Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Roussillon.
Magazine Magazine BORDEAUX '97 Bordeaux '97 in primeur kopen, heeft weinig zin. Daarvoor is hij te duur. En dat wordt door de kwaliteit niet gerechtvaardigd. Sauternes is dé grote uitzondering op de regel.
Magazine Magazine nieuws uit oostenrijk Wat de aankoop van hun wijnen betreft, kijken de Belgische supermarkten verder dan de Franse grenzen. Zeker nu de Franse prijzen zo hoog gerezen zijn en de Belgische consument meer en meer openstaat voor het niet-Franse werk. Vooral dan in het frisfruitige type van witte wijnen, dat een snelle rotatie kent: snel verkocht is snel …
Magazine Magazine een sauternes-reus Er zijn twee manieren om het beleid van een wijnbedrijf te voeren. Ofwel streeft men jaarlijks naar een ongeveer gelijk aantal flessen, en dan variëren zowel de kwaliteit als de ervan afgeleide prijs aanzienlijk. Ofwel werkt men naar een constante, hoge kwaliteit en dan schommelt het productievolume binnen zeer brede grenzen. Bij de eerste methode …
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Montepulciano d'Abruzzo.
Magazine Magazine nieuwe wijnbouwer Jean-Luc Colombo is een 'gerecycleerde' apotheker. Door de veel te lange wachttijden in Frankrijk om een zaak te mogen openen, ging hij over op de studie van de oenologie, en begon in 1984 in de streek van de noordelijke Rhône een laboratorium voor wijnanalyses. Van het een kwam het ander: vrij snel kocht hij een …
Magazine Magazine finesse uit Duitsland (2) Maar invoerder François Langbeen, sinds 1992 in Duitse wijn gespecialiseerd, heeft nog veel meer in zijn mars. Onlangs hield hij voor de gespecialiseerde pers een proeverij, om aan te tonen dat Duitse wijn veel meer is dan jong te drinken exuberante fruitigheid. Hij wou bewijzen dat Duitse wijn heel goed past aan tafel, en vooral, …
Magazine Magazine uruguay Van wijnland Uruguay is nauwelijks iets geweten. Maar het komt. De lokale wijnindustrie is exportkanalen aan het opzetten, ook naar ons land. Alles wijst erop dat het een uitzonderlijk wijnland is: niet de droge verschroeide aarde van Chili of Brazilië, waar voortdurend moet geïrrigeerd worden, maar een gematigd, bijna Europees klimaat dat voor de wijnstok …
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Elzaswijnen.
Magazine Magazine niet-frans Wijnliefhebber Frank Matthys uit Brugge had in het begin van de jaren '90 veel verkoop- en marketingopdrachten in Londen. Daar zag hij hoeveel niet-Franse wijnen er overal te koop waren. Vandaag heeft hij in zijn eigen wijnbedrijf het grootste en ruimste niet-Frans wijnassortiment van het land.
Magazine Magazine spaanse excellentie Wie tot voor kort over Spaanse wijn sprak, had het bijna altijd over Rioja. Rioja voerde een imago van bijna-Frans, van veel houtlagering en ook van forse modernisering. Er is er heel veel van, en hij is overal, ook bij ons, doorgedrongen tot in de supermarkten. Kortom: Rioja wordt geassocieerd met wijndrinkend Spanje. Maar daar …
Magazine Magazine piëmont Gavi, een witte wijn uit Piëmont, wordt gemaakt van cortese-druiven die traditioneel enkel goed genoeg waren als bijmenging in Asti-Spumante. Vanaf 1960 echter, toen de technologie ook in Italië enorm verbeterde, is men er ook echte witte wijn van gaan maken: de DOC Gavi di Gavi van het pionierbedrijf La Scolta. Toch kon de Gavi-wijn …
Magazine Magazine wat een schimmel vermag Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: het kleine zoet.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: niet-Bourgondische chardonnay.
Magazine Magazine een kwestie van evenwicht Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: witte Mâcon.
Magazine Magazine Een Rheingauer van formaat In het kleine maar gerenommeerde Duitse Rheingaugebied heeft wijnboer Stefan Ress zich, dankzij een strenge selectie, sterk weten te profileren: door de mindere kwaliteit naar een 'second vin' te verwijzen, halen zijn cru-wijnen nu minstens het niveau van Spätlese. Herwig Van Hove
Magazine Magazine het monopolie van pinot noir Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: rode bourgogne.
Magazine Magazine nieuws van gallo Ernst en Julio Gallo zijn in Amerika de verpersoonlijking van de American Dream. Ze werden geboren omstreeks 1910 in een eenvoudige rurale immigrantenfamilie uit Piëmont in Noord-Italië. Na de droogleggingsperiode in 1933 begonnen ze, met geleend geld en in gehuurde hangars, een wijnbedrijf. Hun enige bron van kennis waren enkele populaire boekjes uit de lokale …
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : bourgogne aligoté.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Luxemburgse wijn.
Magazine Magazine Champagne voor iedereen Weinig wijnen vertonen zo'n verscheidenheid als champagne, zowel in prijs als in kwaliteit. En raar maar waar : elders wordt betere champagne gedronken dan in Frankrijk.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : witte jonge wijn.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : witte Côtes du Rhône.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : bordeaux Château Ducla.
Magazine Magazine Weinige zijn uitverkoren Van wijnen denkt men vaak : hoe ouder hoe beter. Maar noch een groot château, noch een groot jaar bieden de absolute garantie dat er automatisch ook grote bewaarwijnen worden gegenereerd.
Magazine Magazine De keuze van Bacchus Elk jaar proeven kenners de wijnen uit de Roussillon en bekronen de allerbeste met een Bacchus-onderscheiding. Ook buiten hun zuiderse context maken deze hun reputatie waar.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Beaujolais Villages 1996.
Magazine Magazine wijn Wie van Auxerre naar Macon rijdt, doorloopt eigenlijk de slagader van de chardonnay, de druif die door de Amerikanen, en niet door hen alleen, de grootste witte druif ter wereld wordt genoemd. In het noorden, in Chablis, geeft ze frisse lichtzure wijnen, soms zelfs wat gecitronneerd. In het zuiden, met de appellations Pouilly-Fuissé en Saint-Véran, …
Magazine Magazine Een goed glas Vandaag drinken we uit welgevormde, heldere glazen die geur, kleur en smaak van de wijn eer aandoen. Dat is niet altijd zo geweest.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Vacqueyras.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : de xynomavro-druif.
Magazine Magazine Riesling op zijn best Met rieslingwijn kan men zich aan alles verwachten : van beendroog tot mierzoet. In Duitsland zet Bürklin-Wolf zich af tegen het zoete. In de Elzas reageert Hugel tegen het droge. Een kennismaking met twee wringers.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : rood fruit van '96.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Côtes de Buzet.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : kleine bordeaux.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : rode en witte uit Californië.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Castell' in Villa.
Magazine Magazine wijn ?We staan met sangiovese nog nergens, we moeten helemaal van nul herbeginnen?, zegt Francesco Ricasoli, neef van onze koningin Paola en huidig eigenaar van de 1100 ha landerijen (waarvan 230 ha van de beste wijngaarden van Toscane) rond het familiekasteel Castello di Brolio, niet ver van Sienna in de Chianti-regio. Uit de mond van een …
Magazine Magazine Villa bel-air Het was Kerstmis 1777 toen Louis Faure, Marquis de Lajarte, in de gemeente Saint-Morillon vlakbij Brède, in wat nu het centrum is van de appellation Graves, een oude maar grote vervallen hoeve kocht : Bel-Air de Bellevue. In 1791 begon hij vol moed aan de bouw van een landhuis in de toen gebruikelijke vorm : …
Magazine Magazine wijn Bordeaux ligt in België en vooral in Vlaanderen goed in de markt, en laat zich makkelijk verhandelen. Er zijn zoveel châteaus dat er altijd wel een te vinden is dat een exclusiviteit wil verlenen of op zijn minst een exclusief etiket. Met bourgogne liggen de zaken anders : de meeste wijnen zijn flauw en duur, …
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : tempranillo.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Madiran.
Magazine Magazine wijn Het is geweten : op Madeira wordt het familiepatrimonium opgebouwd uit flessen wijn die aan de volgende generaties worden doorgegeven. Sinds de MWC (Madeira Wine Company) orde op zaken stelde via in situ controle van de flessen en via gewaarborgde companystrookjes over de kurk, heeft vintage-madera de folkloretijd achter zich gelaten. Er is nu een …
Magazine Magazine Vintage-champagne 1996 Champagne is het resultaat van vakkundig mengen (blenden) van wel drie verschillende druivensoorten, overheen de oogstjaren en de percelen. Champagne wordt dan ook verhandeld onder een merknaam, eerder dan onder een appellation, en de grote firma's beogen bij hun verbruikers gewenning en merktrouw. Daarom moet een merkchampagne jaar in jaar uit, tegen de natuurlijke gang …
Magazine Magazine TOURAINE een stukje hemel Touraine ligt vlakbij, de bewoners zijn (nog) vriendelijk en de prijzen zachtaardig. Tussen de wijngaarden staan de kastelen te pronken en de keuken is verrukkelijk. De wijnjaren 1995 en 1996 blijken bovendien uitzonderlijk goed. Een rondgang.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Muscadet.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Cahors.
Magazine Magazine BORDEAUX 1996 het gele gevaar Na Van Gogh nu ook Lafite. Opkopers uit het verre oosten betalen gul voor goeie bordeaux en jagen de prijzen de hoogte in. De oogsten worden met argusogen gevolgd. Wij gingen naar jaarlijkse gewoonte proeven wat het nieuwe millesime in petto heeft.
Magazine Magazine wijn Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : rioja.
Magazine Magazine Rosso & Brunello de strijd met het hout De wijnmakers uit de streek van Montalcino maken supergrote kwaliteit in de grote jaren 1990 en 1995. Wat mindere jaren kunnen ze ook wel de baas. Maar de rest is in het beste geval pijnlijk middelmatig.