25 dingen om te doen in de Schotse natuur

Schotland leent zich bij uitstek voor een natuurvakantie: walvissen en dolfijnen kijken bij Mull, de hoogste berg in het Verenigd Koninkrijk beklimmen, kajakken rond de Hebriden, kitesurfen op het strand of op zoek gaan naar herten en adelaars.

25 dingen om te doen in de Schotse natuur
. © Getty Images

Schotland leent zich bij uitstek voor een natuurvakantie: walvissen en dolfijnen kijken bij Mull, de hoogste berg in het Verenigd Koninkrijk beklimmen, kajakken rond de Hebriden, kitesurfen op het strand of op zoek gaan naar herten en adelaars. Het Britse magazine Wanderlust noemt 25 dingen die je in de Schotse natuur kan doen.

1. Zeearenden op hun nest zien © iStockphoto

De zeearend behoort met een spanwijdte van 2,5 meter tot de grootste vogels ter wereld. Het machtige dier was dankzij de Victorianen verdwenen uit het Verenigd Koninkrijk, maar sinds 1975 weer terug. Bij Loch Frisa on Mull heeft de Royal Society for the Protection of Birds een plek ingericht waar je de zeearenden op hun nest kan observeren.

2. Walvissen, dolfijnen en haaien spotten © iStockphoto

De wateren rond Mull zijn de beste plaats in het Verenigd Koninkrijk om walvissen te zien. Met een beetje geluk kan je er ook dolfijnen, bruinvissen en reuzenhaaien (de op een na grootste vis ter wereld) tegenkomen.

3. Wandelen in een gematigd regenwoud © Czmadia, Wikicommons

Ooit waren de kusten van Portugal tot Schotland bedekt onder een gematigd regenwoud. Die bossen zijn grotendeels verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor weilanden, maar in Sunart Oakwoods bij Loch Sunart is nog een stuk te vinden. Het wemelt er van de dieren: eekhoorns, otters, wilde katten, adelaars....

4. De hoogste bergtop in het Verenigd Koninkrijk beklimmen © David Crocker, Wikicommons

Ben Nevis is met 1344 meter de hoogste berg in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer je veel wandelervaring hebt kan je deze berg het beste via de spectaculaire en rustige Carn Mór Dearg Arête route beklimmen.

5. Herten kijken © iStockphoto

Het schiereiland Knoydart is alleen bereikbaar met een boot of door twee dagen door de bergen te wandelen. De geisoleerde ligging maakt het wilde gebied zo bijzonder en de kans om er de majestueuze herten te zien groter. Sluit een dag in de natuur af met een glas whisky in The Old Forge, de meest afgelegen pub op het Britse vasteland.

6. Zeilen rond Knoydart, Skye & The Small Isles © iStockphoto

Wilderness Scotland organiseert zeiltrips rond Knoydart, Skye & The Small Isles. Zelfs als je geen enkele zeilervaring hebt kan je eraan meedoen en een handje toesteken. De zeiltochten worden afgewisseld met wandelingen op de eilanden waardoor je ze van alle kanten te zien krijgt.

7. Wandelen over zeven Munros in een dag © iStockphoto

Munro is de Schotse term voor een berg van minstens 3000 voet (ongeveer 915 meter). Schotland heeft er in totaal 284, maar bij Glen Shiel in Kintail liggen er zeven op een rijtje die je allemaal in een dag kan bedwingen.

8. Maak een boottocht naar Eigg © iStockphoto

Wanneer de zon schijnt in Eigg krijg je bijna het gevoel dat je op een tropisch eiland bent. Eigg is een vulkanisch eilandje in de buurt van Skye waar je prachtig kan wandelen, de vulkanische resten An Sgurr kan beklimmen en dolfijnen voor de kust kan zien.

9. Genieten van het uitzicht op de Cuillin Mountains op Skye © iStockphoto

Het uitzicht op de Cuillin Mountains vanaf Loch Scavaig behoort tot de mooiste vergezichten in het Verenigd Koninkrijk. Je kan er een boottocht of lange wandeling maken.

10. Mountainbiken © iStockphoto

Schotland heeft de reputatie als de beste plaats voor 'downhill mountain-biking' en dat geldt in het bijzonder voor Laggan Wolftrax. Er zijn afdalingen voor iedereen: zwart voor experts, maar ook eenvoudige routes voor beginners.

11. Verdwaal in een eeuwenoud oerbos © iStockphoto

Het Caledonian pine forest in Cairngorms is het grootste Britse oerbos. Ronddwalen door dit wilde woud geeft je het gevoel rond te dwalen in een roman van Lewis Carroll.

12. Zeearenden in het wiild © iStockphoto

Bij Loch Garten heeft de Royal Society for the Protection of Birds een plaats gerserveerd waar je zeearenden kan zien nestelen en ze in actie kan zien.

13. Een hondensledetocht maken © iStockphoto

In de bossen van Cairngorms kan je in de winter een hondensledetocht door de sneeuw maken. Maar zelfs in de zomer kan je een sledetocht maken, maar dan op wieltjes.

14. De Cairngorms doorkruisen © iStockphoto

Voor een avontuurlijke trektocht moet je bij de Cairngorm Mountains zijn. Je bent er een dag of twee zoet mee. Wees voorbereid op alle weertypes want zelfs midden in de zomer kan het er sneeuwen.

15. Zeekajakken rond de Buiten-Hebriden © iStockphoto

Op één van de vele onbewoonde eilanden van de Buiten-Hebriden is het nog mogelijk om er met je kajak aan te meren en een kampvuur op een leeg strand te maken. Deze eilandengroep behoort tot de mooiste bestemmingen ter wereld om te kajakken.

16. Bezoek de meest afgelegen plek in het Verenigd Koninkrijk © Gaelic Arts, Wikicommons

De St. Kilda archipel ligt 65 kilometer ten westen van de Buiten-Hebriden. Sinds 1930 wonen er geen mensen meer, maar de resten van het dorp liggen er nog. De enige inwoners zijn nu nog de leuke papegaaiduikertjes en andere dieren.

17. Kitesurfen op het strand © iStockphoto

Op de Isle of Barra kan je dankzij de open ruimtes en de voortdurende wind uitstekend kitesurfen.

18. De Buiten-Hebriden doorkruisen op de fiets © iStockphoto

Het is heerlijk fietsen op de Buiten-Hebriden. De route is eenvoudig, biedt prachtige uitzichten op de bergen, moerassen, stranden en rotsformaties en je wordt er niet gehinderd door het verkeer. De weg tussen Vatersay en Stornoway on Lewis is 175 kilometer lang.

19. Schotse cultuur beleven op het Shetland Folk Festival © iStockphoto

Gedurende vier dagen in mei trekken de beste Schotse, Britse en internationale folkbands naar Shetland om deel te nemen aan het noordelijkste Britse muziekfestival: het Shetland Folk Festival.

20. Wandel naar een ongerept en verlaten strand © iStockphoto

Sandwood Bay in een ongerept en beschermd strand dat 6,5 kilometer van de weg verwijderd ligt. Met wat geluk hoef je het strand enkel te delen met schreeuwende meeuwen.

21. Papegaaiduikertjes kijken © iStockphoto

Op Handa Island brengen duizenden vogels de zomer door: papegaaiduikertjes, drieteenmeeuwen, alken, grote jagers.....

22. Schotland's suikerbroodberg beklimmen © iStockphoto

De 731 meter hoge Mount Suilven is een monoliet die steil boven de vlakte uitsteekt. Omdat de berg zo afgelegen ligt (op twee uur rijden van Inverness) en de wandeling 22 kilometer lang is zul je er weinig medewandelaars tegenkomen.

23. Doorkruis de echte wildernis © Jerry Sharp, Wikicommons

Fisherfield langs de Destitution Road is nog een echte wildernis waar wilde katten, herten en adelaars zich thuis voelen. In drie dagen kan je het gebied doorkruisen.

24. Reis terug in de tijd in een van de drie European Geoparks in Schotland © iStockphoto

Deze landschappen zijn in de afgelopen 11.000 jaar, toen het gletsjerijs verdween, amper veranderd.

25. Overnacht in je eigen vuurtoren © Finavon, Wikicommons

De Rua Reidh vuurtoren bij Gairloch ligt aan het einde van een 19 kilometer lange weg die gebruikt wordt door herten en schapen. Je kan er overnachten in knusse kamers en met de eigenaren - die de streek van haver tot gort kennen - gaan wandelen.