Spinaziesalade met sesamdressing

© JOHANNA GOYVAERTS

Deze hartige spinaziesalade is een populair bijgerecht uit de Japanse keuken. De spinazie wordt geblancheerd, dus kies je best stevige bladeren met een uit de kluiten gewassen steel. Tere babyspinazie is er niet voor geschikt. De dressing is hartig en zoet en krijgt een diepe, nootachtige smaak door het geroosterde sesamzaad. Ga op zoek naar verse sesamzaadjes van goede kwaliteit: zo vind je in de Aziatische supermarkt zakken vacuüm verpakte sesamzaadjes die heerlijk beginnen te geuren als ze bruinen.

VOOR 4 PERSONEN ALS BIJGERECHT

500 g grote spinaziebladeren met steel

1 snuf zout

6 el sesamzaad

1 el suiker

3 el sojasaus

2 tl mirin

Ook nodig: ijsblokken voor een ijsbad

1. Breng een grote kookpot met water aan de kook, voeg een snuf zout toe. Was de spinazie. Zet een grote kom met koud water en ijsblokken klaar. Blancheer de spinazie enkele seconden in het kokend water en laat schrikken in het ijsbad.

2. Rooster intussen de sesamzaadjes in een hete pan zonder vetstof tot ze beginnen te bruinen. Blijf in de buurt en roer regelmatig zodat ze niet verbranden. Laat even afkoelen. Doe ze in een vijzel (eventueel in 2 ladingen) en wrijf een deel van het sesamzaad fijn (je wilt een mix van poeder en nog zichtbare sesamzaadjes). Meng het gevijzelde sesamzaad met de suiker, sojasaus en mirin.

3. Haal de spinazie uit het ijsbad en knijp het vocht eruit. Hak de uitgeknepen spinazie in grove stukken. Meng met de dressing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content