Een recept van Nathalie Cardon.
Voor 4 personen
- 1 kip
- Zwarte peper en zout
- 1 bol knoflook
- 2 stengels witte of groene selder
- 2 onbespoten limoenen
- 2 el pikante saus, type sriracha
- 2 el olijfolie
- 1 el honing
- 1 tl vissaus
- 1/2 limoen
- 3 rode uien
- 150 ml bier
Een dag op voorhand
Kruid de kip langs binnen met peper en zout. Wrijf de kip daarna langs de buitenkant in met ongeveer 1 el zout en geef enkele stevige draaien van de pepermolen. Leg de kip op een bord en dek af met vershoudfolie. Laat een nachtje rusten in de koelkast.
De dag zelf
1. Laat de kip eerst een uur op kamertemperatuur komen. Wrijf het zout dat nog op de kip zit eraf met een stukje keukenpapier (anders wordt de saus straks te zout).
2. Verwarm de oven op 200°C. Plet met de zijkant van een hakmes enkele teentjes van de bol knoflook (schillen hoeft niet). Snijd de selder in grote stukken en de limoen doormidden. Vul hiermee de kip en leg in een braadslede.
3. Meng in een kommetje de pikante saus, olijfolie, honing, vissaus en het sap van een halve limoen. Wrijf de kip in met dit mengsel.
4. Snijd de resterende limoen in schijfjes en de rode uien doormidden (schillen hoeft niet). Leg samen met de rest van de teentjes knoflook (met schil) rond de kip. Rooster de kip 20 minuten in de oven.
5. Giet daarna het bier in de braadslede en verlaag de oventemperatuur naar 170°C. Rooster de kip nog 35 à 40 minuten verder, tot het velletje een goudbruin korstje heeft en tot het sap dat eruit loopt als je een inkeping maakt helder is.
6. Versnijd de kip en leg de stukken op een schaal samen met de groenten en geroosterde limoenschijfjes uit de braadslede. Lepel tot slot wat van de braadjus over de kip. Serveer de rest van de jus in een kommetje.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier