Koken met zelfgeplukte vruchten: herontdek het fruitaanbod in eigen land Volgens auteurs Matthias Kleingeld en Richard Walraven realiseren we ons vaak niet meer hoe fruit aan bomen of struiken groeit. Daarom nemen ze de lezer mee in de wereld van zelf fruit plukken. In hun gloednieuw boek 'Fruit Plukken: koken met vruchten', leer je hoe je het heerlijkste fruit van dichtbij kunt halen en wat je er allemaal mee kunt doen.
Gefrituurde kip Deze Japanse versie van gefrituurde kip is overheerlijk én makkelijk. Ze moet maar een halfuurtje marineren en is na het bakken heerlijk krokant van buiten en sappig binnenin.
Geroosterde aubergines met misoglazuur Deze zoete geroosterde aubergines met misoglazuur zijn in een wip gemaakt. Je kunt hier dunne, lange aubergines voor gebruiken, die vind je in de Aziatische supermarkt of groentewinkel. Maar ook met dikkere exemplaren lukt dit goed, ze moeten alleen wat langer in de oven. Dit gerecht is volledig plantaardig en met een kommetje rijst erbij …
Spinaziesalade met sesamdressing Deze hartige spinaziesalade met sesamdressing is een populair bijgerecht uit de Japanse keuken.
Recepten Recepten Witloof en peer met sint-jakobsvrucht en een sausje van zuurkool Een recept van chefs Jonas en Laurence Haegeman.
Gelakte peterseliewortel, crème van aardappelen en jus van gefermenteerde groenten Een recept van chef Nicolas Decloedt.
Sinaas-ceviche van Noordzeevis, guacamole van pompoen, gepofte pitten Een recept van chef Bram Verbeken.
Zeebaarstartaar, dashi en pompelmoesmayo Zeebaarstartaar, dashi met Zure Pater en pompelmoesmayo is een gerecht van chef Jef Van de Veire.
Rijstfritters Brunch, lunch of tussendoortje. Deze rijstgebakjes zijn altijd een goed idee. Ideaal ook om de restjes groenten in je koelkast te verwerken.
Garnaalkroketten 45 jaar lang konden fans in restaurant Le Grillon op de Visserskaai smullen van heerlijke garnaalkroketten, maar de zaak sloot in 2013. Jean Delanghe deelt gelukkig zijn recept in het boek De Garnaalkroket, dat naar aanleiding van het Garnaalkrokettenfestival in Oostende gepubliceerd werd.
Recepten Recepten Rijstfritters Tip: alle groenten zijn bruikbaar in deze rijstfritters, alsook alle kruiden die je kunt vinden in de koelkast. Lekkere combinaties zijn pompoen met komijn, hazelnoten en koriander of geraspte wortel, sinaasappelzeste en honing.
Pittige groene boontjes en pompoen met halloumi en limoen Deze schotel vol groenten is een smaakbommetje door mijn favoriete geheime ingrediënt: vissaus. Samen met de sriracha zorgt het voor een pittige, diepe, hartige smaak die perfect samengaat met de zoete pompoen. Als je dit recept vegetarisch wilt houden, kun je de vissaus ook weglaten.
Geroosterde zoetzure pruimen met tahinyoghurt en pistache Rode pruimen die nog wat stevig zijn, kun je in de oven roosteren tot ze lekker zacht worden.
Venkelworst met aardappelen, radijsjes, Noilly Prat en gepekelde sjalot Gebakken radijzen? Jazeker! Een radijsje uit de oven wordt heerlijk zoet en romig en krijgt een prachtig roze velletje. Niet twijfelen dus. Samen met de patatjes, mosterd, vermout en venkelworst is dit een elegant gerecht dat niet zal verraden hoe weinig tijd je in de voorbereiding hebt gestoken. De gepekelde sjalot zorgt voor een frisse opkikker.
Belgische app Picky lanceert 'Tinder van het avondeten' waarbij gebruikers 'swipen' tussen gerechten Picky is een Belgische applicatie waarmee gebruikers gemakkelijk een recept kunnen vinden op basis van persoonlijke voorkeuren. Gebruikers hoeven daarvoor enkel naar links of naar rechts te swipen door gerechten, zoals ze dat vandaag al doen in diverse datingapps.
Kleverige miso-bananen met limoen en geroosterde rijst Dit dessert bevredigt al onze smaakbehoeften - zoet, zout, pittig en umami - en al onze wensen op het gebied van textuur - kleverig, krokant en romig. Gebruik bananen met een vrijwel volledig gele schil, met op zijn hoogst een paar kleine donkere plekjes.
Puntpaprika's gevuld met romige mais en ingelegde jalapeñopepers Deze indrukwekkend uitziende paprika's zijn bedrieglijk gemakkelijk te maken, en een heerlijke manier om die zak met diepvriesmais op een goede manier te gebruiken. Eet ze voor een complete maaltijd met een salade van tuinbonen en kruiden of wat geroosterde aardappels.
Shakshuka van zoete aardappel met srirachaboter en ingelegde uien Deze versie is behoorlijk ver verwijderd van de klassieke shaksuka, zeker, maar we hebben ontdekt dat zoete aardappels precies het juiste vochtgehalte en gewicht hebben om als basis voor deze eieren te dienen. Serveer dit opwindende gerecht als een weekendbrunch; zo ziet het er ook uit.
Tsukemono van rode uien De herfst is het seizoen van de opgelegde groenten. Dit recept, geïnspireerd door de Japanse chef Fumiko Kono, geeft een nieuwe draai aan een traditionele werkwijze. De basis is het tsukemono-principe, een Japanse maceratietechniek die verschilt van het pekelen omdat er weinig azijnzuur aan te pas komt.
Granola met Kriket Drie suggesties voor granola met Kriket, als ontbijt of als gezond en caloriearm tussendoortje.
Salade van gepofte druiven Een bijgerechtje van Martha Delangrange: salade van gepofte druiven. Heerlijk bij de kaasplank.
Lamsvlees uit de oven met aardappelen, uien en knoflook Ingrediënten 2 teentjes knoflook1 lamsschouder, door de slager in stukken gesneden 6 el olijfolie 800 g aardappelen1 zoete witte ui1 bosje tijm 2 laurierbladeren1 takje bladpeterselie25 cl kippenbouillonversgemalen peper en zout Voorbereiding Verwarm de oven voor op 180°C. Pel en pers de knoflook. Kruid de stukken lamsvlees met peper en zout en besprenkel ze met …
Recepten Recepten Lemon meringue cookies Een recept van Dorothy Porker. 'Lemon meringue pie is dé taart voor mij, maar omdat ik taartbodems maken eng vind en 'curd' als te veel gedoe klinkt, draai ik al jaren om het zelf maken van lemon meringue pie heen. Ik leid mezelf af met lemon meringue cupcakes, lemon meringue cake en deze lemon meringue cookies, en dan misschien, ooit, uiteindelijk, over een jaar of tien, durf ik het aan en maak ik een echte pie. Vriendin en collega-foodblogger Nombelina hielp me een flink eind op weg: aan de basis van dit recept liggen namelijk haar chocolate chip cookies.'
Angry Asian Man tosti Een recept van Dorothy Porker. 'Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn een match made in heaven. Toen ik dit recept voor een Koreaanse cheese melt van blogger Angry Asian Man zag, was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.'
Ayam asem garem goreng Een recept van Dorothy Porker. 'Voor iedereen die opgegroeid is met gefrituurde kip is de kip die je oma maakte de lekkerste. Dit is ayam asem garem goreng, de gebakken kip van mijn oma. Eenvoudig, maar echt de lekkerste. Daar ben ik al meer dan veertig jaar van overtuigd.'
Cottage pie met traag gegaard rundvlees en bier Rundsstoofvlees is een klassieker in de Vlaamse keuken. Door het traag te garen, houdt het vlees zijn stevigheid en sappigheid. Het wordt alleen maar lekkerder.
Recepten Recepten Paté Lorrain Paté Lorrain maken vraagt wat tijd en aandacht. Bovendien kun je je fantasie de vrije loop geven en de deegkorst mooie motiefjes geven.
Twaalf uur-lamsschouder met Indiase kruiden en saffraan-pilavrijst Begin aan dit recept twee dagen vooraf, voor het marineren.
Traag gegaarde kip met zwarte bonen Dit is een perfect gerecht om klaar te maken in je slow cooker. De bonen, paprika's, zoete aardappelen en courgette gaan samen met de kipfilet in de slow cooker. Na 6 à 8 uur garen is je maaltijd klaar.
Havergebakjes met kiwibespralines Havergebakje met kiwibespralines is een dessertt van foodblogger Karolien Olaerts.
Taartjes met zongedroogde tomaten en asperges Een hartige taartje met groene asperges, parmezaan en feta zal elke gast bekoren. En met zelf gemaakt deeg kun je extra scoren.
Recepten Recepten Roomijssandwich met amandelmelk en frambozen IJs smaakt altijd, zeker wanneer je het zelf maakt. Met de verse frambozen voeg je nog een extra portie fruit toe aan deze roomijssandwich.
Miniburgers op z'n Grieks met citroenraita Geraspte komkommer, munt, yoghurt en citroenzeste zijn de ingrediënten voor de raita die de minihamburger een frisse toets bezorgen.
Taco's met bloemkoolbeignets, rodekoolsalade en guacamole Maak het gezellig tijdens het aperitief met deze gezonde en zelfgemaakte groentehapjes.
Croque van naan met kaas en kimchi Een gevuld barbecuebroodje uit het vuistje of mooi gedresseerd met komkommer, koriander en munt.
Gele gazpacho Deze Spaanse koude soep, traditioneel bereid met rauwe groenten, is een voltreffer op zuiders warme dagen. De gele gazpacho kan als aperitiefhapje, voorgerecht, bij de lunch of als hoofdgerecht geserveerd worden.
Margarita met grapefruit Bereid deze frisse aperitiefdrank voor de warme dagen. Je kunt de glazen extra feestelijk maken door ze te decoreren met schijfjes pompelmoes en limoen.