Water en vuur: mooie wijnen met Siciliaanse finesse

© Getty

Sicilianen staan bekend om hun vurige karakter. Maar op hun eiland worden, onder invloed van de zee, verrassend fijne en evenwichtige wijnen gemaakt.

TIP: Domein Graci

Gelegen op de flanken van de vulkaan Etna, maakt dit familiedomein schitterende rode wijn van nerello mascalese, ook wel de pinot noir van Sicilië genoemd. De intens minerale witte wijn van carricante en cattaratto hoeft er niet voor onder te doen. Broer en zus Graci maken er een erezaak van om uitsluitend met druiven te werken die historisch verbonden zijn met dit unieke vulkanische terroir.

Graci, Etna Bianco & Rosso, 21,70 euro, wijnenpatrickjublou.be

Geproefd en goedgekeurd

  • Valdibella, West-Sicilië

Deze biodynamische coöperatie van wijnbouwers maakt bijzonder smakelijke wijnen van autochtone druiven met weinig tot geen toegevoegd sulfiet.

Vanaf 9,20 euro, decanto.be

  • Tenute Orestiadi, West-Sicilië

Prachtige wijnen, het resultaat van een unieke samenwerking tussen wijn-bouwers en een culturele instelling die de lokale wijnbouw en ambachten in ere wil houden.

Vanaf 10,99 euro, chateauxvini.be

  • Scilio ‘Valle Galfina’, Etna Bianco en Rosso

Al vijf generaties verbouwt de familie Scilio wijn op de Etna; de biologische wijnen van carricante (wit) en nerello mascalese (rood) zijn intens, expressief en elegant.

11,80 euro, grappolo.be

  • I Custodi, Etna Bianco, Rosso en Rosato

Topdomein met oude wijnstokken en zinderende wijn van vulkanische bodem; de lange rijping in grote foeders zorgt voor bewaarkracht.

Vanaf 16,10 euro, decanto.be

De Siciliaanse wijnbouw bestaat al vierduizend jaar en genoot in de oudheid veel aanzien. Maar door de economische achteruitgang van het eiland ging ook de wijnbouw stelselmatig achteruit. Tot Europese subsidies de oude wijntraditie van Sicilië deden heropleven. De resultaten in het glas verrassen menig wijnliefhebber.

Zoals veel andere wijnstreken bezweek ook Sicilië voor de internationale druivenrassen. Maar een aantal domeinen pakt het anders aan: zij richten zich op een traditionele en persoonlijkere manier van wijn maken, met autochtone Siciliaanse druiven: nero d’avola en nerello mascalese voor rode wijn, en onder meer catarratto, grillo en inzolia voor witte. Daar vind je de boeiendste wijnen, met geuren en smaken die typisch zijn voor dit eiland.

Zeewind

Door de ligging in het uiterste zuiden van Italië zou je zware, vurige wijnen verwachten. Maar Sicilië is omringd door zee, en de zeewind zorgt voor verkoeling van de wijngaarden, met een trage en evenwichtige rijping van de druiven tot gevolg.

TIP: Domein Graci

Gelegen op de flanken van de vulkaan Etna, maakt dit familiedomein schitterende rode wijn van nerello mascalese, ook wel de pinot noir van Sicilië genoemd. De intens minerale witte wijn van carricante en cattaratto hoeft er niet voor onder te doen. Broer en zus Graci maken er een erezaak van om uitsluitend met druiven te werken die historisch verbonden zijn met dit unieke vulkanische terroir.

Graci, Etna Bianco & Rosso, 21,70 euro, wijnenpatrickjublou.be

Geproefd en goedgekeurd

  • Valdibella, West-Sicilië

Deze biodynamische coöperatie van wijnbouwers maakt bijzonder smakelijke wijnen van autochtone druiven met weinig tot geen toegevoegd sulfiet.

Vanaf 9,20 euro, decanto.be

  • Tenute Orestiadi, West-Sicilië

Prachtige wijnen, het resultaat van een unieke samenwerking tussen wijn-bouwers en een culturele instelling die de lokale wijnbouw en ambachten in ere wil houden.

Vanaf 10,99 euro, chateauxvini.be

  • Scilio ‘Valle Galfina’, Etna Bianco en Rosso

Al vijf generaties verbouwt de familie Scilio wijn op de Etna; de biologische wijnen van carricante (wit) en nerello mascalese (rood) zijn intens, expressief en elegant.

11,80 euro, grappolo.be

  • I Custodi, Etna Bianco, Rosso en Rosato

Topdomein met oude wijnstokken en zinderende wijn van vulkanische bodem; de lange rijping in grote foeders zorgt voor bewaarkracht.

Vanaf 16,10 euro, decanto.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content