Zo een dag: 12 recepten voor tiramisu

Niet dat een officieel excuus noodzakelijk is, maar op 21 maart vieren dessertfanaten International Tiramisu Day. Omdat we onszelf daarbij durven te rekenen: twaalf recepten voor tiramisu – elf varianten, plus het origineel.
Aldo Campeol, de restauranteigenaar die in 1972 samen met zijn vrouw Alba en chef Roberto Linguanotto tiramisu op het menu van Le Beccherie in Treviso zette, mag dan al enkele jaren overleden zijn, het dessert bleef springlevend. Van tiramisu-ijs tot varianten met peer, aardbei, marsala of limoncello: deze recepten zijn er het smakelijke bewijs van. Of een dieet op basis van mascarpone en boudoirs er voor iets tussen zit, is dan weer niet bewezen, maar de man werd wel 93 jaar oud.
Lees ook: Sergio Herman bekent kleur in zijn nieuwe kookboek: ‘Het is de voorbije jaren donker geweest’
Pick me up: 12 recepten voor tiramisu
1. Tiramisu Linguanotto
Het origineel, bedacht door Aldo Campeol, zijn vrouw Alba en chef Roberto Linguanotto. Mét Italiaanse Savoiardi-koekjes, zónder amaretto.
2. Tiramisu met amaretto
Het originele recept bevatte dus geen sterkedrank, maar ondertussen is iedereen verknocht geraakt aan de toevoeging van amandellikeur.
3. Tiramisu met Baileys en pecannoten
Het Italiaanse dessert komt in vele vormen, maar deze tiramisu met Baileys, banaan en pecannoten zou wel eens tot de beste kunnen behoren.
4. Tiramisu met speculaas
Met een plaatselijk ingrediënt, kreeg deze versie een gesmaakte lokale twist. Ze werd intussen dan ook haast even populair als het origineel: tiramisu met speculaas in plaats van de gebruikelijke lange vingers.
5. Tiramisu met Belgische aardbeien
Een vrolijke variant op de heerlijke Italiaanse traktatie: tiramisu met die langverwachte zoete aardbeien van eigen kweek.
6. Tiramisu met kardemom, sinaasappel en oranjebloesem
Geef de klassieke Italiaanse tiramisu een kleine verrassende schwung met kardemom. Je kunt eventueel nog variëren door er verse aardbeien aan toe te voegen.
7. Tiramisu met peren
Tiramisu met gepocheerde peren: een zalig dessert én een slimme oplossing voor die achtergebleven platte peren in de fruitmand.
8. Tiramisu met limoncello
Tiramisu is een dessert voor elk seizoen, dat toont deze zonnige variant op verrukkelijke wijze aan: maak ‘m met limoncello in plaats van amaretto en zelfgemaakt biscuit als heerlijk alternatief voor de lange vingers.
9. Tiramisu met amandellikeur
Dit recept vraagt amper tien minuten voorbereiding. Schenk er een spumante bij, voor een extra feestelijke toets.
10. Tiramisu met marsala
Geen amaretto, wel marsala – de versterkte wijn uit de regio rond de gelijknamige Siciliaanse gemeente. De drank wordt vaak gebruikt om te koken, maar doet het ook uitstekend met de boudoirs in deze tiramisu.
11. Tiramisu Poire Wiliams
Tiramisu is letterlijk en figuurlijk een pick-me-up. Doe je er peren en brandy, dan wordt deze opkikker gegarandeerd een succesnummer.
12. Tiramisu-ijs
Voor wie houdt van tiramisu, maar ook van ijs: het beste van twee werelden in een fantastische coupe.
Meer recepten:
– Sweets for my sweet: 14 zoete recepten
– Oneindige liefde voor taart: 30 recepten voor Pi Day
– Zeker van je stuk: 30 recepten voor cake
– Sluitstuk: 10 desserts die zichzelf al bewezen hebben
– Koekjes van eigen deeg: 10 recepten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier