25 zomerse visgerechten: overheerlijk en eenvoudig te bereiden
Ook bij zomerse temperaturen verdient vis een plaats op het bord. Deze eenvoudige recepten brengen je – met een lekker glas wijn – meteen in vakantiestemming.
Vis zit boordevol vitaminen en moet in de keuken met respect behandeld worden. Als je voor vers gaat, dan heeft bijna elke vissoort zijn ideale seizoen. Niet alleen is dan de smaak op zijn best en de prijs het laagst, vis kopen op het juiste ogenblik is bovendien goed voor de duurzaamheid van het visbestand in onze zeeën.
De zomer is het seizoen van de platvissen, in tegenstelling wat sommige vishandelaren je willen doen geloven. Verse zeetiong is op zijn best in juli en augustus. Dan zijn ze het dikst en hebben ze geen kuit in de buik. De meeste platvissen, zoals zeetong, griet, tarbot, pladijs en heilbot leven op de zeebodem. In de zomer is het water het warmst, is er het meeste plankton en zijn de garnalen op hun dikst.
Ook garnalen en mosselen zijn in deze periode van het jaar op hun best, net als traditionele vissoorten uit de Middellandse Zee, zoals octopus en pijlinktvis, hoewel die meer en meer in de Noordzee gevangen worden.
Vis schittert in de meest uiteenlopende bereiding, als voorgerecht of hoofdgerecht. Deze 25 niet te moeilijke suggesties mogen komende weken niet ontbreken in je bord. Bij voorkeur te consumeren met een lekker glas wijn. Smakelijk.
Voorgerechten
Gewokte pijlinktvis met rode chilipeper en guacamole
Gevulde pijlinktvis met aardappel-peterseliepuree
Mosselen met kokos, kerrie, appel en rode paprika
Garnaalslaatje met bloemkool en olijfoliedressing
Gebakken inktvis met uien, paprika en croûtons
Stoofpotje van inktvis met rode wijn, tomaat en erwten
Hoofdgerechten
Gebakken pladijsfilet met radijs, sla en mosterdvinaigrette
Gebakken pladijsfilet en aardappelen met groene boontjes
Garnalen met gepocheerde eieren en aardappelpuree
Tarbot met gesmolten sla, erwten en pancetta
Tarbot met waterkers en geprakte aardappelen
In olijfolie gekonfijte heilbot met gemarineerde komkommer
Gebakken tongschar met zeekraal en tartaar
Tongscharfilets met auberginekaviaar en uiensaus
Zeetongrolletjes met geblancheerde prei en blanke botersaus
Stoofpotje van zeeduivel met sjalot en tomatensaus
Zeeduivelgebraad met linzen en spek
Gebakken griet met zongedroogde tomaten
Gebakken griet met bloemkool en sauce vierge
Fricassee van heilbot met champignonroomsaus
Mosselen met room, lente-uien en tomaten
(DB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier