uruguay

Herwig Van Hove

Van wijnland Uruguay is nauwelijks iets geweten. Maar het komt. De lokale wijnindustrie is exportkanalen aan het opzetten, ook naar ons land. Alles wijst erop dat het een uitzonderlijk wijnland is: niet de droge verschroeide aarde van Chili of Brazilië, waar voortdurend moet geïrrigeerd worden, maar een gematigd, bijna Europees klimaat dat voor de wijnstok heel geschikt zou zijn.

“Te vergelijken met België”, zegt ambassadeur Guillermo Valles Galmes, bij wie we te gast zijn voor de eerste proeverij van Uruguayaanse wijn in België. “Onze wijnproductie bedraagt 90 miljoen hectoliter per jaar, afkomstig van 10.000 ha wijngaarden. We importeren er nog 7 miljoen hectoliter bij en voeren een half miljoen hectoliter uit, vooral naar onze Zuid-Amerikaanse buren, maar sinds kort ook meer en meer naar Europa, vooral Engeland, Nederland en België”, aldus de ambassadeur.

Reeds van in de eerste helft van de 17de eeuw werden druivenstokken rechtstreeks uit Spanje naar Uruguay overgebracht: muscatel, voor familiaal gebruik bij de immigranten. Het begin van de meer commerciële wijnactiviteiten komt met Pascual Harriague in 1870. Hij importeerde uit Frankrijk tannat-wijnstokken (waaraan de Franse Madiran zijn reputatie te danken heeft) en beplantte er een wijngaard van 200 hectaren mee. Vandaag zijn er in Uruguay meer dan 400 grote wijndomeinen met een totaal van 10.000 hectaren wijngaard, vooral (87 procent) in het zuiden van het land. Er worden nu haast alle mogelijke druivenrassen verbouwd, maar de robuuste tannat-druif is nog altijd de meest succesvolle.

We proeven 28 Urugayaanse wijnen. Eén Bodega springt er uit: de Posada del Virey met een excellente viognier-wijn en een heel mooie evenwichtige tannat. Deze wijnen worden (nog) niet ingevoerd. Er is ook een excellente tannat-wijn van het huis Pisano: inktzwarte kleur, maar een zuivere neus met heel veel distinctie, en een smaak met waarachtige charme. (Invoer: Wine Partner, Oostende). Een andere excellente tannat komt van het huis Stagnari: een goede kleur, een zachte neus en een ronde volumineuze smaak, aangenaam en zuiver. (Invoer: Matthys, Brugge, 250 fr.)

Op de eerstkomende Mondial-wijnbeurs, van 5 tot 8 april in Brussel, zal een uitgebreid gamma Uruguayaanse wijnen worden voorgesteld.

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content