VEEL NATUUR, VEEL CULTUUR

C-Mine op de site van Winterslag. © WOUTER VAN VAERENBERGH

Tien weken lang gidsten we u langs bekende en minder bekende trekpleisters in België. Deze week : de twintig aanraders in Limburg. Waar de daken licht geven en waar de trappist uit een kluis komt.

1. ONDERGRONDS LABYRINT

Verken C-mine, de site van de oude Winterslagmijn : dwaal door de gangen of beklim de hoogste schachtbok van België. Leuk om te weten : te midden van het ondergrondse labyrint bevinden zich ‘geheugenkokers’ waar Stephan Vanfleteren, Bart Moeyaert en Stijn Meuris de getuigenissen van een aantal mijnwerkers verbeelden.

Evence Coppéelaan 91, 3600 Genk, www.c-mine.be

2. APOTHEEKMUSEUM

In Maaseik ligt de oudste privé-apotheek van België, gerestaureerd tot een museum met een indrukwekkende collectie Delftse, blauwe potten. Vergeet niet de oude gevel in Maasstijl te bewonderen. Van 1704 tot 1959 verkochten hier zes generaties apothekers pillen op de Grote Markt, trouwens een van de mooiste marktpleinen van Vlaanderen omringd door 95 lindebomen.

Markt 45, 3680 Maaseik, www.museamaaseik.be

3. ANTIEKE STAD

Zeg nooit rommelmarkt tegen de antiekmarkt van Tongeren. Elke zondag vanaf 6 uur ’s morgens staat de tijd stil in de ‘oudste stad van België’. Met meer dan 350 verkopers is het de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Grote troef van de markt zijn de nichestandhouders : kramen die gespecialiseerd zijn in ansichtkaarten, etalagepoppen, kristallen glazen, …

www.antiekmarkttongeren.be

4. DE WITTE ELLIPS

Deze zomer verrijst tussen Hasselt en Genk een heuse kunstroute in de open- lucht. In en tussen de twee steden zijn werken te zien van nationale en internationale kunstenaars. Zo bracht Felice Varini strepen aan op de daken van 99 gebouwen in Hasselt. Als je die gaat bekijken vanuit de Sky Lounge op de 19de verdieping van het Radisson Blu hotel, krijg je een gigantische cirkel te zien, als een lichtgevende ellips. De route ontdekken doe je met de fiets (langs het Limburgs fietsroutenetwerk), te voet (de Hasseltroute bijvoorbeeld is 9 km lang) of met de boot (het Albertkanaal).

www.uniehasseltgenk.be

5. SLAPEN IN EEN TRAAN

In de dreef naar het kasteel van Hex in Sint-Truiden hangen traanvormige boomtenten, een ontwerp van de Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar. Zijn collega Ardie Van Bommel bouwde een paar meter verderop de even kunstige was-, toilet- en barbecueconstructie Field Furniture. Inchecken doe je bij de Dienst Toerisme Borgloon.

www.borgloon.be/toerisme-boomtenten.html

6. 200 SOORTEN PANNENKOEKEN

Boerenpannenkoeken, pizzapannenkoeken of een Indonesische satépannenkoek. De Pannekoekenbakker serveert meer dan tweehonderd soorten. Zoet, hartig, bitter of zout : noem een ingrediënt en het staat gegarandeerd op zijn kaart.

De 18 locaties vindt u op www.pannekoekenbakker.nl

7. DE HASSELTSE FASHIONISTA

Die gaat stiletto’s kopen in schoenenwalhalla La Bottega (Paardsdemerstraat 9), shopt Belgische mode bij Handsome (Diesterstraat 2) en ontdekt nieuwe labels bij Jade (Diesterstraat 15). Lunchen doet ze in het nieuwe Quiche Cafe (Botermarkt 11) en bij Mucho Gusto (Zuivelmarkt 44) post ze haar espresso op Instagram.

8. PUDDING UIT DE KELDER

Kanne ligt letterlijk óp de Belgisch- Nederlandse grens. Als je door het dorp rijdt, slinger je de hele tijd op en over de grens. Het onbekende dorp herbergt het best bewaarde geheim van Zuid-Limburg : Bakkerij Smets. Waar de vlaaien (meer dan twintig soorten) nog uit grootmoeders kookboek komen. Hier staat de derde generatie achter de oven. Maar hét geheim van de bakkerij zit onder de grond : een mergelgrot waar pudding met rauwe melk wordt bewaard om te rijpen.

Boys 3, 3770 Kanne, www.smets-kanne.be

9.HET KUNSTGEHEIM

Z33 is niet bekend bij het grote publiek, maar wel bemind door kunstkenners. De naam is afgeleid van de locatie, Zuivelmarkt 33 in Hasselt. Het ‘huis voor actuele kunst’ heeft geen eigen collectie, maar er lopen permanent tentoonstellingen. Je móét er binnenlopen. Omdat het in een voormalig begijnhof huist. Omdat de vibe atypisch Limburgs is. En omdat kunstenaar Leon Vranken er deze zomer blad-steen-schaar speelt.

Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt, www.z33.be

10. BILZEN, DE LEGENDE

Jazz Bilzen, de moeder aller festivals, is al 33 jaar niet meer. (Her)beleef de gouden festivaljaren door de lens van ’s lands eerste popfotograaf, Herman Selleslags. Portretten van grootheden als Rod Stewart en Elvis Costello, maar evengoed foto’s van de sfeer op en rond de festivalweide.

Zaal Concordia. Pijpenhof 22, 3740 Bilzen, nog tot 14 september, http://cultuur.bilzen.be

11. LIMBURGSE PARELS

Met een wijngaard van maar liefst 22 ha is het Wijnkasteel Genoels-Elderen het grootste wijndomein en bovendien enige wijnkasteel van het land. Onze favorieten : de Chardonnay Goud en de Zilveren Parel Brut.

Kasteelstraat 9, 3770 Riemst, www.wijnkasteel.com

12. 1175 VIJVERS

De Wijers is een verzamelnaam voor 1175 vijvers verspreid over Zonhoven, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. 700 ha water, riet, boomkikkers, heidelandschappen en beekvalleien. Op De Dag van de Wijers, 28 september, kun je in een artistiek openluchtrestaurant (gebouwd door kunstenares Ardie Van Bommel) gaan proeven van gerechten van Hasseltse en Genkse sterrenchefs.

www.dewijers.be

13. VOLG ROCCO

Als een Marina op de scooter. Cruise langs de gelijknamige Vesparoute die locaties uit de film over Rocco Granata aandoet. De film speelde zich grotendeels in de omgeving van Genk af en leent zich uitstekend om Midden-Limburg te verkennen.

www.vesparoute.com

14. ROMMELEN

Iedere zondag in juli en augustus wordt Genk ingepalmd door de grootste rommelmarkt van Vlaanderen. Verspreid over niet minder dan acht straten en pleinen ontplooit zich een marktcircuit langs 900 stands. De wekker hoeft niet eens extra vroeg te staan, want de markt start pas om 9 uur.

www.uitingenk.be

15. PAALSE PLAS

Zeilen, surfen en zwemmen, daarvoor is de Paalse Plas de uitgelezen plek. De waterplas, die ontstond toen er zand nodig was voor de aanleg van het nabijgelegen industrieterrein, is de uitvalsbasis van Zeil- en Windsurfclub Sirocco. Wie over eigen materiaal beschikt, kan zo het water op, anderen kunnen materiaal huren bij de club. Niet echt een waterrat ? Aan de oevers van de Paalse Plas kun je ook vissen en golfen. Of gewoon genieten op de grasweide.

Holststraat 85, 3583 Paal-Beringen, www.toerismeberingen.be, www.sirocco.tk

16. 25 JAAR MODEMUSEUM

Voor wie nog nooit het Modemuseum in Hasselt bezocht, is 2014 hét moment. Het museum viert zijn 25e verjaardag met een expo vol topstukken uit zijn kwarteeuw geschiedenis.

Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt, www.modemuseumhasselt.be

17. KEMPENSE TREKKING

Verruim je natuurkundige kennis en ontdek de rode dopheide, moeraswolfsklauw, beenbreek, koninginnenpage en rugstreeppad. Allemaal te vinden in De Hoge Kempen, het enige Nationale Park van België. 200 km aan wandelplezier en meer dan 5700 ha ruimte voor zeldzame planten- en diersoorten.

www.rlkm.be

18. OP VRIJE VOET

In Zutendaal bevindt zich het eerste Blotenvoetenpad van Vlaanderen. Twee kilometer lang over hout, steen, boomsnippers, gras, leem en water, langs hangbruggen en een uitkijktoren. Vergeet je handdoek niet.

Stalkerweg, 3690 Zutendaal, www.lieteberg.be

19. SINT-TRUIDEN MET DE GOLFSTICK

Neem een toeristisch stadsplan, een golfstick en een balletje. Het concept van City Golf : je mikt naar een standbeeld of een fontein en leert langs een parcours van 2 uur de stad kennen.

www.city-golf.be

20. TRAPPIST UIT DE KLUIS

Bestaan er nu 7, 8, 9 of 10 trappistenbieren ter wereld ? Er bestaat discussie over. Maar over dat van Achel bestaat geen twijfel : het komt rechtstreeks uit de huisbrouwerij van abdij De Achelse Kluis in Hamont Achel. Dat dorpje geeft een toeristische folder uit met trappistenroutes, genoemd naar onder meer Achel, Westvleteren, Orval en Westmalle.

www.hamont-achel.be

DOOR VEERLE HELSEN, KAROLIEN SELLESLAGS & FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content