27 minder bekende plekjes in Schotland
Heb je bekendste Schotse attracties zoals Edinburgh, Loch Ness, Isle of Skye en Stirling Castle al gezien? Dan kan je beginnen aan dit lijstje met 27 minder bekende plekjes die je volgens Visit Scotland ook eens zou moeten bezoeken.
Lees ook:
25 dingen om te doen in de Schotse natuur
Schotland, de bijna perfecte plaats om je tentje op te zetten
Video: prachtig en ongerept Schotland
Het zwarte schaap van Schotland: waarom het onbekende Dundee plotseling in de belangstelling staat
Dit zijn de mooiste natuurfoto’s van Schotland
Gratis overnachten in de Schotse Highlands
De Angus Kustroute loopt langs de oostelijke kust van Schotland en verbindt Dundee en Aberdeen met elkaar. Onderweg heb je een schitterend uitzicht over aan de ene kant de Grampian Mountains en aan de andere kant de Noordzee. Behalve mooie natuurgebieden en typisch Schotse dorpjes passeer je ook het spectaculair gelegen Dunnotar Castle (foto).
Op de terugweg van de Angus Kustroute kan je de Deeside toeristische route volgen die door het binnenland, onder andere door Cairngorms National Park en langs het koninklijke zomerverblijf Balmoral Castle (foto), loopt.
De kust van Banffshire en Moray wordt ook wel de ‘dolfijnenkust’ genoemd omdat er veel tuimelaars voorkomen. Het is een feest om deze dieren in het water te zien spelen. De tuimelaars die hier leven, zijn veel groter (vier meter) dan tuimelaars elders in de wereld (2,5 meter).
Met een beetje geluk kan je voor de kust van Banffshire en Moray ook walvissen en bruinvissen zien.
Bell Rock Lighthouse (ook Stevenson’s Lighthouse) in Angus is de oudste vuurtoren in zee. De toren werd gebouwd tussen 1807 en 1811 en is 35 meter hoog. Omdat het zo ingewikkeld was om een vuurtoren middenin de zee (op 18 kilometer vanaf de kust) te bouwen, is deze uitgeroepen tot een van de Zeven wonderen van de Industriële Wereld.
De Britse schilder J. M. W. Turner maakte al in 1819 een schilderij van Bell Rock Lighthouse. Het hangt tegenwoordig in de Scottish National Gallery.
Caerlaverock Castle in Dumfriesshire is het enige driehoekige kasteel in het Verenigd Koninkrijk en heeft ook een drieledige geschiedenis. De eerste versie van het kasteel werd gebouwd in 1280 en in de veertiende eeuw weer grotendeels afgebroken. Dat gebeurde in opdracht van Sir Robert Bruce die daarmee wilde voorkomen dat het in Engelse handen zou vallen. Nadat het weer in oude glorie was hersteld, werd het opnieuw neergehaald in 1570, dit keer door de Earl of Sussex. En het kasteel kreeg een derde kans, maar ook dit keer ging het mis. Tijdens de Bishop Wars (1639, 1640) kreeg Caerlaverock de genadeslag toegediend. Het kasteel werd definitief verlaten.
Wil je zien hoe Caerlaverock Castle er in het verleden uitzag? Het artikel ‘Deze gifs tonen hoe zes Britse ruïnes er oorspronkelijk uitzagen‘ laat het je zien.
Culzean Castle ligt op een schitterende locatie: op een klif die uitsteekt boven de zee. Het monumentale kasteel uit de achttiende eeuw wordt omringd door prachtige tuinen, bossen en stranden. Voor de kinderen zijn er avontuurlijke speeltuinen.
Na de oorlog kreeg Dwight D. Eisenhower een appartement te leen in Culzean Castle als dank voor zijn goede werk als Opperbevelhebber van de Geallieerde Strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom is er tegenwoordig een expositie gewijd aan de generaal die later president van de Verenigde Staten zou worden.
Lees ook: De mooiste kastelen in Schotland
Dunrobin Castle is een van de oudste voortdurend bewoonde landhuizen in het Verenigd Koninkrijk. De geschiedenis van dit kasteel van de graven van Sutherland gaat terug tot de dertiende eeuw. Dunrobin Castle lijkt eerder op een Frans château dan op een kasteel in de Schotse Hooglanden. Het kasteel telt 189 kamers waarvan je er zo’n twintig mag bezichtigen waaronder de bibliotheek met tienduizend boeken. Vanuit verschillende kamers heb je een prachtig zicht over de Noordzee.
Dunrobin Castle ligt in het noorden van Schotland en toch aan een subtropische stroming afkomstig uit de Golf van Mexico. Daardoor kunnen er planten groeien die normaal enkel in het zuiden voorkomen. Je kan het kasteel tussen 1 april en 31 oktober bezoeken.
