Ontwerpster Rosita Missoni, pionier van kleurrijk breigoedmerk, overlijdt op 93-jarige leeftijd
Rosita Missoni, de vrouw die breigoed met een zigzagpatroon verhief tot high fashion, is gestorven. De matriarch van het Missoni-imperium blies volgens de familie vredig thuis haar laatste adem uit. Ze werd 93 jaar oud.
Rosita Jelmini werd geboren in een familie van textielambachtslieden in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Varese. Ze studeerde moderne talen, wat haar onrechtstreeks terug in de richting van textiel zou duwen. Tijdens een reis naar Londen in 1948, om haar Engels bij te schaven, ontmoette ze namelijk Ottavio ‘Tai’ Missoni, die als hordeloper deelnam aan de Olympische Spelen in de stad.
In die tijd maakte Tai zijn eigen gebreide trainingspakken, waaronder broeken met een ritssluiting zodat ze over sportschoenen aangetrokken konden worden. ‘Toen ik trouwde, kwamen er vier naaimachines met mijn man mee,’ vertelde Rosita in een interview in 2016 aan persbureau AFP. Hun romance zou uitmonden in een breigoedimperium.
In 1953 startten Rosita en haar man Ottavio Missoni hun eigen breigoedbedrijf, eerst onder de naam Maglificio Jolly. Samen ontwikkelden ze een merk dat populair werd om zijn kleurrijke gebreide kleding met geometrische patronen en strepen, waaronder het kenmerkende zigzagmotief bekend als fiammato. Het merk wordt geprezen om zijn avant-gardistisch gebruik van textiel. Deze benadering van mode wordt vaak vergeleken met moderne kunst.
Dankzij zijn eigen stijl en de samenwerking met spraakmakende ontwerpers groeide Missoni uit tot een van de succesvolste Italiaanse merken van de jaren zeventig. Het koppel kreeg drie kinderen, die opgroeiden tussen de weefgetouwen, ritsen en patronen. Uiteindelijk gingen ze alle drie in het bedrijf aan de slag. Vittorio was CEO tot hij in 2013 omkwam in een vliegtuigongeluk, Luca runt het uitgebreide Missoniarchief en Angela was van 1996 tot 2021 creatief directeur. De pater familias, Ottavio, stierf in 2013.
In interviews zijn de familieleden steevast lovend over Nonna Rosita. Zo ook kleindochter Margherita Maccapani Missoni in een interview met WWD: ‘Nonna Rosita was de lijm van dit alles, zonder haar zou er geen Missoni-familie zijn geweest. Verfijning in eenvoud. Voor mij persoonlijk was ze een liefdevolle lerares, die enkele van mijn beste eigenschappen heeft gevormd. Ik zal haar eeuwig dankbaar zijn.’
De Italiaanse familieleden achter het merk zijn niet alleen estheten, maar ook gourmands. De hechte familie bracht in 2018 daarom ook een kookboek uit met familierecepten, The Missoni Family Cookbook. Ontdek hieronder de link naar een interview met de familie Missoni over het kookboek en drie recepten.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Uit het archief:
De Italiaanse Missoni-clan deelt zijn bonte familierecepten: ‘It’s a love thing’
Recepten:
– Insalata di pollo con soncino (kip en veldsla)
– Gnocchi verde
– De enige echte Missoni budino
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier