Herwig Van Hove

Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : rode en witte uit Californië.

Terwijl het in Frankrijk, behalve in de Elzas, voor alle appellationwijnen verboden is om de wijnstoksoort op het etiket te zetten omdat men van mening is dat de druivensoort niet als definiërend voor een terroirgebonden product kan dienen , is dit in Amerika nu juist wel de gewoonte. Een Amerikaan wenst te weten van welke druivensoort een wijn gemaakt is en verwacht ook de soortkenmerken in het glas. Zo komt het dat Californische wijnen altijd wat meer soortgebonden zullen smaken : cabernet smaakt herkenbaar naar cabernet… of zou dat behoren te doen.

Toch is er ook een ontwikkeling in de zin van een appellationsysteem. In Californië zijn er vier niveaus van naamgeving. De grootste is kortweg California en dan is men zeker dat de wijn voor 100 procent van Californische druiven is gemaakt. Een kleinere en meer definiërende naam, is deze van de county (wij zouden spreken van een provincie), bijvoorbeeld Sonoma. Binnen de county onderscheidt men wat wij als een appellation zouden verstaan : de American Viticultural Area, de AVA. Tot op heden zijn er 124 bepaald, waarvan 70 in Californië. Voorbeelden zijn Sonoma Mountain of Alexander Valley, beiden in Sonoma County. De Amerikaanse overheid heeft nooit de term controlled appellation willen gebruiken omdat dat overheidsinmenging suggereert in kwaliteitskwesties, iets waarvan de doorsnee Amerikaan gruwt. De hoogste trede op de AVA-ladder is de naam van de wijngaard, zoals bij ons de naam van een château.

De wijnen die we vandaag proeven, hebben allemaal de meest ruime benaming California, en zijn dus gemaakt van druiven die over geheel Californië werden gekocht. De producerende huizen, Sebastiani en Wente, zijn allebei heel groot en kunnen makkelijk over de gehele staat opereren.

August Sebastiani begon in 1950 in Sonoma verwoed aan goede middenklassewijnen te werken : hij maakt er nu per jaar meer dan 60 miljoen flessen van, die sinds 1990 naar meer dan 30 landen worden uitgevoerd. De term Nathanson Creek op het etiket, als merknaam voor de lokale afdeling van het grote bedrijf, is wat misleidend omdat hij voor een AVA zou kunnen genomen worden door al wie niet met Sonoma vertrouwd is. Het is echter de naam van een klein riviertje dat door de city stroomt.

Wente Bros is het oudste, strikt familiale wijnbedrijf van Californië (5 generaties sinds 1883) en is gevestigd in Livermore Valley aan de Central Coast. De familie is uiterst gastvrij en heeft een eigen restaurant op het domein waar met gastronomische marriages wordt geëxperimenteerd. Ze bezit 800 hectaren wijngaard in volle eigendom en exporteert naar 90 verschillende landen waaronder Frankrijk.

Chardonnay 1995, Central Coast, California, Wente Vineyards

Geelgroene, mooie kleur en een neus waarin men makkelijk frisse zachtaardige chardonnay herkent. Friszure maar toch vrij volumineuze smaak ook omwille van de alcohol , met goede lengte en mooi structuurzuur. Op de verre achtergrond een kleine smoky toets. Smakelijke frisse wijn met discreet chardonnaykarakter en flink volume. (Delhaize, 243 fr.)

Cabernet Sauvignon 1995, California, Wente Vineyards

Kleur met matige concentratie en zonder aanzet van evolutie. Mooie gave en typische neus van cabernet met finesse en vooral na walsen veel ruimte. Stevig en smakelijk in de mond met durende, ingebouwde frisheid en lengte. Volkomen evenwichtige en mooigeknoopte rode wijn. (Delhaize, 259 fr.)

Sauvignon Blanc 1995, California, A. Sebastiani, Nathanson Creek

Zachte, ronde, rijpe neus met weinig ?sauvignon-scherpte?, de smaak is zo rond en rijp dat men hem nauwelijks als sauvignon kan herkennen, eerder malse meloen dan citroen, maar wel met wat lengte. Een massieve ongenuanceerde allemansvriend. (Colruyt, 184 fr.)

Cabernet Sauvignon 1995, California, A.S. Sebastiani, Nathanson Creek

Lichte rode kleur met een nuance van evolutie naar het robijnrood. Een ?niet-neus?, vooral na het proeven van de vorige wijn. Met na hevig schudden en walsen een verre hint van groene peper, wat toch op cabernet wijst. Ook de smaak doet wat aan cabernet denken maar is vrij dun en wegijlend op het einde. Wijn zonder ?beet?. (Colruyt, 184 fr.)

Volgende aflevering in Weekend Knack van 27 augustus : kleine bordeauxs.

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content