In het Highland Folk Museum zie je aan de hand van dertig gebouwen hoe de ‘Highland People’ tussen de zeventiende eeuw en 1950 leefden. Je ziet er traditionele boerderijen, een treinstation, een smederij, een kleermakersatelier, een molen, een schaapsherdershut…
In de zomermaanden kan je in het Highland Folk Museum demonstraties van traditionele beroepen zien.
Galloway Forest Park is bijna 800 vierkante kilometer groot: een enorm gebied met eeuwenoude bossen, heuvels en meren (lochs) waar een grote populatie wild leeft. Het park werd in 2009 uitgeroepen tot het eerste Dark Sky Park in het Verenigd Koninkrijk.
Het rustige meer Glen Trool is een van de mooiste plekjes in het park. In 1307 vond er de Battle of Glen Trool plaats, een van de gevechten tijdens de First War of Scottish Independence. Nu kan je er heerlijke wandelingen maken en stevige mountainbiketochten.
Dun na Cuaiche is een korte (2,5 kilometer), maar wel heel steile wandeling naar een toren uit 1748 boven het dorp Inveraray, gelegen aan Loch Fyne. Het uitzicht is er adembenemend.
In Inveraray kan je het Inveraray Castle bezoeken: een robuust kasteel gebouwd in ‘Gothic Revival’ stijl. In het kasteel zie je onder andere een uitgebreide collectie wapens.
Islay is een eiland dat behoort tot de Binnen-Hebriden. Islay is niet zo groot, maar telt wel negen distilleerderijen van whisky. Er wordt wel eens beweerd dat deze whisky de lekkerste in de wereld is. Je kan het zelf gaan proberen tijdens een rondleiding door een van de distilleerderijen.
Ook als je niet van whisky houdt, is het leuk om Islay te bezoeken. De kust is er prachtig, er komen enorm veel zeevogels voor en dankzij het milde klimaat kan je er tijdens de zomer zwemmen en op een van de mooie strandjes van de zon genieten.
Ook Jura behoort tot de Binnen-Hebriden. Het ligt naast Islay, maar is een stuk rustiger: er wonen nog geen tweehonderd mensen. Ter vergelijking: er komen meer dan vijfduizend herten voor. Het grootste deel van het onbergzame eiland is enkel te voet te bereiken. Dat geldt ook voor de idyllische stranden in het noorden van het eiland. Je vindt weinig plaatsen op aarde waar het zo stil en vreedzaam is als hier. Dat ontdekte George Orwell ook al. Hij trok in 1946 naar Jura om er zijn wereldberoemd geworden roman ‘1984’ te schrijven.
Vanaf Jura kan je een bijzonder natuurfenomeen bewonderen: de Corryvreckan Whirlpool, de derde grootste draaikolk ter wereld. Het gebulder van het bewegende water kan je al van ver horen. Vanuit het dorpje Ardfern vertrekken bootjes naar de Corryvreckan Whirlpool. Onderweg kan je ook nog dolfijnen tegenkomen.
De vulkanische archipel St. Kilda, behorend tot de Buiten-Hebriden, is een van de toplocaties voor vogelliefhebbers. Het eiland ligt 150 kilometer van de Schotse kust en heeft de hoogste kliffen in het Verenigd Koninkrijk. Op St. Kilda leeft de grootste populatie zeekoeten ter wereld. Verder komen er enorme aantallen papegaaiduikers, noordse stormvogels en jan-van-genten voor. In totaal leven er meer dan een miljoen vogels op St. Kilda.
Sinds 1930 is St. Kilda onbewoond, maar je kan er nog wel overal prehistorische en middeleeuwse gebouwtjes zien.
Kilmartin Glen is een gebied in de regio Argyll en Bute waar zo’n 800 archeologische vondsten zijn gedaan. Je ziet er begraafplaatsen, staande stenen, cirkels van stenen en de resten van Dunadd Fort, een fort uit de ijzertijd waar ooit Schotse koningen werden gekroond.
Kilmartin Glen
Loch Awe is een groot meer in de Schotse Hooglanden. Het langgerekte meer (41 kilometer lang en ongeveer 1 kilometer breed) wordt omringd door prachtige naald- en eikenbossen en bergen.
Een van de mooiste punten aan Loch Awe is de prachtig gelegen ruïne van Kilchurn Castle. Dit kasteel behoort ongetwijfeld tot de meest fotogenieke plekjes in heel Schotland. In de zomer is het kasteel opengesteld voor bezoekers. Je kan er enkel met een boot of te voet komen.
Een ander prachtig meer is Loch Katrine in Loch Lomond & The Trossachs National Park. Rondom het meer kan je schitterende wandelingen maken en op het meer kan je een tocht in een historische stoomboot maken.
Dichters en schrijvers als Walter Scott, Samuel Coleridge en William Wordsworth waren al indruk van Loch Katrine en schreven er gedichten over. Voor de liefhebbers van Outlander: de episode ‘Dragonfly in Amber’ uit het tweede seizoen werd gedeeltelijk aan de oevers van dit meer opgenomen.
