finesse uit Duitsland (2)

Herwig Van Hove

Maar invoerder François Langbeen, sinds 1992 in Duitse wijn gespecialiseerd, heeft nog veel meer in zijn mars. Onlangs hield hij voor de gespecialiseerde pers een proeverij, om aan te tonen dat Duitse wijn veel meer is dan jong te drinken exuberante fruitigheid. Hij wou bewijzen dat Duitse wijn heel goed past aan tafel, en vooral, dat hij kan verbeteren bij flesveroudering.

De gangmakers van de proeverij waren: chef Bart De Poorter van restaurant Pastorale in Reet, en Hans Joachim Zilliken, wijnbouwer/ingenieur uit Saarburg en achter-achter-kleinzoon van Ferdinand Geltz, destijds gerespecteerd opperhoutvester van de koning van Pruisen (zie kader).

Een eerste voorgestelde combinatie bestond uit: hoppescheuten met gepocheerd ei en mousseline, met een Riesling Spätlese 1983, Saarburger Rauch van Zilliken. De wijn is op zichzelf wat vergeestelijkt en deemstert wat weg op het einde, maar wordt door het excellente gerecht naar grote hoogte opgetild. Een voltreffer, zeker voor 1983.

De tweede combinatie was: gebakken jakobsschelpdieren met truffel, varkenspoot en waterkers. Hierbij een Riesling Spätlese 1985, Norheimer Kirschheck van Peter Crusius in de Nahe. De fijne, rijpe zuren van het goede jaar 1985 houden goed stand bij het ‘geweldige’ gerecht. Fijn en elegant.

Derde mariage: Bresse-kip met morieljes en ganzenlever. Hierbij een Riesling Spätlese 1983, Hockfener Bockstein die door het gerecht ontwikkelt in jonge, frisse finesse.

Deze oudere wijnen zijn niet meer te koop, of té duur. Maar in het huidige Zilliken-aanbod bij Langbeen is er wel een Riesling Kabinett 1996, ook van de Rausch-wijngaard in Saarburg, voor 295 fr. Met 7,5° alcohol, 40 g restsuiker en 10 g zuren, staan we voor een wijn die over een jaar of vijf de typische Zilliken-elegantie en versmolten finesse kan ontwikkelen. Hij is praktisch van Spätlese-kwaliteit. De neus is wat exotisch maar getemperd door rijp; de smaak is fris met nu al een mooie balans tussen zoet en zuur. Voor Frans-georiënteerde concentratiedrinkers, mist deze riesling wellicht wat body en beet; hij veronderstelt dan ook gevoel voor constructie, eerder dan voor concentratie. De stijl van de Zilliken-wijnen maakt ze passend voor verfijnde gerechten. Het loont de moeite om er enkele jaren op te wachten.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content