Dit vonden onze recensenten van de nieuwe Michelin-adressen: ‘Een chef die dit niveau kan aanhouden, verdient een topscore’

© Neon, Lier
Jorik Leemans
Jorik Leemans Journalist

Michelin beloonde in zijn nieuwe gastronomische gids weer verschillende restaurants met sterren of een vermelding in zijn Bib Gourmand. Onze culinaire recensenten gingen in verschillende zaken al eerder proeven. Dit vonden zij van hun eetervaring.

Neon, Lier

Recensent Barbara Serulus wist het in april 2023 al: Neon in Lier is een zaak om in de gaten te houden. Ze kende de zaak van chef Nils Proost en gastvrouw Annelies Tersago de volledige vijf sterren toe, Michelin voegde daar maandag nog een groene en rode ster aan toe. ‘Het eerste voorgerecht is er ‘boenk op’, zoals mijn tafelgenoot deze avond meerdere keren enthousiast zal uitroepen’, schreef Serulus. ‘Een chef die van begin tot eind dit niveau kan aanhouden en een ontspannen zaalteam dat je instant een warm en huiselijk gevoel geeft: dat verdient een topscore.’

Lees hier haar volledige verslag.

Kline, Brussel

Een van Michelins nieuwste Bib Gourmand-adressen is het Brusselse Kline. Onze recensent Yannick Vermeire ging er proeven van ‘verfrissende creaties en slimme smaakbommen die niet altijd even makkelijk te delen zijn.’ Kline is een doorgezette pop-up die zichzelf een ‘brutalistische keuken’ noemt en probeert zo hedendaags mogelijk te werken: lokale producten, respect voor de seizoenen en weinig afval. De leiding is in handen van multitalent Nico Corbesier en Katrien Vantomme, die onder andere bij Beaucoup Fish het mooie weer maakte. Vermeire kende de zaak vier sterren toe: ‘Kline lost de belofte van een bijzondere beleving helemaal in. Hier en daar ontbreekt wat verfijning en nauwkeurigheid in uitvoering, maar daar valt wellicht alleen een zeldzame kniesoor over.’

Lees hier zijn volledige verslag.

Yoka Tomo, Schaarbeek

Japanse comfortfood op z’n best, zo omschreef recensent Barbara Serulus de huiselijke Japanse keuken in izakaya-stijl van dit Brusselse restaurant dat ook een plekje in de Bib Gourmand van Michelin verwierf. ‘Bij het Japanse eethuis Yoka Tomo in Schaarbeek eet je geen kunstige sushi of hartige ramen, maar wel de minder bekende gerechten uit de Japanse keuken.’ Ze kent de zaak na een uitgebreide test vier sterren toe: ‘De gerechten die we proeven zijn stuk voor stuk ingetogen en subtiel: geen showkeuken, maar wel huiselijk troosteten. We hebben met dit menu zeker voldoende, maar kunnen onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en bestellen nog iets bij.’ 

Lees hier haar volledige verslag.

Onslow, Brugge

‘Dit soort toegankelijk concept met ‘shared plates’ en vrolijke vormgeving duikt meer en meer op in het gastronomische landschap, maar vaak wordt het vele malen matiger uitgevoerd.’ Yannick Vermeire reisde naar Brugge om er te gaan eten bij Onslow, een van de Vlaamse nieuwe adressen in de Bib Gourmand van Michelin. Hij bleef er niet op zijn honger zitten en ondertekende met vier sterren. ‘De vissuggestie van de dag, volledige tarbot met boter en kappertjes en een bijgerecht van Romeinse sla met Parmezaanse kaas en ui, wordt in alle stilte verorberd: het mooiste compliment voor elke chef.’

Lees hier zijn volledige verslag.

Furbetto, Heverlee

‘Een restaurant dat op zijn eerste avond zo presteert, zal spoedig over een overvolle agenda beschikken. Wees dus geen furbetto – wijsneus – en wacht niet te lang om een bezoek in te plannen’, raadde Yannick Vermeire al aan in maart 2023. Hij kreeg geen ongelijk: ook Heverlee is een adres in de Bib Gourmand rijker met Furbetto. Alweer vier sterren. ‘De ruimte voor nagerechten is beperkt, maar we laten ons toch overhalen. En gelukkig, want de panna cotta met marmelade van kumquat en de amandelcake met zwarte bessen zijn misschien wel het hoogtepunt van de avond.’

Lees hier zijn volledige verslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content