Je verwacht het niet meteen in Schotland, maar in Logan Botanic Gardens wandel je tussen de palmbomen, eucalyptussen en andere exotische bomen en planten. Bloemen uit de hele wereld staan er in de zomer in bloei.
Logan Botanic Gardens
Het kleine eiland May wordt niet (meer) bewoond door mensen, maar wel door enorme aantallen vogels en zeehonden. De oude vuurtoren is omgevormd tot een vogelobservatorium. In de zomermaanden nestelen er meer dan 25.000 papegaaiduikers op de kliffen. Alleen tussen april en september kan je een boottocht naar het eiland van Vikingen, smokkelaars en vogels maken.
Isle of May
Neptune’s Staircase bij Fort William is de langste trappensluis in het Verenigd Koninkrijk. De sluis werd al tussen 1803 en 1822 ontworpen. Over een afstand van zo’n 400 meter worden schepen negentien meter omhoog getild. Een boot doet er negentig minuten over om door de sluis heen te gaan.
Neptune’s Staircase
Het eilandje St. Ninian is enkel met Mainland Shetland verbonden via de grootste tombolo in het Verenigd Koninkrijk. Een tombolo is een landengte die een eilandje of rots met het vasteland of groter eiland verbindt. In de zomer steekt de tombolo boven het water uit en kan je naar St. Ninian wandelen. In de winter verdwijnt de tombolo meestal onder water.
Op St. Ninian wonen sinds 1796 geen mensen meer, maar onder de vloer van het kerkje op het eiland ontdekte een jongen in 1958 een enorme schat met juwelen, zilveren kommen, borstspelden en andere kostbaarheden uit 800 na Christus.
De Perthshire Tourist Route is weliswaar niet zo lang, maar wel spectaculair. De tocht begint in Dunblane en eindigt 69 kilometer verder in Ballinluig. Je rijdt door ruige landschappen, door historische stadjes en langs stoere kastelen zoals Drummond Castle.
De Perthshire Tourist Route loopt ook langs het mooi gelegen Kenmore Village.
Het Pier Arts Centre ligt in het mooie havenstadje Stromness op Orkney Island. Het werd geopend in 1979 en huisvest de kunstcollectie van de vredesactiviste Margaret Gardiner (1904-2005). De collectie wordt tot de beste in het Verenigd Koninkrijk gerekend.
Stromnes, waar het Pier Arts Centre ligt, is een oud havenstadje dat in de loop van de eeuwen in niets is veranderd: smalle steile straten die allemaal naar de haven leiden, terrashuizen en een romantische maritieme sfeer.
De afgelegen Sandwood Bay zou wel eens het mooiste strand in het Verenigd Koninkrijk kunnen zijn. Het anderhalve kilometer lange strand in Sutherland wordt omlijnd door mooie duinen en een loch (een meertje). Om het beeld compleet te maken zie je er ook nog een bijzondere rotsformatie in zee.
Omdat je Sandwood Bay enkel kan bereiken via een 6,5 kilometer lang zandpad, is het nooit druk op het strand met roze zand.
Skara Brae op Mailand behorend tot de Orkney eilanden, is een prehistorisch dorp. Het lag lange tijd verborgen onder het zand en daardoor is het zeer goed bewaard gebleven. Je krijgt er een goede indruk van hoe mensen zo’n vijfduizend jaar geleden leefden en werkten. Het staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Skara Brae
Smoo Cave is de grootste zeegroot in het Verenigd Koninkrijk en een waar spektakel om te bezichtigen. De kalkstenen grot is 60 meter diep, 40 meter breed en 15 meter hoog en in de grot bevindt zich een 20 meter hoge waterval. Alvorens in de grot te komen, ga je eerst door een 600 meter lange kloof die in het verleden ook helemaal overdekt was.
Tussen april en september kan je Smoo Cave met een boot bezoeken.
St. Mary’s Loch ligt niet zo heel ver van Edinburgh, maar je treft er een totaal andere wereld. Het heerlijk rustige meer wordt omringd door heidevelden, heuvels en bossen.
St. Mary’s Loch biedt genoeg vertier: wandelen, fietsen, zeilen en verschillende watersporten. Ook kan je allerlei historische plaatsen bezoeken.
De Steen van Sueno in Forres is 6,5 meter hoog en stamt uit de negende eeuw. Op de steen zijn gevechtsscenes uit de tiende eeuw afgebeeld.
De Steen van Sueno wordt tegenwoordig bewaard in een glazen vitrine om de bijzonder steen uit de tijd van de Picten (groep stammen uit de Late IJzertijd en Vroege Middeleeuwen) te beschermen tegen weersinvloeden en vandalisme.
Het Union Canal loopt vanuit Edinburgh over zo’n vijftig kilometer naar het indrukwekkende Falkirk Wheel. Je kan er tochtjes in verschillende soorten boten maken (motorboten of kano’s), maar je kan ook langs het kanaal fietsen, wandelen of rennen.
Union Canal
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier