijn die de lange lagertijd op de gistrest op merkwaardige wijze heeft doorstaan, met een uitbundige prĆ©sence van de fijne, indringende bisquitgeur en een massale frisheid die tekenend is voor de R.D.-types. Het is in de volle betekenis een champagne voor gevorderden en voor aan tafel: hij staat mijlenver van de vele dunne, waterachtige receptiechampagnes. Als kers op de taart komt ook een R.D.-versie van de 1981, het jaar van de kleine rendementen (4500 kg/ha tegen bijna 17.000 kg vorig jaar). 1981 was ook een jaar met een stevige zuurheid die men nu nog als strenge ondertoon kan proeven. Eveneens een wijn voor aan tafel, ver weg van receptielichtzinnigheid.

Krug brengt ook zijn 1988 op de Belgische markt (60 flessen en 60 magnums). Deze Krug is het toppunt van elegantie dat bij champagne mogelijk is, en ontsnapt dus wat aan de klassieke commentaren: hij is onderbouwd en fris tintelend, belegen rijp en complex tegelijk. Een uitzonderlijke belevenis.

En dan Charles Heidsieck. Het concept mise en cave van dit champagnehuis werkt eveneens kwaliteit in de hand: het jaar van het begin van de rijping op de gistrest (het zogenaamde mise-en-cave-jaar) staat op de fles, samen met de periode van dĆ©gorgement. Bij lancering op de markt zijn ze niet meer dan 6 maanden geleden van de gistrest gehaald en men kan ze dus drinken als R.D.-types. Onlangs kwam de Mise en Cave 1996, DĆ©gorgement 2ĆØme Semestre 1999 op de markt, een wijn die meer dan drie jaar op de gistrest heeft gerijpt. Voor de lakse Franse champagnewetgeving volstaat echter een rijpingsperiode van 15 maanden, een tijdsduur waarop nog geen enkele autolyse van de gistrest, waaruit de aromarijkdom moet ontstaan, heeft plaatsgevonden. Vandaar dat de meeste champagnes wel wettelijk in orde zijn maar toch uiterst flauw smaken. Niet zo Charles Heidsieck. Over deze champagne schreef Hugo Claus – volgens Dirk Boeckx, invoerder van Heidsieck in BelgiĆ«, “de grootste Vlaamse schrijver en dichter van deze eeuw en gezegend gastronoom en liefhebber van Franse wijn en champagne” – een toepasselijk ‘schuimend’ gedicht, dat ons voor een keer verlost van de veelal nietszeggende Franse blabla. De Charles Heidsieck 1996 komt in het glas met een vrij ontwikkelde neus, zoals verwacht, en een niet te zoete maar wel toasty smaak met zuur als fris structuurelement. De fles kan nog enkele jaren verouderen en aan complexiteit winnen. Nu is het een excellente en smaakvolle en toch fijne champagne, typisch R.D.

Invoer: Krug: MCS Belgiƫ (02/240.01.00); Bollinger: Cinoco (02/521.47.47); Charles Heidsieck: RƩmy-Bols (02/715.20.60).

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content