Havergebakjes met kiwibespralines

© Karola's Kitchen
  • Moeilijkheid

Een recept van foodblogger Karola’s Kitchen.

Ingrediënten

Voor 5 gebakjes

1 heel rijpe banaan (gepeld zo’n 100 g)

50 g havermout (of preciezer: de helft van de massa van de gepelde banaan)

50 g pure chocolade (ik gebruik chocolade met 70% cacao)

1 bakje kiwibessen (125 g)

een handvol kokosschilfers

150 g Griekse yoghurt (of een andere dikke yoghurt – zie tips)

1/2 tl steviapoeder (of een andere zoetstof, naar smaak)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Prak de banaan fijn met een vork en schep er de havermout door tot alles goed vermengd is. Zet een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat klaar. Rol met je handen vijf balletjes van het mengsel en druk deze tot schijven van zo’n centimeter dik. Zet de bodempjes 15 tot 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin kleuren. (Ze worden niet krokant, maar blijven zacht, zoals een cakeje.) Laat ze volledig afkoelen.
  2. Smelt de chocolade au bain marie en laat heel even afkoelen. Verwijder de staartjes en steeltjes van tien kiwibessen en dompel ze onder in de gesmolten chocola. Zet een bord, bekleed met bakpapier klaar. Hussel de kiwibessen wat rond in de chocola tot ze volledig bedekt zijn, schep ze met behulp van twee vorken op het bakpapier en plaats minstens 15 minuten in de koelkast.
  3. Vermeng de Griekse yoghurt met het steviapoeder. Doe de yoghurt eventueel in een spuitzakje (of diepvrieszakje waar je één hoekje van af knipt) om hem vlot te dresseren. Rooster de kokosschilfers kort in een droge pan, tot ze goudbruin kleuren.
  4. Tijd om de gebakjes in elkaar te knutselen! Halveer vijf kiwibespralines, laat de overige heel. Verdeel de yoghurt over de vijf haverbodempjes, schik op elk gebakje enkele (gehalveerde) kiwibespralines en strooi er tot slot de kokosschilfers overheen.

Tips:

Je maakt deze taartjes nóg lekkerder en specialer door de pulp van een passievrucht door de yoghurt te scheppen.

Zoals dat voor ongeveer alle Karola’s Kitchen-desserts geldt, is ook dit havergebakje geschikt als ontbijt. De havermout levert je trage koolhydraten en eiwitten, de yoghurt, kokosschilfers en pure (minstens 70%) chocolade brengen eiwitten en vetten aan en de banaan en kiwibessen zorgen voor natuurlijke snelle suikers, vitaminen en mineralen. Reken in dat geval zo’n twee of drie gebakjes als portie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content