Herwig Van Hove

Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : kleine bordeaux.

Kleine bordeaux aan een kleine prijs. Kan dat nog, nu iedereen het heeft over enorme prijsstijgingen en wereldwijde speculatie ? Dat is inderdaad mogelijk omdat ?Bordeaux-wijn? zo enorm groot is : 112.000 hectaren met in 1995 een opbrengst van wel 6,5 miljoen hectoliter. Hiervan kochten de dorstige Belgen dat jaar 350.000 hectoliter voor een totale som van 780 miljoen FF. Deze wijn is allemaal wel bordeaux, maar daarom nog niet allemaal even goed, en zeker niet allemaal onderhevig aan de prijsdruk van de groten. Van deze wijnzee heeft minder dan 1 procent de status van Cru Classé. Het zijn alleen deze wijnen die het voorwerp zijn van speculatie. In verhouding gezien is de wijnspeculatie dus onbelangrijk, het tegendeel is zelfs waar : nog nooit is de wijn zo goed en tegelijk zo goedkoop geweest als vandaag.

De drie wijnen die we hebben uitgekozen, zien er erg verschillend uit. Atinum is de merknaam van een wijn met de ruime appellation bordeaux, van de gereputeerde groothandelaar Nony Borie. Hij mag dus worden samengesteld met wijn van over de gehele appellation, zolang men maar binnen het AOC-gebied bordeaux blijft. De groothandelaar maakt van deze vrijheid gebruik om zijn product merkgebonden, herkenbare eigenschappen mee te geven : hij zal zo selecteren en samenbrengen dat een constante (hoge) kwaliteit ontstaat, en een zo constant mogelijk type.

Hoewel de twee andere wijnen eveneens ruime appellations dragen Bordeaux Supérieur is iets meer beperkend dan Bordeaux zonder meer , zijn de spelregels hier toch verschillend. Ze dragen namelijk château-namen op het etiket en er moet dus een welbepaald wijnbedrijf, daarom nog geen echt kasteel, aan ten grondslag liggen. Een wijnbedrijf met een gedefinieerde wijngaard, zodat over de jaren heen geen constant type kan geproduceerd worden, maar eerder wijn met een zekere perceel-expressie, met een bepaalde dynamiek en karakter over de millesimes heen. De wijnen moeten aan de château-verwachting voldoen. Toch is een château-naam wettelijk gezien niets anders dan een merk, en de eigenaar mag de eraan verbonden wijngaard wel uitbreiden als hij maar binnen de appellation blijft.

Omdat de bordeaux-wijn bovendien opgebouwd wordt uit verschillende druivensoorten (stevige cabernet en ronde merlot met soms wat frisheidbrengende petit verdot ) kan de château-eigenaar dus vele kanten uit. Bij kleinere wijn zoals deze van vandaag, zal men gewoonlijk een dominantie van merlot aantreffen omdat men eerder op onmiddellijke smakelijkheid mikt dan op bewaarpotentieel.

Laat u niet misleiden door het verschil in ?verpakking?. De handelaarswijn is in de werkhuizen in Bordeaux in een statige zware donkere fles gebotteld met daarbij nog een opgesmolten glazen N.B.-zegel, om de ernst van het product te onderstrepen. Terwijl de kasteelwijnen door Delhaize gebotteld zijn in een lichte fles, die dan weer het voordeel heeft dat ze aan de bron wordt teruggenomen. Ook dragen ze een in feilloos Nederlands gesteld tegenetiketje, met bijkomende uitleg over wijngaard en druivenbestand, en met pictogrammetjes die aangeven bij welk gerecht de wijn het best past : kip, rund, kaas…

Atinum, Bordeaux 1995, Nony Borie négociant.

Goedgevulde en rijpe kleur zonder spoor van sleet. Ronde warme en statige neus met wat weerstand en grote geknoopte eenheid bij opschudden, maar zonder bewarende onderbouw van rijpe aroma’s. Goed gebalanceerde, ernstige wijn, gedragen door structuurzuur en met een zekere beet van cabernet. Ideaal bij geroosterde tussenribstuk, zoals trouwens alleen in het Frans op het tegenetiket staat aangegeven. (GB, 129 fr.)

Château Vieux Roland, Bordeaux 1995, Claude Barde à Cazaugitat, gebotteld door Delhaize.

De lichtste kleur van het trio, geen sleet maar wat dun, vooral tegen de wand van het glas. Neus van rijp rood fruit (denk aan aardbeien) en met een zekere spanning, maar zonder onderbouw, geen bewaarpotentieel. Wat neutrale ronde fruitige smaak, licht en elegant, met voldoende lengte om aan tafel te kunnen, maar eerder geschikt voor bij kip dan voor bij geroosterd rood vlees. (Delhaize, 143 fr.)

Château Haut Brignon, Bordeaux Supérieur 1996, eigendom in Plassac, gebotteld door Delhaize.

Goedgevulde rijpe kleur zonder het virulente purper van vele simpele jonge wijnen, zelfs iets meer concentratie dan de Atinum. Neus van vers fruit, zeer ruim maar wat ongedefinieerd simpel. Aangename pretentieloze, fruitige smaak met toch een zeker gewicht (13 procent alcohol). Moet jong gedronken worden. Past bij flinterdun gesneden stevige, Pur Porc-salami. (Delhaize, 143 fr.)

Deze wijnen illustreren wat vandaag, voor minder dan 150 fr. per fles, mogelijk is in de bordeaux : perfect drinkbare wijnen met zelfs wat tafelroeping. De prestigieuze verpakking van de Atinum gepaard aan de lage prijs en de ernstige kwaliteit maken hem onklopbaar.

Volgende aflevering in Weekend Knack van 3 september : Côtes de Buzet.

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content